Hírek

Csütörtöki kutatós: a jó memóriájú gyerekek jól is hazudnak

Már tudjuk, hogy a felnőttek a társasági interakcióik ötödében hazudnak, így érdekes felfedezés, hogy melyek azok a gyerekeknek, akiknek ez jobban megy az átlagnál. A University of Sheffield szakemberei szerint a legkönnyebben azok a gyerekek bonyolódnak hazugságokba, akik kiváló emlékezőtehetséggel rendelkeznek.

A kutatás során hat- és hétéves gyerekek kaptak lehetőséget arra, hogy mást csináljanak, mint amire utasítást kaptak, majd megkérdezték őket, hogy mit is csináltak valójában (a valóságot persze a rejtett kamerák elárulták). A játék során különféle színes kártyákra volt írva a helyes válasz, amit sok gyerek egyszerűen lelesett, majd tagadta, hogy ezt megtette volna.

Ezután a kutatók a gyerekek verbális és vizuál-térbeli memóriáját vizsgálták. Az előbbi teszt lényege az volt, hogy hány szóra emlékszik az ember egyszerre, míg a vizuál-térbeli memória tesztje azt méri, hány képre emlékszünk. Kiderült, hogy azok a gyerekek, akik a leginkább ügyesen hazudtak, remek verbális memóriával rendelkeznek, míg a jó vizuál-térbeli emlékezőképességű gyerekek számára gondot okozott, hogy elfedjék a valóságot.

A szakértők szerint ennek oka az lehet, hogy a jó hazugsághoz rengeteg verbális információra kell emlékeznünk, míg a folyamat szempontjából a vizuális információk nem igazán játszanak fontos szerepet.

Forrás

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás