Iskola

A kritikák „bezsebelése” után a tanárnő elmagyarázta, miért nem ad diákjainak házi feladatot

Bár a legtöbb középiskolásnak nincsenek – életkorukból adódóan – egészségügyi problémáik, sem ráncaik és a felnőtt léttel járó gondok sem tornyosulnak előttük, mégis, tinédzsernek lenni egyáltalán nem könnyű. Szükségtelen mondani, hogy a covid okozta helyzettel a mai fiataloknak talán a legnehezebb megküzdeni. Egy amerikai középiskola tanárnője, Courtney White tökéletesen átérezte ennek a helyzetnek a komolyságát, és érdekes módját választotta a kialakult helyzet kezelésének: a felmerülő problémák enyhítésére úgy döntött, hogy nem ad diákjainak házi feladatot. Ennek magyarázatát TikTokon osztotta meg az emberekkel egy videóüzenet formájában.

Courtney White (Alvarado High School in Alvarado, Texas) követői mára már rengetegen (500k) vannak.

Szabad szellemű tanítása, nem mindennapi hozzáállása diákjaihoz sok ember figyelmét felkeltette az ineterneten.

A tanárnő, miután kapott mindenféle kritikát, hiszen nem mindenki támogatja, érti meg tanítási módszereit, hogy nem ad diákjaink leckét, úgy döntött, hogy egy TikTok videóban ad választ, magyarázatot, mi áll döntésének hátterében.

@cmw1129

Reply to @tafgarcia Me not assigning homework, doesn’t make me any less of a teacher. My kids show me mastery of content in class. #teachersoftiktok

♬ original sound - Courtney 💕

„Nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy tanulóim jobban teljesítenének a házi feladatok hatására. Tiszteletben tartom szabadidejüket, amit az iskolán kívül mással töltenek, és mivel az órákon keményen dolgoznak, nincs szükségük arra, hogy az iskola végeztével otthon is a tanulnivalók fölött görnyedjenek” magyaráz a tanárnő a videóban. „A legtöbb középiskolás diákom dolgozik, sportol, gyakorlatot teljesít, együttesben zenél, azaz valamilyen felelősségteljes tevékenységet végez az iskolán kívül is.”

„Vannak, akik hazamennek és fiatalabb testvéreikre kell, hogy vigyázzanak, mert a szüleik dolgoznak. Másoknak arra van szükségük, hogy pihenjenek, és olyanok is akadnak, akik azon kell, hogy aggódjanak, lesz-e mit enniük otthon, mert bizony nem mindenkinek jut rendszeresen étel az asztalára” folytatja Courtney. „Ha én még házi feladatot is adok ezeknek a gyerekeknek, akkor mikor lesz idejük gyereknek lenni? Mikor tudnak kikapcsolódni? Mert amikor mi, felnőttek hazamegyünk a munkából, akkor mi is megpróbálunk pihenni, kikapcsolódni, nem igaz?”

„Tudom, hogy bizonyos tantárgyaknál fontos a lecke, elengedhetetlen” mondja a tanárnő „szóval teljesen megértem ezt az álláspontot is, az enyém mégis más, mert én szeretnék a diákjaim életén könnyíteni, hogy gyerekek lehessenek, hogy ha ahhoz van kedvük, hogy iskola után pihenjenek, akkor azt tehessék.”

A tanárnő élő műsorban beszélt arról, hogy tanítási módszerének nem más a célja, mint levenni egy kis terhet a diákok válláról azzal, hogy nem ad extra kötelezettséget, viszont szeretetet igen, amire szerinte igazán szükségük van a ezeknek a tinédzsereknek.

„Minél kevesebbet tudok valamiről, a srácok annál jobban oda vannak a témáért. Próbálom érdekessé, izgalmassá tenni az órákat. A tanítás legizgalmasabb része számomra a diákokkal való kapcsolódás. Ugyanúgy értékelem és élvezem, amikor velem vannak az iskolában, mint amikor iskolán kívül, a saját személyes kapcsolataikat építik.”

Alább néhány komment a tanárnő nem mindennapi tanítási módszereiről:

  • Annak idején, amikor gyermekeimnek sok házi feladatot adtak fel, mindig gyanús volt a számomra, hogy akkor vajon mivel töltötték az időt az órákon. Öröm hallani, hogy van olyan tanár, aki úgy gondolja, az iskolában kell az iskolai feladatokat elvégezni és nem hazaküldeni azokat leckeként.
  • Egyetértek. Mindig arra gondolok, hogyha a gyerekek az órán meg tudják oldani a feladatot, akkor miért kell otthon is azzal foglalkozni. Ha pedig nem megy, a csoda odahaza sem fog megtörténni. Persze, az olvasás más és esetében nagyon fontos, hogy a szülő élvezetessé tegye azt a gyerek számára.
  • Az unokám iskolájában nincs házi feladat és heti négy napot járnak be a gyerekek.  A suli mottója:

„Ha nem tudjuk megtanítani a gyereknek az iskolában, amire szükségük van, akkor nem végezzük jól a munkánkat.”

És ez történetesen így is működik náluk, ezért ő is és szülei is sokkal boldogabbak.

  • A gyerekeim legjobb tanárai azt vallják, hogy az iskolai feladatok helye az iskolában van. Amit nem tudnak befejezni az órákon, azt viszik haza, leckének. Más szóval, az iskolai feladatoknak az iskolában a helyük, és ez minden korosztályra igaz. Tanítás után pedig hazamennek, játszanak, esznek, sportolnak, zenélnek… a gyerekeknek és a felnőtteknek is szükségük van kikapcsolódásra, bármilyen olyan tevékenységre, ami nem munka.
  • Az fiam ötödikes és nem szoktak leckét kapni, csak nagyon ritkán. Persze, írnak dolgozatokat, amikre tanulniuk kell. De tanáraik azt vallják, hogy a gyerekeknek szükségük van pihenésre iskola után, arra, hogy néhány órára gyerekek lehessenek. Így nem fásulnak bele a tanulásba és több idejük marad a barátaikra is.
  • Nem gondolom, hogy szükség lenne sok (bármennyi) leckére az általános iskolában, de a közép és a felsőoktatásban ez szerintem másként működik. Természetesen nem kell túlzásba esni, de ha nem kapnak leckét a gyerekek, hátrányba kerülnek és nem lesznek felkészültek, hogy felsőoktatási intézménybe mehessenek.
  • A tanárnő nyilatkozata mindent elmond. Utálom, amikor azt mondják, hogy a gyerekeknek nincs ideje tanulni, mert „hagynunk kell őket gyereknek lenni”.
  • Én ritkán adok fel házi feladatot, mert hagyom őket, hogy délután gyerekek lehessenek. Mert szükségük van arra, hogy játsszanak, hogy a szociális készségeik fejlődjenek és mert fontos szerintem, hogy eltávolodjanak az iskola okozta stressztől. Sok gyereknél a lecke még jobban rámutat arra a szomorú egyenlőtlenségre, hogy kinek segítenek otthon és kinek nem.
  • A lecke arra ösztönzi a gyerekeket, hogy maguk gondolkozzanak vagy legalábbis nézzenek utána valaminek, maguktól. A független és kritikus gondolkodás a házi feladatok megoldásából fejlődik szerintem. És egy kis felelősségre is neveli őket.

A cikkek és a fotók:  - Via - 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás