Iskola

Szabad-e kamaszoknak kávézni? Utánajártunk!

Gyerek kávét iszik

Ahogy a fiatalok is egyre korábban érnek, a kávézási szokások is átalakultak, ma már nem meglepő, ha hetedikes-nyolcadikos diákok is rendszeresen kávéznak. De vajon engedhetjük-e a kamaszoknak a kávéfogyasztást? Ha igen, mi az a mennyiség, ami már ártalmasnak számít? Mit érdemes tudni a koffeinmentes változatról? Ennek jártunk utána szakértő segítségével.

– Mielőtt a kávéfogyasztás és a koffeinbevitelről beszélünk fontos tudni, hogy a koffein természetes forrásai közé tartozik a kávé, a tea és a csokoládé. Emellett a koffeinhez hasonló szerkezetű és élettani hatású hatóanyagok megtalálhatók más növényekben, például a mate teában, sőt a kóladióban és a guaranában is – kezdi válaszát Szűcs Zsuzsanna dietetikus, táplálkozástudományi szakember, az MDOSZ elnöke. – A természetes források mellett az élénkítő hatású italok (ún. energiaitalok) is tartalmaznak változó mennyiségű koffeint. Az egyes élelmiszerek/italok koffeintartalma nagyon változó. A kávéiban található koncentráció a gyártási folyamattól, a felhasznált kávébab típusától és az elkészítés módjától (pl. filteres kávé, eszpresszó) függ. A kakaóalapú italokban, csokoládékban található koncentráció függ a felhasznált kakaó mennyiségétől és típusától. Amikor a biztonságos koffeinfogyasztásról beszélünk, ezeket együttesen kell mérlegelni, figyelembe venni – magyarázza a dietetikus.

A kakaózással indul a koffeinbevitel

– A koffeinbevitel általában már gyermekkorban kezdődik Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által végzett nemzetközi szakirodalmi áttekintés szerint az egyes országok között nagy különbségek vannak a különböző élelmiszereknek a serdülők teljes koffeinfogyasztásában betöltött szerepe tekintetében. Hat felmérésben a csokoládé, négyben a kávé, háromban a kólás italok, kettőben pedig a tea volt a fő forrás.

A legtöbb országban a csokoládé (amely magában foglalja a kakaós italokat is) volt a 3–10 éves gyermekek fő koffeinfogyasztási forrása, amelyet a tea és a kólás italok követtek.

Magyarországról sajnos nincs hasonló adat, csak a felnőttek kapcsán, itt egyébként a kávé a fő koffeinforrás – fűzi hozzá a szakember.

Hogyan hat a kávézás a kamaszok szervezetére?

– Ha konkrétan a kávéivásra gondolunk, akkor nem tilos, de nem ártalmatlan. A kamaszok érzékenyebbek lehetnek a koffein hatásaira a fejlődő központi idegrendszerük, alvásigényük, hormonális állapotuk, és testméretük miatt. A túl sok koffein például zavarhatja az alvást: nehezebb elalvás, rövidebb alvásidő, alacsonyabb alvásminőség lehet a következménye, fokozhatja a szorongást, ingerlékenységet, remegést, gyors pulzust eredményezhet. Mindezek mellett fontos az időzítés: ne legyen késő délután/este koffeines ital. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) állásfoglalása alapján serdülők esetében a biztonságos napi koffeinbevitel 3 mg/testtömeg-kilogramm. Ez alapján egy átlagos 11-14 éves (35-50 kg testtömegű) serdülő számára kb. 100-150 mg a biztonságos napi koffeinfogyasztás minden forrásból – hívja fel a figyelmet Szűcs Zsuzsanna.

Az EFSA Explains: Caffeine kiadvány alapján (2015) néhány ital, csokoládé koffeintartalma:

Termék típusa Átlagos adag Koffeintartalom Megjegyzés

 Szűrt kávé

 200 ml  ~ 90 mg  A legfőbb forrás felnőtteknél.

 Espresso

 60 ml  ~ 80 mg  Kis térfogat, magas koncentráció.

 Fekete tea

 220 ml  ~ 50 mg  Gyakori ital fiataloknál is.

 Kóla (üdítő)

 330-355 ml  ~ 40 mg  Gyakori forrás gyermekeknél.

 Energiaital

 250 ml  ~ 80 mg  Fiatalok fő koffeinforrása.

 Étcsokoládé

 50 g  ~ 25 mg  Mérsékelt, de napi fogyasztásnál számít.

 Tejcsokoládé 

 50 g  ~ 10 mg  Alacsonyabb tartalom.

Koffeinmentes kávé – gyerekek ihatják?

A táplálkozástudományi szakember kérdésünkre elmondja: a koffeinmentes kávé koffeintartalma kb. 2–5 mg/csésze, tehát 95–98%-kal kevesebb, mint a normál kávéban. Ezért stimuláns hatásai gyengébbek vagy jellegtelenek a normál kávéhoz képest.