Iskola

Spórolni akarnak a tankerületek a státusztörvény miatt távozó tanárok végkielégítésén

Próbaperek indítását tervezi egy tanárokat képviselő ügyvéd, mert úgy tűnik, hogy a tankerületek nem akarják kifizetni a státusztörvény miatt távozó tanároknak járó két- vagy háromhavi végkielégítést, csak az egyhavit - írta meg a szabadeuropa.hu.

A Szabad Európának dr. Nyitrai Károly ügyvéd nyilatkozott, aki a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) megbízásából látja el tanárok jogi képviseletét.
Az ügyvéd szerint itt nem egy hagyományos végkielégítésről van szó, hanem kifejezetten a pedagógusok mostani jogállásváltozásának idejére, erre az egy alkalomra megalkotott végkielégítésről, amely egyébként jóval szerényebb mértékű, mint ami korábban járt volna a tanároknak.

   A tanárok a korábbi szabályok szerint akár nyolchavi végkielégítésre is jogosultak lennének, ha legalább húsz éve egy munkáltatónál dolgoznak, most viszont csak egy-, két-, legfeljebb háromhavi végkielégítést kaphatnak, attól függően, mennyi jogosító idővel rendelkeznek

 – nyilatkozta az ügyvéd.

A jogszabály a jogosító idő fogalmát használja, amelyet a korábbi munkajogi szabályok nem ismernek – hívta fel az figyelmet dr. Nyitrai Károly.

EZ IS ÉRDEKELHET: "Borzasztó látni, hogy mennyire szétbarmolták az oktatást olyan hitvány alakok, akik nem értenek hozzá" 

   A fizetési határidő december 5-e, az előzetes levelezésekből derült ki, hogy a munkáltatók nem akarják kifizetni a státusztörvény miatt távozó tanároknak a jogszabály által előírt végkielégítéseket

 – mondta az ügyvéd, aki szerint ennek a költségvetési vonzata minimum félmilliárd forint lehet.

A tanárok és az ügyvéd azt tervezik, hogy próbapereket indítanak, és azok lezártát követően mindenkinek jogsegélyt nyújtanak, akit érint.

A cikk teljes terjedelemben a szabadeuropa.hu-n olvasható.
Fotó: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás