Iskola

Fontos tudnivalók a nyolcadikosok központi felvételijéről 2020-as határidőkkel, dátumokkal

A nyolcadikosok középiskolai felvételijének mintegy hat hónapos időszaka veszi kezdetét október 20-án. Akkor teszik közzé a középiskolák saját honlapjukon a felvételi tájékoztatójukat. Dióhéjban: decemberben az írásbelire kell jelentkezni, januárban vizsgázni, februárban szóbelizni, márciusban módosítani lehet, majd április 30-án megkönnyebbülni, amikor is a felvételit hirdető középiskolák megküldik a felvételről vagy elutasításról szóló értesítést a jelentkezőknek és az általános iskoláknak. Összeállítottuk a részletes menetrendet, csak győzzék követni!

A középiskolák októberben közzé tett felvételi tájékoztatója részletesen elmagyarázza a felvétel menetét, de októberben érdemes még valamire figyelni: ezek a középiskolák nyílt napjai. Ezek a napok segítenek belelátni a középiskolák működésébe, kedvet csinálhatnak a diákoknak a jelentkezéshez, és a szülő is képet alkothat arról, milyen közegben fogja eltölteni gyermeke az elkövetkező négy-öt évet.

 

Az általános felvételi eljárás legfontosabb dátumai

2019.

október 20.                      A középiskolák a Kifir rendszerében (www.kifir.hu) meghatározzák tanulmányi területeiket, és rögzítik a felvételi eljárásuk rendjét.

október 20.                      A középiskolák saját honlapjukon közzé teszik felvételi tájékoztatójukat.

november 15.                 Az Oktatási Hivatal közzé teszi azon intézmények jegyzékét, amelyek a nyolcadik évfolyamosok számára központi írásbeli felvételi vizsgát szerveznek.

december 6.                    A tanulók jelentkezése a központi írásbeli felvételi vizsgára közvetlenül a központi a vizsgát szervező intézménybe.

2020.

január 18.                         Központi írásbeli felvételi vizsgák időpontja: reggel 10 óra.

január 23.                         Pótló központi írásbeli felvételi vizsgák időpontja: reggel 10 óra.

február 6.                         Az írásbeli felvételi eredményekről a vizsgát szervező intézmények tájékoztatják a tanulókat.

febr.6. – kb. febr. 15.     A papír alapú tanulói adatlapok kitöltése: ezen kell sorrendbe állítani azokat a tanulmányi területeket, amelyekre a diák jelentkezett.

február 19.                       Az általános iskola továbbítja a tanulói jelentkezési lapokat a középfokú iskoláknak, a tanulói adatlapok első példányát pedig a Hivatalnak.

febr.24. – márc. 13.        A szóbeli meghallgatások az általános felvételi eljárás keretében.

március 16.                      A középfokú iskola eddig az időpontig nyilvánosságra hozza a jelentkezők ideiglenes felvételi jegyzékét.

március 19 - 20.              A tanulói adatlapok módosításának lehetősége az általános iskolákban.

március 20-tól                  Az Oktatási Hivatalban készül az Egyeztetett felvételi jegyzék: a Hivatal a középiskolák által beküldött végleges felvételi jegyzéket egyezteti a tanulói adatlapokon vagy − ahol készül − a módosító tanulói adatlapon szereplő tanulmányi területek sorrendjével.

április 30.                         A felvételi hirdető középiskolák megküldik a felvételről vagy elutasításról szóló értesítést a jelentkezőknek és az általános iskoláknak.

május 11-22.                   Rendkívüli felvételi eljárás azok számára, akiket nem vettek fel az általános felvételi eljárás keretében.

A központi írásbeli időpontja

A nyolcadikosok központi írásbelijének időpontja:  2020. január 18., szombat 10:00 óra. Legkésőbb 9:30-ra meg kell érkezni!

A jelentkezés menete a központi írásbeli felvételi vizsgára

Első lépés az www.oktatas.hu honlapról a „TANULÓI JELENTKEZÉSI LAP központi írásbeli vizsgára" letöltése. Ha kiválasztottuk a vizsgát szervező középiskolák közül azt az egyet, amelyben a diák írásbelizni szeretne, akkor a kitöltött „TANULÓI JELENTKEZÉSI LAP"-ot a tanulónak kell benyújtania a középiskolába. A tanuló bármely vizsgaszervező intézménybe benyújthatja a jelentkezési lapját függetlenül attól, hogy a későbbiekben ― a felvételi eljárás keretében ― melyik intézménybe jelentkezik majd.


A központi írásbeli vizsgára az SNI-s, BTM-es tanulóknak az őket megillető speciális elbírálást minden esetben írásos kérelemben kell igényelniük, és a jelentkezési lappal és a szakértői véleménnyel együtt az iskolához kell benyújtani.

 

A cikk teljes terjedelmében a szkul.hu -n olvasható.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X Border Flex Lite és Granudacyn - Mölnlycke