Hírek

Felavatták a MÁV-START gyermekrajzokkal díszített mozdonyát

Ünnepélyesen felavatták, így hamarosan forgalomba állhat a MÁV-START azon TRAXX mozdonya, amelyet a „Ha nagy leszek, vasutas leszek!” című gyermekrajzpályázat győztes alkotásai díszítenek. A pályázatot holtversenyben megnyerő 9 éves, budapesti Haidekker Zsófia, illetve 12 éves, zagyvarékasi Farkas András rajzai alapján készült grafikák a jármű két oldalát ékesítik. A vasúttársaság 8-12 éveseket érintő, Európában szinte egyedülálló kezdeményezése nagy sikert aratott.   

A 2015 őszén lebonyolított pályázatra a vártnál is többen jelentkeztek: több mint 500 gyermek küldött be – ceruzával, festékkel, tollal, filctollal, zsírkrétával készített – rajzot. A pályaművek vasúttal kapcsolatos élményt kellett, hogy ábrázoljanak. A többek között a MÁV szakembereiből és egy könyvillusztrátorból álló szakmai zsűri által legjobbnak ítélt két munka alkotója a „mozdonymatrica” mellett – iskolai osztályukkal közös – látogatást nyert a Magyar Vasúttörténeti Parkba.

Az újesztendőre a főnyeremény, vagyis az érintett TRAXX mozdony matricázása is elkészült. A járművet, amely hamarosan útra kel az országban, hétfőn délután a Magyar Vasúttörténeti Parkban avatták fel ünnepélyesen. A forgalomban az 1-es (Budapest–Hegyeshalom), 8-as (Győr–Sopron), 30-as (Dél-Balaton), 80-as (Budapest–Miskolc), 100-as (Budapest–Szolnok–Záhony) és 120-as (Budapest–Szolnok–Békéscsaba) vasútvonalakon találkozhatnak vele az utasok a következő időszakban.

A MÁV-csoport gyermekrajzpályázata és a most felavatott mozdony feldíszítésének ötlete a győztes pályaművekkel európai szinten is új kezdeményezés. Az úgynevezett werbelokok, azaz a festés és/vagy matrica formájában reklámokat hordozó mozdonyok száma évről évre nő, ilyeneket például Ausztriában és Németországban is előszeretettel használnak. Arra azonban, hogy nem reklámozási céllal gyermekrajzok kerüljenek egy mozdonyra, a közelmúltban csak az Egyesült Királyságban akadt példa, ahol az egyik nem állami vasúttársaság ilyen módon díszített és helyezett forgalomba egy különleges karácsonyi vonatot. 

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás