Iskola

Kellemes beszélgetéssel a jobb memóriáért!

– a mindset pszichológiai szaklap cikkét ajánljuk.

Vajon segíthetünk a gyermekünknek a tananyag megtanulásában azzal, ha minél tartalmasabb módon beszélgetünk vele arról? Egy kutatás szerint igen!

 

Nemrégiben írtunk a szülő-gyermek beszélgetésekben rejlő lehetőségekről, arról, hogy ezek a dialógusok miképp járulhatnak hozzá a gyermek különböző fejlődési folyamataihoz. Az ott is említett elaboratív (nyitott kérdéseket alkalmazó, a gyermek szempontjait követő és azt jobban kibontó, hosszabban zajló) elbeszélő stílust tette vizsgálat tárgyává egy 2017-es tanulmány, mely azt vizsgálta, hogy vajon ezeknek a beszélgetéseknek van-e hatása a gyermek órai tananyagra való emlékezőképességére is? Azzal a jó hírrel szolgálgatunk, hogy igen, van: az elaboratív beszélgetés nemcsak a gyermek megfelelő érzelemszabályozásához járul hozzá, de a suliban is jobban teljesíthet általa a gyerkőc.

A New Hampshire-i Egyetem kutatói 40, 4-6 éves kor közötti gyermek szüleit vonták be a vizsgálatba, két különböző iskolából (számunkra furcsának tűnhet, hogy már ebben az életkorban is iskolásokról beszélnek a kutatásban). A procedúra a következő volt: a kutatók kimentek az iskolákba és egy megnyerő, kellékekkel is illusztrált órát tartottak a gyerekeknek a fény mibenlétéről. Megkérték a szülőket, hogy aznap este, tehát az előadás napján beszélgessenek a gyerekeikkel a hallottakról, olyan stílusban, ahogyan ők jónak látják, és a hanganyagot rögzítsék is valamilyen készülékkel.

Hat nappal később következtek a gyerekek, amikor a kutatók meginterjúvolták őket az általuk tartott tanóráról. Azt találták, hogy közvetett kapcsolat állt fenn a szülők elaboratív elbeszélői stílusa és aközött, hogy mennyi mindenre emlékeznek a gyerekek az órán elhangzottakból.

Azok a gyerekek, akikkel a szüleik elaboratív módon beszélgettek, már aznap este is több mindent fel tudtak idézni, és (vélhetően ebből fakadóan) ez a hatás kitartott hat nappal későbbig is, hiszen a kutatók „számonkérésekor” is jobban teljesítettek.

Mindez pedig független volt az iskolájuk típusától, illetve a szüleik iskolai végzettségétől is!

teljes cikk a mindset pszichológiai szaklapban olvasható.

 

 

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás