Iskola

Pályaorientáció – Merre tovább?

A középiskolai és a felsőoktatási felvételi két teljesen különböző dolog, így a bejegyzést két részre osztom.

Általánosból középiskolába

Ákos: Erről a részéről a témának én fogok mesélni, ugyanis én pontosan itt tartok. Először is nagyon fontos mérlegelni, hogy mi a tervünk? Ha nincs tervünk, az gáz, legyen! Utána meg kell ismerkednünk a pályaorientáció és a pályaválasztás fogalmával. Hogy mi a különbség? Iskolapszichológusunk így fogalmazott: a pályaválasztás olyan, mintha egy repülőre szállnál fel. Nem ugrasz le menet közben. A pályaorientáció pedig olyan, mintha egy vonatra, Ha meggondolod magad, leszállhatsz egy köztes állomáson, újból jegyet kell venni, meg kell várni az újabb vonatot, de még mehetsz másfele. Hogy ez milyen igaz…

Az idei nyolcadikosok közül mindenkinek kötelező volt kitöltenie a Merre Tovább?-tesztet, amelyet az Oktatási Hivatal készített, és ebben az évben tesztelt. A kérdőív ~90 igen-nem-nem tudom kérdésből állt, amely végén egy összefoglalt önértékelést, illetve ajánlást kaptál. Így például a turizmus, a gimnázium, az informatika, vagy a sport.

 

Az űrlapot ezen az oldalon bárki kitöltheti, tanulói kódot hozzácsatolni nem szükséges. A továbbtanulás, mint olyan egyébként több különböző szemponttól is függ: milyen egyetemre akarok menni? Akarok külföldön tanulni? Mit akarok dolgozni? Milyenek a jegyeim? Ezeket a kérdéseket tedd fel magadnak, mielőtt véglegesen döntesz.

 

Mindenképpen kérd szüleid, tanáraid segítségét akkor is, ha biztos vagy a dolgodban. Hagyd, hogy megchallengeljék: állatorvos akarsz lenni? Igen? Na és miért? És ha nem jön össze? Van B terv?

A cikk teljes egészében a suliport.hu oldalán  olvasható.

 
Címkék: iskola hírek

Kölöknet hozzászólás

aláírás