Szülő- és gyereknevelés

Híd a generációk között – Az unoka sokszor eszköze a családi konfliktusoknak

Hányszor halljuk elkeseredett nagymamáktól, hogy "Már három éves a kisunokám, és még mindig nem aludhat nálam", vagy "A fiamék nem engedik, hogy találkozzam az unokákkal, mindenféle kifogásokkal jönnek", "A menyem egyáltalán nem szereti, ahogy én főzök a kicsikre". És a panasz rendszerint azzal zárul: "Pedig én soha nem szólok egy rossz szót sem..." Ismerős mondatok?

Bizonyára sokunknak igen, azért mert sok családban fordulnak elő kisebb vagy nagyobb súrlódások a szülők és nagyszülők között, amelyek eredője általában az unoka. Ám, ha jobban megfigyeljük, ezeknek a vélt vagy valós igazságtalanságoknak nincs igazán sok köze unokához, a panaszok/kifogások mögött rendszerint szomorú történetek, generációs nézeteltérések húzódnak.

Ha minden szereplő őszintén a szívére tenné a kezét, akkor legalább magának beismerhetné, hogy az anya nem a nagymama "kényelmetlen" ágya miatt aggódik, hanem más miatt.
A gyerek tehát jó ürügye, manipulációs kelléke, transmittere lehet a generációk közötti ellentéteknek, a kimondatlan sérelmeknek. A valódi okokat kitűnően lehet leplezni a gyerekkel kapcsolatos aggodalmakkal, ám a gond ott kezdődik, amikor a gyerek ezt megérzi...

A Híd generációk között beszélgetéssorozat előző részében Horváth Ida mediátor és Horváth Magdolna családterapeuta szakértőnk beszélgettek a mai generációk egymáshoz fűződő viszonyáról, a mai trendekről és a legtipikusabb konfliktushelyzetekről. Ezúttal az unoka témát feszegetik.

Melyek azok a kimondatlan családi problémák, amelyek ezek mögött a sérelmek mögött húzódnak? Mi a veszélye annak, ha szabályalkotóvá válik egy nagymama? Rövid, öt perces szakértői videónkból ez is kiderül.

Fotó: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás