Iskola

Miért nincs elég gyógypedagógus?

A HÉT ÁBRÁJA

A hazai közoktatásból a szakértők becslése alapján mintegy ezer gyógypedagógus hiányzik.

A hazai közoktatásból a szakértők becslése alapján mintegy ezer gyógypedagógus hiányzik. A kormány ezt azzal próbálja orvosolni, hogy a felsőoktatásban növeli a képzésbe felvehetők számát. De tényleg azért nincs elég gyógypedagógus, mert nem képzünk eleget? Az MTA KRTK KTI legújabb kiadványában található ábra frappáns választ ad erre. 

Az egyes szakképzett pedagógusfoglalkozásban dolgozók keresete az azonos végzettségű, egyéb munkakörben dolgozó diplomások keresetének százalékarányában (2014-2016)

Forrás: A közoktatás indikátorrendszere 2017, MTA KRTK KTI

Mit láthatunk az ábrán?

  1. Habár a pedagógusfoglalkozások zömében csökkent (vagy stagnált) az azonos végzettségű, de egyéb munkakörben foglalkoztatott diplomások keresetéhez viszonyított elmaradás, de még most sem éri el a bérük a 100 százalékot. Leginkább az általános iskolai tanítók esetében sikerült ezt a lemaradást orvosolni, de a középiskolai tanárok esetében már kevésbé.
  2. A gyógypedagógusok és konduktorok keresete csak a fele annak, amit a hasonló szintű végzettségekkel keresnek Magyarországon, ráadásul az ő esetükben az elmúlt években romlott is a helyzet.
  3. A gyógypedagógus ellátottság javításához tehát egyértelműen a béreket kell jelentősen növelni. Önmagában a képzési keretszámok emelkedése nem fog javulást hozni, hiszen ilyen kereseti elmaradás mellett csak a pályaelhagyók számát fogjuk növelni.

Reméljük a döntéshozók is olvassák az MTA kötetet és értenek a számokból.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás