Iskola

Rióban a matematikai olimpián két aranyat, egy ezüstöt és egy bronzérmet nyertek a magyar diákok

Dél-Korea végzett az első helyen az 58. nemzetközi matematikai olimpián, amelyen 111 ország 600 résztvevője vett részt a héten. A magyar csapat a 22. helyet szerezte meg.

Rióban a matematikai olimpián két aranyat, egy ezüstöt és egy bronzérmet nyertek a magyar diákok

A dél-koreaiak hat aranyéremmel végeztek az első helyen Kína (5 arany és 1 ezüst), valamint Vietnam (4 arany, 1 ezüst és 1 bronz) előtt - a verseny honlapja szerint.

A végeredmény érdekessége, hogy az első kilenc helyet - a negyedik Egyesült Államok kivételével - ázsiai országok szerezték meg. Az ötödik Irán lett, utána Japán, Thaiföld, Szingapúr és Tajvan diákjai végeztek.

A magyar csapat két arany-, egy-egy ezüst- és bronzérmet szerzett. Aranyérmes lett Gáspár Attila, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium diákja és Borbényi Márton, a kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium tanulója. Ezüstérmet szerzett Williams Kada, a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanulója, bronzérmes Baran Zsuzsanna, a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium diákja. Csapatvezetőjük Pelikán József matematikus és Dobos Sándor, a Fazekas Mihály Gimnázium matematika tanára volt. 

A verseny hétfőtől szombatig tartott Rio de Janeiróban.    

A versenyen részt vett Bassár el-Aszad szíriai elnök legidősebb fia is, a 15 éves Háfez el-Aszad, aki az egyéni versenyben az 528. helyen végzett.
Hétfőn a matematikai olimpia résztvevői egy perces némasággal tisztelegtek a két nappal korábban rákbetegségben 40 éves korában elhunyt Mariam Mirzaháni iráni matematikus előtt. Mariam Mirzaháni volt a matematikai Nobel-díjnak számító Fields-érem (2014) első női kitüntetettje.

MTI 2017. július 23., vasárnap 

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó