Iskola

Legszebb hazai pincesorok, amelyek mesebeli hangulatot árasztanak

Ámulatba ejtő pincesorokat mutatunk, amelyeknek nemcsak a látványuk egészen egyedi, hanem a környékük is gazdagon bővelkedik felfedeznivalóban. Az itt-ott harsányan színes, néha viszont az időtől megkopott pincék egy-egy mesebeli Manófalucskát idéznek. Az idilli pincék, présházak hangulatos sétákra, vidám hétvégékre csábítanak bennünket.

Kőporosi pincesor, Hercegkút

Távolság Budapesttől: 240 kilométer.


Fotó: Kölöknet / Földi Tímea

A csodálatos fekvésű Hercegkút északnyugati részén helyezkedik el a 85 pincéből álló, három-négy szinten húzódó Kőporosi pincesor (fenti kép), délkeleten pedig a közel 80 pincét számláló négyszintes Gombos-hegyi pincesor (lenti kép) - tehát két világszínvonalú látványosságot csodálhatunk meg egy helyen!
A falu a 18. században alakult, amikor a Rákóczi-szabadságharc miatt elnéptelenedett területre az akkori földesúr német telepeseket költöztetett be, akik főleg szőlőtermeléssel foglalkoztak. A faluban minden házhoz tartozott pince.

Gombos-hegyi pincesor, Hercegkút

Távolság Budapesttől: 240 kilométer.

Fotó: Gettyimages

És íme, Hercegkút másik pincesora. A Tokaj-hegyaljai borvidék a világ első zárt borvidéke 1737 óta, amit az UNESCO 2002-ben-ben vett fel a világörökségi listára. Ennek része a Gombos-hegyi pincesor, amely Sárospataktól 3 km-re, Hercegkút határában fekszik.
A méltán híres hazai pincesoron 195 pince található egymás fölötti sorokban, négy emeleten elevenítik meg a hagyományos pincekultúrát, a régi paraszti világ életformáját.

Nyúli pincesor

Távolság Budapesttől: 125 kilométer.

Fotó: Kölöknet / Anghelyi Imre

A 4400 fős Nyúl község 13 kilométerre fekszik Győrtől. A településen és környékén több mint ezer éve foglalkoznak szőlőtermeléssel.
A 15-20-30 méter mély, függőleges falakba borospincéket vájtak, így jött létre a mediterrán hangulatot idéző nyúli pincesor. Az egyik legnevezetesebb nyúli pince az úgynevezett Sárkánylik, amelynek életkorát 500 évre teszik a helyiek. A löszfalban valamikor "partlakásokat" is kialakítottak, amelyekben egészen az 50-es évekig éltek emberek.
A falu fölött húzódik Európa egyik legnagyobb homokkőben kialakult szurdokvölgye, a 630 méter hosszú Szurdik - felkeresését ne hagyjuk ki.

Cáki pincesor

Távolság Budapesttől: 190 kilométer.

Fotó: Setéth Fazekas Hajnalka

A cáki pincék valamikor az 1800-as évek elején épültek. zsupfedeles tetejük elől csonkatornyos, hátul lekontyolt, úgynevezett "farazatos". Az épületek a pince és présház funkcióját egyaránt betöltötték. A Cák melletti gesztenyésben található zsúpfedeles pincesor a Kőszegi-hegység egyik jellegzetes színfoltja. A XIX. században épült 8 db hófehér falú borospince műemléki védettséget élvez.

Pátyi pincesor

Távolság Budapesttől: 19 kilométer.

Fotó: Nagy Edina

A hagyományosan is Pincehegynek nevezett területen a pincesorok lépcsőzetesen, egymás fölé épült sorokban helyezkednek el. A pincék nagy része az 1800-as években épült, erről tanúskodnak a kapuk fölött kőbe vésett évszámok. A helyiek számára a Pincehegy azt a nyugodt, kellemes környezetet biztosítja, ahová a mindennapi gondok elől elhúzódhatnak. A festői szépségű, több száz éves pincék újra és újra elvarázsolják az idelátogató vendégeket is.

Villánykövesdi pincesor

Távolság Budapesttől: 225 kilométer.

Fotó: természetjáro.hu / Farkas Péter

A Villányi borvidék egyik leghangulatosabb pincesora a villánykövesdi. A kétutcás pincesor védett műemlék, amely a 19. században nyerte el mai formáját. Az egyik legrégebbi pince a Battyhány családé volt, amelyet itáliai templomépítő-mesterek falazták 1754-ben.

Tolcsvai pincesor

Távolság Budapesttől: 235 kilométer.


Fotó: Gettyimages

A gazdag történelmű, borászati kultúrájáról híres Tolcsván járva, a Dessewffy-kastély, Rákóczi-kastély, Szirmay-Waldbott-kastély felkeresésén túl iktassuk be a hangulatos Tolcsvai pincesor meglátogatását is.

Kezdőfotó: Kőporosi pincesor, Kölöknet / Földi Tímea

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás