Iskola

Ösztöndíj lehetőség leendő közgazdász hallgatóknak!

A Szabó Kálmán Tehetségprogramot azzal a céllal alapították 2012-ben a Corvinus Egyetem Rajk Szakkollégiumának diákjai, hogy olyan tehetséges középiskolás diákokat segítsenek hozzá a továbbtanuláshoz, akik anyagi okokból elesnének ettől a lehetőségtől. A budapesti lét, adott esetben pedig a tandíj költségei sok család számára olyan terheket jelentenek, melyekkel nem képesek megküzdeni: mára az önköltséges helyeken 250-300 ezer forintba kerül egy félév, továbbá a nem államilag finanszírozott képzésben részvevők nem jogosultak állami ösztöndíjra, és kollégiumi díjuk is magasabb, mint támogatott társaiké. A Szabó Kálmán Tehetségprogram célja, hogy a segítsen leküzdeni ezeket az akadályokat, s anyagi háttértől függetlenül lehetővé tegye a tehetséges diákok felsőoktatásban való részvételét.

A Program olyan kimagasló tanulmányi eredményekkel rendelkező középiskolásoknak szól, akik Budapesten, a Corvinus Egyetemen vagy az ELTE alkalmazott közgazdaságtan alapszakán szeretnének továbbtanulni. Az ösztöndíjprogram három pilléren nyugszik: az első az anyagi támogatás, amely egy évre szól. Ennek mértéke attól függ, hogy az ösztöndíjas államilag támogatott vagy önköltséges formában tanul - az államilag támogatott hallgatók 2x300.000 forint, az önköltséges hallgatók 2x380.000 forint anyagi támogatást kapnak. A különbséget az önköltséges hallgatók számára extra terhet jelentő magasabb kollégiumi díjak, valamint a tanulmányi és szociális ösztöndíj lehetőségétől való elesés indokolja.

Az anyagi támogatás mellett a diákok szakmai segítségben is részesülnek: a Program ingyenes angolórákat és tantárgyi felkészítőket biztosít számukra. A Mentorprogramon keresztül pedig személyes segítségnyújtást is kapnak az ösztöndíjasok, legyen szó akár az egyetem által támasztott kihívásokról, akár a budapesti lét ügyes-bajos problémáiról.

A tapasztalatok alapján az első év után sok olyan lehetőség feltárul az ösztöndíjasok előtt, melyekkel korábban nem igazán találkozhattak, így képesek lesznek arra, hogy a későbbiekben már önerőből tartsák fent magukat. Ugyanakkor a Program nem hagyja magukra őket a támogatási év lejártával sem – másodévtől kezdve „utókövető” mentorokat kapnak az ösztöndíjasok, akik segítik őket az elhelyezkedésben, egyéb karrierdöntéseikben.

Az SZKTP az elmúlt öt évben közel 40 diákot segített már hozzá a továbbtanuláshoz. Évente körülbelül 40-50 diák jelentkezik, átlagosan pedig 7-8 fő kapja meg a támogatást. A felvételin a diákok próbaérettségit írnak, valamint felvételi beszélgetésen vesznek részt. A jelentkezési tudnivalókról bővebben itt olvashatnak.

Mára az első két évfolyam diákjai befejezték az alapképzést, az ösztöndíjasok fele már mesterszakon tanul tovább. Program ösztöndíjasai kiváló példát mutatnak arra, hogy a nehéz anyagi háttér nem jelenthet akadályt a tehetség kibontakoztatásában: sokan az egyetem mellett aktív tudományos és közösségi életet élnek, több diákszervezeti és szakkollégiumi vezető került ki közülük. Az egyik támogatott, Bíró János (I. évf.) - aki jelenleg már az ELTE Közgazdasági Elemző mesterszakos hallgatója – másodéves egyetemista korában a Rajk László Szakkollégium tagja lett, ahol rengeteget fejlődött szakmailag, s nemrégiben Krakkóban, egy nemzetközi konferencián prezentálta önálló kutatását. Somodi Bianka (II. évf.) vörös diplomával (kiváló minősítéssel) végezte el a Corvinus egyetem Pénzügy- és Számvitel alapszakát, jelenleg már Számvitel mesterszakon folytatja tanulmányait. Pataki Nikolett (III. évf.) a Matthias Corvinus Collegium diákja lett, Nemzetközi Gazdálkodás alapszakának befejezte után pedig külföldön szeretné folytatni mesterfokú tanulmányait.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 
Címkék: iskola

Kölöknet hozzászólás

aláírás