Iskola

MÉGIS, MIRE JÓ AZ ISKOLARENDŐRSÉG? – SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL A LEGGYAKRABBAN FELTETT KÉRDÉSEKRE

Gyerekjogi szakember szerzőnk szerint az iskolaőrök megjelenésével várhatóan nem lesz kevesebb az iskolai erőszak, a kiváltó okok ugyanis megmaradnak. A bűncselekmények pedig várhatóan sajnos nem szűnnek meg, csak épp az iskolákból más helyszínekre tevődnek át… De akkor mégis, mire jó az „iskolarendőrség”, aminek a létrehozásáról szóló javaslatot múlt szerdán nyújtották be az Országgyűlésnek? Erre és az elmúlt napokban a hír kapcsán felmerülő leggyakoribb kérdésekre válaszol dr. Gyurkó Szilvia a wmn.hu oldalán. 

Miért kell védeni a pedagógusokat?

A tanár közfeladatot ellátó személynek számít. A statisztikai adatok szerint a közfeladatot ellátó személyek közül a legnagyobb veszélynek a buszvezetők, a jegyellenőrök, a mentőtisztek, a szociális munkások és a pedagógusok vannak kitéve. Ellenük követik el a legtöbb erőszakos cselekményt. 

Tehát igen, a pedagógusok esetén fokozott a kockázat, hogy úgy lépnek fel velük szemben, olyan helyzetbe kerülnek, amikor elszabadulhatnak az indulatok. 
 

Ezt azért fogalmazom így, mert a tényállás szerint nemcsak a nyílt erőszak alkalmazása számít veszélyeztetésnek, ha például tanárról vagy mentőtisztről, jegyellenőrről van szó, hanem az akadályozás és a fenyegetés is. 

Ezt azért is fontos kiemelni, mert az esetek negyvenöt százalékában nem sérül meg a sértett. Nincs fizikai sérülés okozás, de attól  még a közfeladatot ellátó személy érezheti magát veszélyben. 

És ebből a szempontból ez egy nagyon fontos alaptétele ennek a tényállásnak: nem kell ahhoz megverni valakit, hogy veszélyben érezze magát (akár családon belüli erőszakügyeknél is lehetne használni ezt a logikát). 

A lényeg: általában és jellemzően arról van szó, hogy azért támadnak meg egy tanárt, mert iszonyat nagy a feszültség, mert nem tudnak az indulataikkal mit kezdeni az emberek, mert nem találják a hangot a tanárral, aki sokak számára a hatalmat is megtestesíti. 

Erre a helyzetre nyilván nem megoldás az erőszak. Az erőszak sosem megoldás. 

Nagyon nincs rendben, ha valakinek félve kell bemennie dolgozni, és nagyon nem oké, hogy emberek (akár felnőttek, akár gyerekek) egymást bántják.

Csakhogy mindezzel a feszültséggel: tehát a tanárok oldaláról a létező veszélyeztetettséggel (a túlterheltségtől kezdve az irreális elvárások miatti frusztrációig), a gyerekek, családok oldaláról pedig a meglévő problémákkal az iskolaőrség semmit, de semmit nem fog tudni kezdeni. 

De nézzük, hogy mit is fognak csinálni az iskolaőrök! 

Az előterjesztés szerint az iskolaőr dolga a rend fenntartása, amihez kényszerítő eszköze is van. Az iskolaőr a rendőrséggel áll munkaviszonyban, saját formaruhát kap, amin az iskolaőr feliratot is elhelyezik, tehát messziről felismerhető lesz majd mindenki számára.

Az iskolaőr igazoltathat, felszólíthatja az iskola biztonságát veszélyeztető személyt, hogy hagyja abba, amit csinál, elvehet dolgokat, illetve megtehet mindent, ami egy vészhelyzet elhárításához, megszüntetéséhez szükséges; intézkedhet öngyilkosság megakadályozására, és szükség esetén lezárhatja az iskolát. Alkalmazhat testi kényszert, bilincset, vegyi eszközt és rendőrbotot. 

Gyerekkel szemben is alkalmazhat testi kényszert és bilincset. De jogos védelem esetében minden egyebet is (rendőrbot, vegyi eszköz). 

Az előterjesztés ezen kívül tizenkét éves kortól már büntethetővé teszi a gyerekeket, ha közfeladatot ellátó személlyel szemben lépnek fel erőszakosan, ideértve azt is, ha akadályozzák az iskolaőrt a feladata ellátásában. 

A sajtóban megjelenő hírekkel ellentétben az előterjesztés nem az iskolai erőszakhoz köti a családi pótlék megvonását, mint kvázi a szülő büntetését a gyerek magatartása miatt, hanem általános érvénnyel mondja ki, hogy ha a bíróság egy tanköteles korú gyereket elítél, akkor egy évre a családtól az iskoláztatási támogatást meg kell vonni. 

A cikk teljes terjedelmében a wmn.hu oldalán olvasható.

 
Címkék: iskola hírek

Kölöknet hozzászólás

aláírás