Iskola

A most induló tanévben mindenki arra tud koncentrálni, ami a feladata

A most induló tanévben mindenki arra tud koncentrálni, ami a feladata: a diákok arra, hogy tanuljanak, a tanárok arra, hogy tanítsanak, az iskolafenntartók pedig a feltételek biztosítására - közölte az oktatási államtitkár péntek kora reggeli budapesti sajtótájékoztatóján. 

A most induló tanévben mindenki arra tud koncentrálni, ami a feladata

Palkovics László kiemelte: a kormány igyekezett a családok terheit csökkenteni tanévkezdés előtt, és ennek érdekében kiterjesztette a tankönyvek ingyenességét kilencedik osztályig. Felidézte, hogy korábban a kormány terveiben az első nyolc évfolyam szerepelt.
    

Az oktatási államtitkár közölte: a tankönyvek ingyenességére 13 milliárdot fordítanak, ez több mint egymillió diákot, a tanulók 87 százalékát érinti.  Hozzátette: az ingyenes étkeztetésben a gyerekek mintegy fele, az óvodások, bölcsődések kilencven százaléka részesül.
    

Palkovics László szólt arról is, hogy folytatódik a pedagógusok béremelése, a mostani utolsó szakasz 3,4 százalékos növekményt jelent szeptembertől, és ezzel az elemmel 350 milliárddal többet fordítanak erre a célra. 
    

2013 óta átlagosan 50 százalékkal nőttek a bérek - jegyezte meg. Jelezte: a teljes oktatási rendszerre 2010-hez képest több mint 500 milliárddal fordítanak többet, az iskolák támogatása is nagymértékben nőtt. Értékelése szerint olyan iskolafelújítási program indult, amely unikális, azt részben uniós, részben költségvetési forrásból finanszírozzák. Hozzátette: összesen EFOP-forrásból 123 milliárdot költenek az iskolák infrastrukturális fejlesztésére, eszközfejlesztésre. 
    

Kitért arra is, hogy a héten bejelentett közel 81,5 milliárdos pályázati forrásból több mint 500 iskola újul meg, illetve bővül. Emellett 45 milliárd jut a központi régión kívüli iskolák digitális fejlesztésére, fejlődik az iskolák mobileszköz állománya - sorolta az oktatási államtitkár, aki kitért arra is: 50 ezer pedagógus vehet részt az új tartalmak, eszközök használatát célzó továbbképzésen. 
    

Palkovics László kiemelte: pénteken ünneplik a felsőoktatás napját, az első magyar egyetem alapításának 650. évfordulóját, és Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében Pécsett lesz a felsőoktatási tanévnyitó. Jelezte: a felsőoktatás területén is számos fejlesztés várható, az egyetemek, főiskolák számláin jelenleg 280 milliárd forintos forrás található.

 

MTI 2017. szeptember 1., péntek

 
Címkék: iskola

Kölöknet hozzászólás

aláírás