Iskola

A gyerekeknek egyre rosszabb a hallása a szakemberek szerint, ami figyelem- és viselkedészavart is okozhat

A WHO jelentése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb fogyatékosság a világon.

A gyermekek hallásvédelméről, hallásnevelésükről tartott sajtótájékoztatót a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Akusztikai Osztályközi Állandó Bizottsága a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájával és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületével együttműködve.

A túlzottan hangos rendezvények veszélyt jelentenek a gyerekek hallására

Márki Ferenc villamosmérnök, egyetemi docens, a BME Akusztikai és Stúdiótechnikai Laboratóriumának vezetője, az MTA Akusztikai Osztályközi Állandó Bizottságának elnöke elmondta: céljuk, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy

   a rendkívül nagy hangerejű rendezvények komoly veszélyt jelentenek a felnövekvő generációk hallására. Projektjükkel el szeretnék érni, hogy ezek a zenés rendezvények törvényileg szabályozhatóvá váljanak, mivel jelenleg a gyermekek hallásának védelmét semmilyen szabályozás nem biztosítja.

„Egyre rosszabb a hallása a gyermekek egymást követő korosztályainak”

Az orvoscsoport vezetője, Hacki Tamás fül-orr-gégész professzor elmondta:

   az orvosok már évtizedek óta figyelemmel kísérik azt a jelenséget, hogy a gyermekek egymást követő korosztályainak egyre rosszabb a hallása. Ennek oka pedig a szabadidős zaj, amelynek egyre jobban ki vannak téve a fiatalok

– mutatott rá.
Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének alapító elnöke utalt arra, hogy a jövő generációit érintő társadalmi ügy a gyermekek hallásának védelme. Ismertette a WHO jelentését, amely szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb fogyatékosság a világon.

A kutatás kitért a gyerekrendezvényekre, óvodai ünnepségekre is

A kutatás során végzett hallásvizsgálatok és hangerőmérések eredményeit Gáborján Anita fül-orr-gégész, egyetemi docens (Semmelweis Egyetem), valamint Vicsi Klára beszédakusztikus, egyetemi tanár (BME Beszédakusztikai Laboratórium) mutatta be.

Vicsi Klára elmondta, hogy a fővárosban 25 helyszínen végeztek méréseket, a rendezvények között egyebek mellett gyerekeknek szóló színházi előadások, koncertek, filmvetítések és óvodai ünnepségek szerepeltek. Eredményeik azt mutatták, hogy a nagy hangerejű gyermekrendezvények kifejezetten gyakoriak: a 25 mérési pont közül összesen hat esemény volt csak biztonságos, az összes többinél kockázatos vagy veszélyes volt a hangterhelés, sok esetben a hang erősség elérte a 120 decibelt.
Ezért különösen fontosnak nevezte a rendezvények hangerősítésének szabályozásáról készített törvényjavaslatot. Mint mondta:

   míg a munkahelyi zajterhelést törvény szabályozza, a zenés eseményekre nincsen korlátozás.

Figyelem- és viselkedési zavart is okozhat a halláskárosodás gyerekeknél

Gáborján Anita fül-orr-gégész kiemelte, hogy a zajterhelés a halláskárosodáson kívül egyebek mellett figyelem- és viselkedészavarhoz, valamint keringési megbetegedésekhez is vezethet. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kockázatos és a veszélyes kategóriába sorolt rendezvények után azt mutatták a méréseik, hogy minden mért frekvencián romlott a belső fül működése.

Szakemberek új törvényjavaslatot dolgoztak ki

Márki Ferenc elmondta, hogy a felmérés eredményei alapján dolgozták ki törvényjavaslatukat, amely a különböző hangerejű rendezvényeket úgynevezett zajkategóriákba sorolná, amit külön jelezniük kellene a szervezőknek a fogyasztók felé.
Ismertetése szerint a szakemberek a rendezvények színek szerinti kategóriabesorolását javasolják, amelyben a zöld a „megfelelő”, maximum 75 decibel hangnyomásszintre vonatkozik, a sárga a „kis kockázatú” 75-80 decibelre, a narancs a „kockázatos” 80-85 decibelre, a piros „nagyon kockázatos” 85-90 decibelre, a sötét piros a „veszélyes” 90-95 decibelre, a bordó pedig az e feletti, „nagyon veszélyes” hangnyomásszintet jelezné. Az egyes ajánlott kategóriahatárokat az életkor függvényében is behatárolták.

A tervezetben emellett egyebek mellett szorgalmazták azt is, hogy a rendezvényeken a szervezők biztosítsanak hallásvédő eszközöket azoknak, akik igénylik. A törvénytervezet a fogyasztóvédelmi hatóságra bízná azoknak a szankcionálását, akik nem tartják be az előírásokat.

A zajártalom okozta halláskárosodás maradandó, sem gyógyszerrel, sem műtéti úton nem gyógyítható. A szakemberek felhívják a figyelmet arra is, hogy a túlzott zajterhelés nemcsak a rendezvényeken fenyegeti a gyermekeket, hanem az egyéni - tipikusan mobiltelefonos - zenehallgatáskor is.

MTI 2024. április 16.
Fotó: Freepik

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás