Iskola

„Jól működő osztályterem”– Bemutatjuk pályázatunk nyerteseit!

A székesfehérvári Árpád Szakgimnázium 002-es RUHAIPARI TANMŰHELYE

A gyerekeket körülvevő tereknek és e térbeli tárgyaknak elementáris hatása van mind a tanulásra, a képességek fejlődésére, mind a társas kapcsolatokra. A T-Tudok Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ valamint a Kölöknet.hu szülői közösségi portál ezért kétfordulós pályázatot hirdetett „Jól működő osztályterem” címmel magyar iskolapedagógusok számára, melynek keretében az iskolák pedagógusai a tanulási tereiket mutathatták be egy szakértői zsűrinknek írásos és vizuális formában. 

A pályázat egyik nyertese az Árpád Szakgimnázium ruhaipari tanműhely.

1883. szeptember 16-án nyitotta meg kapuit az Oskola utcában működő „polgári fitanodában” a Székesfehérvári Államilag segélyezett I. Fokú Ipariskola, mely az ötvenes években „320-as számú” intézetként volt ismert, majd 1958-ban felvette az „Árpád” nevet is. Az iskola jelenlegi épülete a 1984-86 között épült meg a Seregélyesi úton. Az 1920-as években már több mint 50 szakma oktatása folyt az iskolában. 1963-ban megindul a szakközépiskolai és 1966-ban az emeltszintű szakképzés. 1970-1980 között a „Szakma Kiváló Tanulója” versenyek összesítése alapján a 320. számú Árpád Ipariskola volt a legeredményesebb az országban. Azóta átszervezésre került a szakképzés, bevezetésre került a technikus képzés, majd megjelent a rendészeti szakirány, amely népszerű napjainkban is.

Az immár 135 éves múltra visszatekintő intézményünkben jelenleg 13 szakma oktatása folyik (erős áramú elektrotechnikus, villanyszerelő, elektromos gép- és készülékszerelő, elektrotechnikai műszerész, számítógép szerelő – karbantartó, női szabó, férfiszabó, kárpitos, közszolgálati ügyintéző, honvéd kadét, fodrász, kozmetikus, fotográfus és fotótermék kereskedő, sportedző).

Iskolánkban több iskolatípusban, több munkarendben folyik a tanítás: női szabókat a nappali oktatás mellett évek óta felnőtt oktatás keretében is képzünk. Azok számára, akiket érdekel a varrás, de nem szeretnének bizonyítványt szerezni, havonta varrószakkört szervezünk.

A ruhaipari szakma népszerűsítése érdekében számos helyi és regionális rendezvényen veszünk részt újrahasznosított hulladékokból készített, vagy éppen korhű ruháinkkal, illetve az iskola 135 éves évfordulója alkalmából összeállított divatbemutató anyagával. Iskolánk gyakran ad otthont országos versenyeknek, szakmai konferenciáknak is.

Az idén 6. alkalommal megrendezett ÖKO Modell verseny az iskola saját kezdeményezése volt, mely mostanra országos versennyé nőtte ki magát. Jelenleg Magyarországon ez az egyetlen olyan rendezvény, amely kifejezetten a ruhaipar oktatásban résztvevő diákokat célozza. A megmérettetés célja a környezettudatosság mellett a kreativitás, a szakma sokoldalúságának a bemutatása.

A szakmatanulás technológiailag kötött világát a fizikai és tárgyi adottságok rugalmas, kreatív kihasználásával, igyekszik kellemessé, motiválóvá a tanulók mindennapi való világához közelíteni. Nagy értéke, hogy fontos számára a tanulók jóléte, hangulata, egymás közti és a pedagógussal való emberi kapcsolataik.

Díjazandó, hogy a technológiából fakadó kötött berendezési igény ellenére a terem egy része mégis könnyen átrendezhető. Kiemelendő pozitív adottság az úgynevezett “kirakat”. A tanterem és a közlekedő ilyen üvegezett térkapcsolatának előnyeit nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen kommunikációs felületet biztosít a tanterem egyébként zárt világa számára az iskolaközösség egésze felé. Talán ez a transzparenciából fakadó átláthatóság is hozzájárul ahhoz az igen pozitív gyakorlathoz, hogy a folyosóra is kerültek asztalok, s ezeket a tanórákon is használják a diákok.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás