Hírek

Hétköznapi hősök kerestetnek!

Ha rosszul leszünk egy forgalmas helyen, akár 15 percig is feküdhetünk úgy az utcán, hogy senki sem jön oda megkérdezni, mi a bajunk. A Hősök Tere civil kezdeményezés elindítói a közönyösség helyett arra buzdítanak, hogy mindenki vegye észre, mikor lehet képes egy helyzetben segíteni.

A kezdeményezés tudományos hátterében a Heroic Imagination Project áll – alapítója a világ egyik legismertebb szociálpszichológusa, Dr. Philip Zimbardo, a Stanford Egyetem professzora. Ez a képzési program a gátlásokat feloldó hétköznapi hősiességet állítja középpontba. A kezdeményes szlogenje erre hivatott felhívni a figyelmet: „Az vagy, amit teszel.” A professzor videóüzenetet küldött a Hősök Tere kezdeményezőinek, és április elején Magyarországra is ellátogat, hogy minél több emberhez juttassa el a módszer lényegét.

 

 

„Olyan országban szeretnénk élni, ahol az emberek odafigyelnek egymásra. A Hősök Tere keretében Magyarországon önkéntesek szövetkeztek arra, hogy elérjék, minél több ember álljon ki és tegyen másokért a mindennapokban. Ha inspiráljuk a környezetünkben élőket és megtanítjuk, hogyan váljanak hétköznapi hősökké, pozitív változást indíthatunk el.” – magyarázza Halácsy Péter, a Prezi társalapítója, a Hősök Tere kezdeményes egyik elindítója.

Orosz Gábor szociálpszichológus, a Hősök Tere kezdeményezés egyik szakértője szerint anemzetközi kutatások azt bizonyítják, hogy az emberek azért nem viselkednek hősiesen kritikus helyzetekben, mert nem tudják, hogy akár viselkedhetnének másként is, nem ismerik fel a helyzetet vagy éppen a többség nyomására nem mernek cselekedni.  A kezdeményezés éppen azon dolgozik, hogy ezeket a félelmeinket, gátlásainkat sikerüljön legyőznünk. Kísérletükben három helyszínen tesztelték az utca emberét. Megfigyelték, hogy leggyorsabban azokon a helyeken segítenek az emberek egymáson, ahol nagyon nehéz kikerülni az utcán fekvő embert. De például egy nyílt részen akár negyedórát feküdhet valaki úgy az utcán, hogy senki se jöjjön oda megkérdezni, mi a baja...

A Hősök Tere kezdeményezéshez már több mint 100 önkéntes csatlakozott, hogy munkájával segítse az ügy terjedését, népszerűsítését. Bárki csatlakozására nyitottak a szervezők. Támogatóként eddig hozzávetőleg 60 magánszemély és 20 vállalkozás jelentkezett. Ezáltal első lépésként 200 pedagógus számára válik lehetővé, hogy megtanulhassák a hős-módszert, hogy ők is továbbadhassák a tanítványaiknak, és az elérés hatványozódjon.

„Intenzív hónapok következnek. Azt akarjuk elérni, hogy minél több ember merjen kiállni és tenni másokért a mindennapokban. Április elején egy Hős Pikniket szerveztünk Dr. Zimbardoval, majd június 15-én megrendezzük a Helló Hősök fesztivált. Június 19-én egy nemzetközi konferencia keretében hívjuk fel a szakma figyelmét ezekre a kérdésekre és a lehetséges válaszokra. Június 20-án indítjuk workshopjainkat, ahol tanárokat képzünk. Többek között tematikus estekkel és hétköznapi hőstetteket, hősöket gyűjtő online kampánnyal is készülünk áprilisban, májusban.” – mondta Orosz Györgyi, a Hősök Tere társalapítója.

Az ügy népszerűsítésében olyan neves előadók és közéleti szereplők segítenek mint: Szabó Kimmel Tamás, Szervét Tibor, Harcsa Veronika, Korsós Judit Lola, Pásztory Dóra és Pásztor Anna.

„Kisvárosban nőttem fel, nekem természetes volt a családban, hogy segítünk egymásnak. Az apukám egyedül nevelt, mégis ő volt az az utcában, aki bárkinek szívesen segített. Aztán, amikor 17 éves koromban Hatvanból Budapestre költöztem, olyan volt, mintha elvágták volna. Hirtelen egyetlen ember sem volt körülöttem, aki segített volna. Nem kell nagy dolgokra gondolni, egy kedves mosoly is sokszor rengeteget segít. De szerintem csak az az ember képes segíteni, aki biztos magában.” – mesélte Lola.

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás