Iskola

Megnehezíti a hosszabb téli és tavaszi szünet a pedagógusok munkáját?

A megjelent belügyminisztériumi tervezet óta több kritika is érte a 2023/2024-es tanév rendjéről szóló, még nem végleges elképzeléseket.

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a kormány hosszabb iskolai szünetekben gondolkodik, ami azzal jár, hogy a nyári szünet egy héttel rövidebb lehet, más szemszögből nézve: egy héttel tovább tartana az iskola a 2023/2024-es tanévben. A Belügyminisztérium tervezetét 2023. augusztus 4-ig hivatalosan itt lehet véleményezni, utána alakul majd ki a végleges tanév rendje.

A tervezetet azóta rengeteg kritika érte, a hosszabb iskolai tanév kapcsán vannak, akik az osztálytermekben ilyenkor a gyerek számára megterhelő júniusi kánikulára hivatkoznak, mások a nehezen megoldható nyári gyerekfelügyeletre, illetve szakmai érvek is szólnak a tervezet ellen, miszerint képtelenség érettségiztetni és tanítási órákat is tartani egyszerre, nem beszélve arról, hogy az érettségiző diákok számára már az is elegendő újítás lesz, hogy velük indul a megreformált érettségi.

Ki fog tanítani június 17-21 között, az érettségik ideje alatt?

Az ATV Híradó stábjának nyilatkozó Horváth András úgy vélte, ha minden így maradna, az ellehetetlenítené a tanév utolsó napjait. A Kőbányai Szent László Gimnázium pedagógusa hozzátette:

ilyenkor egyszerre több helyen kell lenniük, szóbeliztetnek, bizonyítványokat írnak, és így még órákat is tartaniuk kellene a nem végzős évfolyamoknak a gimnáziumokban.

Gyerekek jóléte vs. fűtési költségek

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is hasonlóan látja a helyzetet. A nyári szünet eltolása szerintük a diákoknak árthat, de a télivel is vannak fenntartásaik.

"Véleményünk szerint nem a gyerekek jólétével kellene szembeállítani a fűtési költségeket, úgyhogy mi semmiképpen sem javasoljuk, hogy a szüneteknek ez legyen az előírása, hanem maradjunk inkább a réginél" - mondta Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője az ATV Híradónak.

A tervek szerint a következő tanév:

  • első tanítási napja 2023. szeptember 1-je, péntek lesz,
  • az utolsó tanítási napja 2024. június 21., szintén péntek.
  • A 2024. évi május-júniusi írásbeli érettségi vizsgák:
  • 2024. május 3-án kezdődhetnek,
  • a szóbeli vizsgák 2024. június 17-28. között zajlanak majd.

Fotó: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás