Iskola

Rétvári: "Ez pedagógusbéremelés a legnagyobb mértékű emelés a rendszerváltás óta"

Soha ennyien nem kerültek még be a pedagógusképzésbe, mint most, és a kormány abban bízik, hogy a béremelés segít fenntartani a magas érdeklődést a pedagóguspálya iránt - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Rétvári Bence hozzátette: az új kategóriákban magasabb értékben lettek meghatározva a minimális keresetek, ez a gyakornokok esetében bruttó 528 ezer forint, a Pedagógus I. kategóriában 538 ezer forint, Pedagógus II. kategóriában 555 ezer forint, egy Mesterpedagógus esetében 630 ezer forint, egy Kutatótanár esetében pedig 750 ezer forint.

Pedagógusok, akik "duplán jól járnak" a mostani béremeléssel

Lesznek, akik "duplán jól járnak", ilyenek a pályakezdők, hiszen az ő bérük nem lehet kevesebb 528 ezer forintnál, és a többieknél is nagyobb mértékben emelkedik a fizetése azoknak is, akik hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkoznak, hiszen nekik húsz százalék többlet jár - hangsúlyozta az államtitkár. Hozzáfűzte, a teljesítménybérezés miatt azok is jól járnak, akik többet tesznek a gyermekekért - innovatívabb oktatással, felzárkóztatással, versenyre való felkészítéssel, plusz programokkal.

Rétvári Bence hangsúlyozta: a pedagógusok anyagi és erkölcsi megbecsültsége nagyon fontos, ezért fogadta el az Országgyűlés tavaly az új pedagógus-életpályáról szóló törvényt, amellyel saját szolgálati jogviszonyuk lett, a mostani béremelés pedig az anyagi megbecsültségüket biztosítja.
Emlékeztetett arra, hogy nem ez az első lépés, hiszen 2013 és 2017 között ötven százalékos béremelés történt, 2020-ban, 2022-ben és 2023-ban pedig tíz-tíz százalékos.

Ezt követi most a 32,2 százalékos emelés, jövőre pedig további 21 százalékos, és a folyamat azután sem fog megállni, hiszen a kormány vállalta, hogy 2030-ig minden évben a diplomás béremelkedés mértékével emeli a pedagógusbéreket

- fejtette ki az államtitkár.

Kitért arra is, hogy hosszú távon sokkal nagyobb a magyar költségvetés által biztosított fedezet a béremelésben, az uniós forrás abban segít, hogy hamarabb valósul meg ez a béremelés.

Kijelentette, ez a rendszerváltás óta megvalósuló legnagyobb mértékű béremelés, és garancia van arra, hogy mértéke 2030-ig megőrződik.
Rétvári Bence beszélt arról is, hogy

soha ennyien nem kerültek még be a pedagógusképzésbe, mint most, és a kormány abban bízik, hogy a béremelés segít fenntartani a magas érdeklődést a pedagóguspálya iránt, valamint abban, hogy akik elkezdik a tanulmányaikat, azok pedagógusként is végeznek és meg is maradnak is a pályán.

"Bízunk benne, hogy jó képességű tanárok fogják a gyermekeket oktatni és nevelni, így magas színvonalú lesz az oktatás, ami a gyermekek és a családok érdekét szolgálja" - hangoztatta az államtitkár.

Sajnálatát fejezte ki, hogy a baloldali politikusok és a szakszervezetek mindennek az "akadályozásával" foglalkoztak, próbáltak erre az ügyre "rátelepedni". Rétvári Bence felidézte, hogy a kormány már az első tüntetés megszervezése előtt döntött az emelés mértékéről.

   Ha a tüntetések még ezután is folytatódnak, "akkor nyilvánvaló, hogy más, politikai szándékuk volt"

- vélte az államtitkár.

Azt mondta, a pedagógusok "elsöprő többsége eddig is a gyerekekkel foglalkozott, és nem vitte be a politikát az iskolákba", csupán két-három százalékuk vett részt az akciókban.

Forrás: MTI 2024. január 11.
Fotó: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás