Iskola

Minél többet tanulunk, annál tovább élünk?

Egy – az oktatást, mint az egészségügyi tényezőt – vizsgáló norvég kutatás arra jutott, hogy minél magasabb az iskolai végzettsége valakinek, annál tovább élhet.

A kutatók eddig is tudták, hogy a magasabb iskolai végzettséggel tovább élünk, amit viszont eddig nem tudtunk, hogy mennyivel tovább. A The Lancet Public Health című szaklapban megjelent kutatás azt találta, hogy a halálozás kockázata minden elvégzett iskolai évvel 2%-kal csökken. Nem az oktatás maga hosszabbítja meg az élettartamot, hanem a több tanulás magasabb képzettséggel, jobb munkalehetőségekkel, magasabb jövedelemmel, ezek által pedig jobb egészségügyi ellátással és jobb életminőséggel jár együtt.

Az oktatás egészségünkre gyakorolt hatása

A nagyszabású tanulmányban a kutatók az iskolázottság hatását más kockázati tényezőkkel is egybevetették, mint például az egészséges táplálkozással, a dohányzással, a túl sok alkoholfogyasztással, és hasonló egészségügyi eredményre jutottak. A 18 évnyi oktatásban eltöltött diákév egészségügyi értelemeben például ahhoz hasonlítható, mintha az ideális mennyiségű zöldséget fogyasztanánk, szemben azzal, mintha egyáltalán nem eszünk zöldséget. 

Ha egyáltalán nem járunk iskolába, az statisztikai értelemben ugyanolyan káros, mintha napi öt vagy több alkoholos italt innánk, vagy 10 éven keresztül napi tíz cigarettát szívnánk.

Több oktatás jobb foglalkoztatottsághoz és magasabb jövedelemhez vezet

A kutatók nem találtak jelentős különbséget az oktatás hatásait tekintve a különböző gazdasági fejlettségű országok között. Ez azt jelenti, hogy:

a több évnyi oktatás ugyanolyan hatékony a gazdag országokban, mint a szegény országokban.

"Világszerte lehetővé kell tennünk a jobb és több oktatáshoz való hozzáférést, hogy megállítsuk a tartósan fennálló egyenlőtlenségeket" - mondta Mirza Balaj, a kutatás társszerzője, az NTNU Szociológiai és Politikatudományi Tanszékének posztdoktori munkatársa. "A több oktatás jobb foglalkoztatottsághoz és magasabb jövedelemhez vezet, jobb hozzáférést biztosít az egészségügyi ellátáshoz, és segít abban, hogy gondoskodjunk saját egészségünkről.

   A magasan képzett emberek hajlamosak továbbá nagyobb társadalmi és pszichológiai erőforrásokat is kiaknázni, amelyek hozzájárulnak az egészségükhöz és az életük hosszához

- tette hozzá.

Az oktatási szakadék megszüntetése

"A halálozási egyenlőtlenségek csökkentése érdekében fontos, hogy olyan területekre fektessünk be, amelyek elősegítik az emberek oktatáshoz jutási lehetőségeit. Ez minden országban pozitív hatással lehet a népesség egészségére" - mondta Claire Henson, a kutatás társvezető szerzője, a Washingtoni Egyetem Orvosi Karának Egészségügyi Mérési és Értékelési Intézetének (IHME) kutatója. 

Fotó: Freepik
Forrás: Külföld / Medicalxpress

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás