Hírek

Itt tanulnak a jövő médiásai – Megnyílt a Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központ

Ünnnepélyes keretek között megnyílt a Bűvösvölgy, az első hazai médiaértés-oktató központ, ahol élményalapú oktatási formában, személyes tapasztalatszerzés során sajátíthatják el a 9–16 évesek a média értelmezését és használatát elősegítő új készségeket.

Az évente több ezer diák fogadására készült és megnyitott médiaértés-oktató központ egyedülálló kezdeményezés a gyermekek és fiatal diákok megszólítására és elérésére, mindezt professzionális médiaeszközökkel ellátott modern stúdiókban. A központ abból a célból jött létre, hogy a most felnövekvő generációnak útmutatást adjon a virtuális térben való eligazodáshoz. A különböző médiaműfajok szerint gondosan felépített foglalkozások vezetői a fiatalokat a modern eszközök felelősségtudatos használatára ösztönzik, felhívják figyelmüket az azokban rejlő kiváló ismeretszerzési lehetőségekre, ugyanakkor az ismeretlen veszélyforrásokra is.

A fővárosi Hűvösvölgyben található Bűvösvölgyben található professzionális eszközparkot a legnagyobb magyar hírközlési és médiaszolgáltatók közreműködésével alakították ki. A  szakemberek hat téma köré szervezték a foglalkozásokat az újságszerkesztéstől a reklámtrükkökön keresztül a mobilkommunikációig. A sajtóstúdióban megszerkeszthetik saját magazinjukat, megtanulják, mi a hírérték. A híradóteremben megismerkednek a greenboxtechnikával és a hírolvasás, az időjárás-jelentés kulisszatitkaival. A reklámblokkban a Bűvösvölgy saját márkáját, a Csoda-termékcsalád népszerűsítésén keresztül sajátítják el a hatástechnikákat. A rádiós szekcióban egy profi hangstúdiót próbálhatnak ki, és a filmszinkronizálásba is belekóstolhatnak. Az internetes foglalkozáson stratégiai játékok, kvízek mutatják meg, hogy lehet tudatosan és biztonságosan használni a világhálót, illetve az okoseszközöket anélkül, hogy személyes adataikat meggondolatlanul kiszolgáltatnák. A ház június 13-ig tesztüzemben működik, az iskolai nyári szünetben gyermekotthonokból érkező táborozó gyerekcsoportokat is fogad majd.

Az oktatóközpont a pedagógusoknak is nyújt továbbképzési lehetőséget, amelyre az ország minden pontjáról várják majd tanárok jelentkezését. Az akkreditált pedagógusképzési anyagok a Nemzeti Alaptanterv célkitűzéseit szem előtt tartva a következő témákat fedik le: médiaértési alapismeretek; a digitális társadalom kultúrája; a digitális készségek, a digitális biztonság és közbizalom; a tudatos médiafogyasztási szokások kialakítása; a médiakultúra elsajátítása; a tudatos fogyasztói kultúra; valamint a tudatos és felelős állampolgári magatartás.

 

További fotók itt

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 
Címkék: hír, oktatás, média

Kölöknet hozzászólás

aláírás