Hírek

Több mint 100 honlapon nincs figyelmeztetés a kiskorúakra káros tartalmak előtt

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósága 120 honlap tartalomszolgáltatóját levélben hívta fel a vonatkozó törvényi előírások és a kerekasztal szűrőszoftver-ajánlásának betartására.

A vizsgált honlapok közel harmada nem használ semmilyen figyelemfelhívást a káros internetes tartalmak megjelenítése előtt, és a figyelemfelhívó szövegek között szinte nincs két egyforma – derül ki a Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal vizsgálatából.

A vizsgált honlapok kevesebb mint fele felel meg a törvénynek és szűrőszoftver-ajánlásnak egyaránt, harmaduk nem használ semmilyen figyelemfelhívást a káros internetes tartalmak megjelenítése előtt, és a szűrőszoftverek működését elősegítő kulcsszavak (metatagek) a honlapok kevesebb mint tizedénél találhatók meg – állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének tanácsadó testülete, a Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal tavaly év végén elvégzett vizsgálata. A vizsgálat eredményei alapján a testület a napokban levélben hívta fel mintegy 120 érintett tartalomszolgáltató figyelmét – az egyes honlapokra vonatkozóan részletezve a hiányzó figyelemfelhívó információkat –, hogy fokozottan törekedjenek a vonatkozó törvényi előírások és a kerekasztal szűrőszoftver-ajánlásának rendelkezéseinek betartására a kiskorúak védelme érdekében.

Ez például bárki számára elérhető volt...

A vizsgált internetes oldalak mindössze 43 százaléka használja megfelelően a figyelemfelhívást: a figyelmeztető szöveg megfelel a törvényi előírásnak és az ajánlásnak, tartalmazza a legfontosabb információkat, és a felhívás is megfelelőképpen működik. Viszont csupán 17 százalékuk ajánlja fel a szűrőszoftver használatát. A tíz százaléknyi, metatageket használó honlapok közül csak 1-2 honlap alkalmazza azokat az ajánlásnak megfelelő formátumban.

A hat legjellemzőbb hibás figyelemfelhívási hiba

A jelentés szerint a káros tartalmakra történő felhívás hatékonyságát csökkenti az is, hogy a szolgáltatók által megfogalmazott figyelemfelhívó szövegek rendkívül eltérőek, gyakorlatilag nincs közöttük két egyforma. A hat legjellemzőbb hibás figyelemfelhívási hiba közé tartozik, hogy

  • már a figyelmeztető ablak is tartalmaz olyan képeket, videót, amelyek már felnőtt tartalomnak tekinthetők;
  • nincs lehetőség a „nem” kiválasztására, vagy az oldal annak hatására nem léptet ki;
  • a honlap először figyelmeztet ugyan a kiskorúakra káros tartalomra, de másodszori próbálkozásnál már mindenféle figyelmeztetés nélkül megjelenik a tartalom;
  • gyakori hibás megoldás az is, amikor a honlapon a figyelmeztetés előtt egy pillanatra látható a felnőtt tartalom;
  • a Google-ról belépve néhány oldalra – amelyen egyébként található figyelmeztető jelzés – „akadály nélkül”betöltődik a kiskorúakra káros tartalom;
  • illetve ahol bár megjelenik a figyelmeztetés, de a mellette lévő reklámra kattintva az azonnal átlinkel felnőtt tartalmakat tartalmazó oldalra.

A kerekasztal reméli, hogy a felszólítások célt érnek, és növelik a gyermekek biztonságát az online térben. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság gyermekvédelmi ismereteket összefoglaló aloldalán, a gyermekbarat.nmhh.hu oldalon további információk érhetőek el a kiskorúak internetes védelmét illetően.


A Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal 2014. április 23-án fogadott el ajánlást a kiskorúakra káros internetes tartalmak és szolgáltatások esetén alkalmazandó figyelemfelhívó jelzésekre és ingyenesen elérhető szűrőszoftverek tulajdonságaira vonatkozóan. Az ajánlás legfőbb célja a kiskorúakra káros tartalmak hatékony szűrését lehetővé tevő szűrőszoftverek ingyenes elérhetősége mellett az, hogy ártalmas tartalmak esetén a tartalomszolgáltatók hívják fel a figyelmet a tartalom veszélyes jellegére.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás