Hírek

Elkészült a Gyermeki jogok kiáltványa

Az európai parlamenti képviselőjelöltek megválasztásuk esetén ösztönözzék az EU-t arra, hogy minden szakpolitikai intézkedés középpontjában a gyermeki jogok álljanak, és a kötelezettségvállalásokból a gyerekek számára is valódi eredmények szülessenek – ezt kéri a Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület.

Az egyesületnek az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az Eurochild, az UNICEF, az SOS Gyermekfalvak Egyesülete, a Save the Children és több más nemzetközileg is elismert gyermekjogi, gyermekvédő szervezet közösen fogalmazta meg a Gyermeki jogok kiáltványát.

Ebben arra hívták fel a figyelmet, hogy a következő Európai Parlamentnek biztosítania kell az intézményi kapacitást ahhoz, hogy a gyerekek érdekei minden területen érvényesüljenek, és számon kell kérnie minden EU-s intézményen a meglévő törvényi kötelezettségek betartásának ellenőrzését. Ebben kérik a képviselőjelöltek segítségét is.

Emlékeztettek arra, hogy minden uniós tagállam ratifikálta az ENSZ Gyermekjogi Egyezményét, a lisszaboni szerződés az EU kül- és belügyeinek kifejezett céljává tette a gyermekjogok támogatását, az Európai Unió alapjogi chartája pedig megköveteli, hogy a gyerekek legfőbb érdeke minden uniós intézkedésben elsőbbséget élvezzen.

Emellett a közleményben felhívták a figyelmet az egyesület Kulcs a Jövőhöz - Adjunk esélyt minden gyereknek Európában elnevezésű országos kampányára. Ennek az a célja, hogy elősegítse és támogassa a gyermekek intézetbe kerülése helyett a családban maradásukat, nevelkedésüket. A közleményben arra kérték a jelölteket, hogy tegyék ezt az ügyet fontos feladattá Magyarországon is.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás