Hírek

Iskolák, állatmentők, környezetvédők jutottak támogatáshoz a Chips Brigádok jóvoltából

A március 20.-i határidóvel lassan végéhez közeledik a Chio termékeket gyártó Intersnack Magyarország és a TerraCycle közös programja. A Takarítás Világnapján útjára indított, Európában elsőként és egyelőre kizárólag Magyarországon megvalósuló iskolai hulladékgyűjtő versenybe az általános iskolásoktól kezdve az egyetemistákig bármely oktatási intézmény diákjai bekapcsolódhattak. Az akcióról a szervezőket kérdeztük.

Miért fontos a CHIO-nak a környezetvédelem?

A csomagolt élelmiszerek gyártói Magyarországon is évente sok százmillió tasakot, dobozt adnak el a termékeikkel együtt. Az Intersnack viszonylag nagy mérete ellenére családi vállalkozás, és a tulajdonos családok ugyanúgy gondolkodnak róla, mint ahogy egy kisebb vállalkozásról, vagy magáról a családról szokás: a legfontosabb a fennmaradás, a fenntarthatóság. Ennek rendelnek alá mindent, a receptúráktól az alapanyagokon át az ökológia lábnyomig. És ebbe beletartozik a csomagolóanyagok visszagyűjthetősége is.

Hogyan értékelik az akciót?

Ezzel az akcióval jó néhány embert, helyi közösséget sikerült megnyernünk a kezdeményezésünknek. A gyűjtők számának növekedésén túl külön öröm számunkra, hogy a gyűjtés egyre inkább beszédtémává válik a résztvevők környezetében.

Kaptak-e visszajelzéseket az iskoláktól, más brigádtagoktól?

Természetesen, hiszen folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a gyűjtőkkel, sokszor ők keresnek meg kérdéseikkel/észrevételeikkel, de mi is keressük őket proaktívan. A legaktívabb gyűjtőkről időről időre egy-egy kiemelt profilt készítünk, amelyben bemutatjuk gyűjtőhelyüket és megosztják a programmal kapcsolatos gondolataikat.

Inkább egyéni, vagy inkább csoportos beküldés volt a jellemző?

Az Irány a suli! verseny elindítása óta a beküldött csomagoknak egy része az iskoláktól származik, de a programban részt vevők nagy százalékát a helyi szinten szerveződő közösségek (pl. állatmentők, művészeti csoportok) és a magánszemélyek/háztartások teszik ki.

Milyen civil szervezetek jutottak támogatáshoz?

Iskolai alapítványok, állatmentő, illetve környezetvédő egyesületek, sportegyesületek, nagycsaládos alapítványok stb.

Van-e a  jövőben hasonló tervük?

A Chips Brigádban folyó gyűjtés a verseny után is megy tovább: a gyűjtők a beküldött hulladékért cserébe továbbra is megkapják a jótékony célra váltható TerraCycle pontjaikat (2 HUF/csomagolás). Emellett időről-időre szervezünk majd különböző versenyeket, kifejezetten az iskolákra szabott akcióból ez volt az első.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás