Iskola

Egyre többen aggódnak a diákok és a szüleik közül is az idei érettségik miatt. Különösen a matek okoz nagy fejfájást.

A digitális oktatás egy nem várt kihívás a tanároknak is, a diákoknak meg talán még jobban.

Ebben az aggodalommal teli helyzetben jól jöhet a mateking.hu ingyenes matek érettségi felkészítő platformja. Már tavaly is működött egy érettségi felkészítő felületük, de a mostani helyzetre tekintettel tovább bővítették, és ami a legjobb benne, hogy nem matekot tanít, hanem matekból érettségizni tanít meg, ami furán hangzik, de nagy különbség.

Az érettségi feladatok egy praktikus és viszonylag sekély matematikatudást kérnek számon ellentétben a négy éven át tanult mélyebb, de sokszor kevésbé gyakorlatias matektudással szemben. Kicsit olyan ez, mint az autóvezetés: négy évig tanultuk az iskolapadban az elméletet, most pedig az érettségin ki kell menni az útra az oktatóval és megtenni az első utat. Egészen biztos, hogy az elméleti anyag tizede sem fog kelleni, ami pedig kell, azt is máshogyan kell használni az autóban ülve. És bizony, akárcsak az autóvezetésnél itt is fontos a folyamatos koncentrálás, éberség, ettől pedig az érettségi nem is annyira szellemi, mint inkább lélektani kihívás.

Ezért lehet tévút, ha valaki úgy készül az érettségire, hogy a teljes négy éves gimnáziumi matematika tananyagot lépésről lépésre átnézi. Helyette a korábbi érettségi feladatsorok megoldására érdemes helyezni a hangsúlyt és csak azokat a témaköröket érdemes átnézni, ahol hiányosságok vannak. Ráadásul ott is csak azokat a hiányosságokat, amiket ez érettségi feladatsor megoldás során kiderültek.

8-10 feladatsor átnézése és megoldása után ugyanis már szinte minden szóba jöhető témakör és feladattípus elő kell, hogy jöjjön.

Erre egy remek lehetőség a mateking.hu ingyenes érettségi felkészítő felülete, amely itt érhető el: https://www.mateking.hu/matek-erettsegi

A matek érettségi feladatsor nehézsége várhatóan nem különbözik majd az elmúlt években megszokott szinttől. Ugyanakkor megfigyelhető egy trend, mely szerint a több pontot érő, hosszabb feladatokat egyre inkább szétbontják kisebb részfeladatokra. Ez egyfelől jó az érettségizőknek, hisz így könnyebb részpontokat elérni, másfelől lelkileg némileg fárasztó, amikor már a tízedik feladat negyedik részfeladatát kell megoldani.

A tavaly májusi érettségi szezonban a matek érettségi előtti nap 87 ezren nézték a matekig.hu weboldalt. Mivel az érettségizők száma 84 ezer volt, így nem túlzás állítani, hogy a fél ország a mateking.hu oldalon  tanult a másnapi matek érettségire.

A visszajelzéseknek alapján a diákok nagyon elégedettek voltak a weboldal nyújtotta segítséggel. Sokan írtak olyan véleményt, hogy jobban fel tudtak készülni a mateking segítségével az érettségire, mintha bejártak volna órára. És gond nélkül 4-es eredményeket értek el olyan diákok, akiknek a korábbi matek jegyeik a 2-es szint körül ingadoztak.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás