Iskola

Kutatás: szüleik igen, tanáraik kevésbé hallgatnak a magyar gyerekek véleményére

Leginkább a családjuk kíváncsi a véleményükre és világ dolgairól is elsősorban a szüleiktől informálódnak a nyolcadikos (13-15 éves) gyerekek - áll az UNICEF Magyarország az ELTE TÁTK diákjainak közreműködésével végzett kutatásában. November 20-án ünnepeljük a gyerekjogok világnapját, az UNICEF Magyarország pedig 2018-ban másodjára csatlakozik a globális Gyerekhang kampányhoz, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a fiataloknak joguk van információhoz jutni a saját életüket befolyásoló döntésekről és véleményt mondani azokról. Nekünk felnőtteknek pedig kötelességünk meghallani ezeket a gyerekhangokat.

Tizennyolc fővárosi iskola 728 diákja töltötte ki az online kérdőívet, a válaszokból pedig egyértelműen kitűnik, hogy a gyerekek lényegesnek tartják, hogy meghallgassák gondolataikat. A megkérdezettek több mint 70 százaléka nagyon fontosnak, 27 százalékuk pedig fontosnak tartja, hogy odafigyeljenek a véleményükre. Mindössze a gyerekek 2,5 százaléka vallotta azt, hogy számukra ennek nincs jelentősége.  

A kutatás kiterjedt arra is, hogy egyes közegekben mennyire veszik figyelembe a gyerekek véleményét. Ebből a szempontból a mai napig a család adja a fiataloknak a legnagyobb támogatást. A nyolcadikos diákok szerint a család (88,3%) és a barátok (82,8%) figyelnek oda rájuk a leginkább, míg a számukra legfontosabb intézményi környezetben, az iskolában a tanárok csak közepesen (58,3%) kíváncsiak arra, hogy mit gondolnak egyes kérdésekről a gyerekek. 
A gyerekek több mint 95 százalékát érdeklik a körülötte lévő világ hírei – mindössze 3,6 százalékuk válaszolta, hogy nem foglalkoztatják ezek a kérdések. A gyerekek háromnegyede (76,8%) a szüleit tekinti elsődleges információforrásnak. A második legfontosabb ismeretet az internetes hírportálokról szerzik be (60,9%), de nem elhanyagolható a televízió (59,8%) szerepe sem. Ezt követik a barátok (49,9%) és a Facebook (41,6%). A gyerekek nagyjából egyharmada (34,9%) kap a világ dolgairól számára releváns információkat a tanároktól. 

Az UNICEF Magyarország felmérése szerint a szülők hozzáállása nagyban befolyásolja a gyerekek gondolkodásmódját: minél jobban érzik a családjuk figyelmét, annál fontosabb számukra, hogy mások is meghallgassák a véleményüket. 

2018. november 20-án, a Gyermekek Világnapján ismét a gyerekek veszik át a vezető szerepet idehaza és külföldön is. Figyeljünk a gyermekekre! Hallgassuk meg a véleményüket, adjunk nekik elég információt a világról, vonjuk be őket az életüket érintő döntésekbe – ezek a fő üzenetei az UNICEF Gyerekhang kampányának. Ezen a napon kékbe borul az ország több pontja, számos intézményben a kicsik kipróbálhatják a felnőtt szerepeket.

Az UNICEF Magyarország arra kér minden gyereket és a gyerekjogok iránt elkötelezett felnőtteket, munkahelyeket, baráti társaságokat, hogy ezen a napon öltözzenek kékbe és posztolják a róluk készült fotókat a közösségi médiában a #GoBlue és a #worldchildrensday hashtagakkel. Ne feledjék el betaggelni, hogy unicefhungary!  

A jeles napon támogassa a gyerekjogokat egyszeri adományával! Hívja a 136 66-os vonalat és 500 forinttal segítheti a világ legelesettebb gyermekeit.

 

 

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás