Iskola

Vakációzz a múzeumokkal, nyaralj itthon! – Járjuk körbe virtuálisan a Balatont, a Fertő tavat, a Tisza-tavat és a Velencei-tavat!

A Vakációzzunk a múzeumokkal! című virtuális múzeumpedagógiai roadshow ezúttal a belföldi nagy tavaink mentén kalauzolja el a gyerekeket. Játékos feladatokon, érdekes ismeretterjesztő kisfilmeken, virtuális sétákon keresztül mutatjuk be négy nagy tavunk környékén található múzeumokat, kiállítóhelyeket, nemzeti parkokat. A virtuális roadshow keretében a játékosok megismerhetik a négy tó történelmét, élővilágát, az ismeretterjesztő játék elsősorban az általános iskolás gyerekek és családjaik számára készült.

Irány a nyár, irány a csobbanás és a nagy tavaink melletti izgalmasabbnál izgalmasabb kiállítóhelyek! Játék és tanulás egyszerre!

A virtuális túrával emellett az itthon nyaralóknak is programlehetőségeket kívánunk nyújtani, hogy ha a nagy tavaink mellett nyaralnak látogassák meg ezeket a nagyszerű kulturális helyszíneket.

A tematika 4 desztináció, 4 nagy tavunk és a környező települések, tájegységek: Balaton, Fertő tó, Tisza-tó, Velencei-tó

A játékos feladatok 2020. július 28-tól érhetőek el a www.mozaikmuzeumtura.hu oldalon és a közösségi média felületen. Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet www.oroksegintezet.hu és a Felelős Szülők Iskolája – www.felelosszulokiskolaja.hu - által közös szervezésben megvalósuló Vakációzzunk a múzeumokkal! című kampány célja a belföldi kulturális turizmus támogatása, a múzeumok népszerűsítése, játékos oktatás. A Mozaik Múzeumtúra – www.mozaikmuzeumtura.hu – DEMÓ (Digitális Edukációs Múzeumi Órák) programja már többször sikert aratott az otthonoktatás idején is. Több tízezer gyermek és több száz pedagógus számára tudtunk a Múzeumok Világnapja és Nemzeti Összetartozás Napja kapcsán izgalmas feladatokat adni a virtuális térben.

A közkedvelt oktatási forma ezúttal a vakációra ad jó programtippeket és feladatokat, melyekkel a látottak, tanultak könnyen feldolgozhatóak. „Olyan játékos digitális múzeumpedagógiai feladatokat gyűjtöttünk össze, amelyek az adott térség, régió jellegzetes kiállítóhelyein a térség természetismereti, irodalmi, művészeti értékeit mutatják be, játékos formában. A Vakációzzunk a múzeumokkal! című kampány az általános iskolás korosztályt szólítja meg, kapcsolódik a múzeumhoz, a térséghez és kedvet hoz a gyerekek és szüleik számára is ahhoz, hogy a közeljövőben ellátogassanak majd oda, mert bizony szuper programok vannak.

Akiknek nincs módjuk utazni, azokat pedig a virtuális térben repítjük a helyszínekre. Akik pedig már jártak egy-egy tájegységnél, tónál, azok számára áttekintést, tudáspróbát és összegzést is képes adni a látottakról. A virtuális túrával emellett célunk, hogy programlehetőségeket kínáljuk az itthon nyaraló családok számára, hiszen számos nagyszerű kulturális helyszín található meg a nagy tavaink környezetében” – fogalmaz Makranczi Zsolt, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet igazgatója, a Mozaik Múzeumtúra program vezetője és kidolgozója.

„Saját élményekből lehet a legtöbbet tanulni, utazni, megismerni egy-egy országrészt, tájat, embereket, ha ez nem lehetséges, akkor az internet segítségével tanulhatunk meg új dolgokat.

Magyarország csodálatos, a nyár vízpartra csábítja a gyerekeket, ezért választottuk a négy tó tematikát a mostani Virtuális Roadshow programhoz. Mi a stábbal a nyakunkba vettük az országot és számtalan helyen forgattunk kisfilmeket; Utaztunk a Badacsony katamarán kapitányi fülkéjében, bekukkantottunk a Fekete Sas Patikamúzeum gyógyfűszerei, illatmintái közé is, kóboroltunk a csodás Bory-várban, megismerkedtünk az őshonos kutyafajtákkal Salföld Majorban, a Tisza-tónál a szolnoki REPTÁR – Repülőmúzeumban, az Abádszalóki Babamúzeumban népviseletes babák hagyományairól tanultunk és ezt most mind megmutatjuk… Izgalmas videók, online tudáspróbák, beugratós kérdések, ami az egész család számára érdekes és izgalmas időtöltés lehet.

A célunk a játékos tanulás. Szeretnénk, hogyha minél többen szeretnének múzeumba járni. Természetesen arra is számítunk, hogy a tanárok is bekapcsolódnak majd – ahogy eddig is -, akár a tanév indításakor lehet egy jó opció a feladatsor kitöltése.”
– fogalmaz Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolája ügyvezetője, a program kitalálója. A program házigazdája Balatoni József, alias Jocó bácsi, történelem tanár, a program háziasszonya Tibenszky Moni Lisa, újságíró, a Felelős Szülők Iskolája alapítója.A virtuális roadshow ingyenes, családok, iskolás csoportok, sőt osztályok is használhatják. Lehetőség van arra, hogy csak 1-1 tóval, annak múzeumi játékaival ismerkedjenek meg a gyerekek, de akár mind a négy tavat is „körbejárhatják” a virtuális feladatok, kisfilmek segítségével. Nincs külön korosztályi besorolás, de nyilván a feladatok nehézsége eltérő, inkább az érdekességekre, játékosságra törekedtünk. A hosszú évek óta igen népszerű Mozaik Múzeumtúra program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Résztvevő múzeumok, kiállítóhelyek:

Balaton régió:
Balaton-felvidéki Nemzeti Park kiállítóhelyei: (Fekete István emlékhely, Pannon Csillagda, Salföldi Major, Tapolcai-tavasbarlang,) Balatoni Múzeum, Helikon Kastélymúzeum, József Attila Emlékház, Kálmán Imre Emlékház, Latinovits Zoltán Emlékmúzeum, Marcali Múzeum, Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum, Zsidó Kiválóságok Háza

Fertő tó régió:
Fertő-Hanság Nemzeti Park, Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház, Fertőrákosi Tájház, Mithras-szentély, Soproni Múzeum kiállítóhelyei: (Központi Bányászati Múzeum, Macskakő Múzeum, Storno-ház, Tűztorony), Vasúti Lámpamúzeum

Tisza-tó régió:
Abádszalóki Babamúzeum, Györffy István Nagykun Múzeum, Hortobágyi Nemzeti Park, Kiskörei Vízlépcső, Kiss Pál Múzeum és Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház, Nagyné Török Zsóka fazekasműhelye, RepTár - Szolnoki Repülőmúzeum, Tégla Múzeum, Tisza-tavi Ökocentrum, Tiszavirág Ártéri Sétaút és Örvényi Pákász Tanösvény

Velencei-tó régió:
Bory-vár, Dinnyési Várpark, Gárdonyi Rönkvár, Halász-kastély, Katonai Emlékpark Pákozd, Martonvásári Óvodamúzeum, Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark, Szent István Király Múzeum - Fekete Sas Patikamúzeum, Vörösmarty Emlékház

A Mozaik Múzeumtúra Virtuális Roadshow facebook eseményei:
Vakációzzunk a múzeumokkal! - Virtuális Roadshow 4 tavunk körül https://www.facebook.com/events/289165148995891/

Vakációzzunk a múzeumokkal! Virtuális Roadshow - Balaton https://www.facebook.com/events/327357704950893/

Vakációzzunk a múzeumokkal! Virtuális Roadshow - Fertő tó https://www.facebook.com/events/683566298860362/

Vakációzzunk a múzeumokkal! Virtuális Roadshow - Tisza-tó https://www.facebook.com/events/1355833951273476/

Vakációzzunk a múzeumokkal! Virtuális Roadshow - Velencei-tó https://www.facebook.com/events/236844577271265/

A program beharangozó videója itt elérhető: https://www.youtube.com/watch?v=2q82ACq0EWU&t

További részletek a Mozaik Múzeumtúráról: Web: https://www.mozaikmuzeumtura.hu Facebook: @mozaikmuzeumtura Instagram: @mozaikmuzeumtura

Youtube: Mozaik Múzeumtúra A Mozaik Múzeumtúra a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg, a Néprajzi Múzeum szakmai támogatásával és az Örökség Kultúrpolitikai Intézet koordinálásában.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás