Iskola

Itt az útmutató az iskolaérettségi vizsgálathoz

Azok a szülők, akiknek gyermeke tanköteles korú, de szeretnének egy év halasztást kérni a beiskolázás alól, 2020 január 1-től 15-ig adhatják be kérelmüket az Oktatási Hivatal internetes felületén. A hivatal részletes tájékoztatót tett közzé az iskolaérettségi vizsgálathoz szükséges dolgokról, az azzal kapcsolatos tudnivalókról és arról, kiknek nem kell az év elején az OH-hoz fordulnia.

Az elbírálást pedagógiai szakértők végzik a szülő és a gyermekkel foglalkozó szakemberek (például gyógypedagógus, fejlesztő pedagógus) véleményét is szem előtt tartva. Az Oktatási Hivatal most közzétette a tudnivalókat a honlapján.

MI KELL AZ ISKOLAÉRETTSÉGI VIZSGÁLATHOZ?

A kérelmet kizárólag a szülő vagy a gyám nyújthatja be, jogosultságáról nyilatkoznia kell.

A kérelemben bármilyen releváns indok szerepelhet, így a szülő leírhatja, miért, milyen okból kérelmezi a felmentést, milyen körülmény, állapot, tény teszi azt indokolttá. Az eljárásban ezen körülmények vizsgálatára kerül sor.

A szülő a kérelméhez bármilyen, általa fontosnak tartott iratot, dokumentumot mellékelhet, kikérheti az óvodától a gyermek fejlődését nyomon követő nyomtatványt is, és azt is csatolhatja, ilyen módon a kérelemmel foglalkozó szakemberek közvetve az óvoda véleményét is figyelembe vehetik. A fejlődést nyomon követő nyomtatvány csatolása ugyanakkor nem kötelező, hiszen nem csak olyan körülmény, állapot, tény merülhet fel, melyeket ez az óvodai dokumentum tartalmaz.

Az Oktatási Hivatal a kérelmeket csak 2020. január 1-jét követően fogadja be, és a kérelem postára adására csak 2020. január 15-ig van lehetőség.

ONLINE KITÖLTENI, PAPÍRON BEKÜLDENI

A szülő vagy gyám a kérelmét kizárólag az Oktatási Hivatalhoz nyújthatja be, legkorábban 2020. január 1-jétől, legkésőbb 2020. január 15. napjáig. A 2020. január 1-e előtt érkezett kérelmek nem számítanak. Azt a kérelmet, amelyen a postai bélyegzőn a feladás dátumaként 2020. január 15. szerepel, az Oktatási Hivatal még elbírálja, ám az azt követően postára adott kérelmeket nem fogadja be, az eljárás szerint „visszautasítja”.

 

A cikk teljes terjedelmében a www.felelosszulokiskolaja.hu -n olvasható.

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás