Iskola

Zseniosztály a Radnótiból - Irány Cambridge, Oxford: 146 érettségi jegyükből csak három volt négyes

Szeged - Rekordot döntött a Radnóti Miklós gimnáziumban a végzős matekos osztály: a 146 érettségi jegyükből csak három volt négyes, a többi mind ötös. Az osztály közel fele angol elit egyetemeken - Cambridge-ben és Oxfordban - tanul tovább.

– Azért jelentkeztem Cambridge-be a Trinity College-be, mert a világon ott a legerősebb a matematikaoktatás, és így ősztől a világ legjobbjaival tanulhatok együtt – mondta a Délmagyarországnak Williams Kada a szóbeli érettségi vizsgája után. A  Radnóti Miklós gimnázium 12. M-es diákja egyedülálló teljesítményt produkált az osztálytársaival.

A 12. M osztály  diákjai megdöntötték a gimnáziumi rekordot. Eddig ugyanis 4,96 százalék volt az érettségin a jegyek átlaga. A 28 fős végzős matekos osztálynak a 146 érettségi osztályzatból csak három négyese volt, a többi mind ötös. Mégpedig úgy, hogy a jegyek egyharmada emelt szintű vizsgán szerzett jegy volt. Így jött ki a 4,98-os átlag, ami – megkockáztatjuk – az országban is egyedülálló.

A Radnóti Miklós gimnázium 12. M osztályából tízen külföldi egyetemen tanulnak tovább. A képen (balról jobbra): Lajkó Kálmán, Váli Benedek, Schrettner Bálint, Andó Angelika, Williams Kada, Gál Hanna, Hegedűs Bercel, Tímár Veronika, Cseh Kristóf és Hansel Soma. Fotó: Frank Yvette

 

– Korábban is voltak erős osztályaim, de a mostani mindent felülmúl – mondta a 12. M osztályfőnöke és matematikatanára, Schultz János, aki rendkívül büszke a diákjaira, akik közül tízen európai elit egyetemeken folytatják tanulmányaikat. Williams Kada – aki idén megnyerte az Amerikai Matematikai Diákolimpiát, amelyen 300 ezren indultak – Cambridge-ben, Gál Hanna, Lajkó Kálmán, Váli Benedek és Hansel Soma szintén Cambridge-ben, Hanna a Pembroke College-ban, Kálmán a Trinity College-ban, Benedek az Emmanuel College-ban, Soma a Queens’ College-ban, Andó Angelika pedig Oxfordban, a Queen’s College-ban tanul tovább ősztől. Gál Hanna tavaly bejutott az európai lány matematika-diákolimpiára, ahol Andó Angelika idén a második lett. A lányok a világlátást és a tapasztalatgyűjtést, a fiúk pedig a magas színvonalat, az évszázados hagyományt és más kultúrák megismerését említették, miért döntöttek úgy, hogy a világ legjobb egyetemein tanulnak tovább.

Zseniosztály a Radnótiból - Irány Cambridge, Oxford: 146 érettségi jegyükből csak három volt négyes
Angol elitegyetemeken tanulnak tovább. Fotó: Frank Yvette

 

A diákoknak első körben írniuk kellett egy motivációs levelet, amelyben a versenyeredményeik felsorolása mellett arról kellett vallaniuk, hogy miért érdekli őket a matematika. A második körben személyes interjúra hívták őket, a harmadik körben pedig tesztet írtak. A szegedi diákok elmondták, hogy Cambridge-ben és Oxfordban szociális alapú ösztöndíjat kapnak majd, ami nem kevés, hiszen az angol átlag a zsinórmérték.

A felsoroltakon kívül még négyen vannak a 12. M-ből, akik szintén külföldön, és szintén jó nevű egyetemeken folytatják tanulmányaikat: Hegedűs Bercel Manchesterben, Tímár Veronika Warwickban, Cseh Kristóf Bristolban, Schrettner Bálint pedig Mannheimben. Az osztályfőnök elmondása szerint ezek benne vannak a világ húsz legjobb egyetemében. A többiek itthon tanulnak tovább a legjobb magyar egyetemeken – fizikusnak, matematikusnak, közgazdásznak, informatikusnak és jogásznak.
 

Akikre büszkék vagyunk

A Radnóti Miklós gimnázium 12. M osztálynévsora

Osztályfőnök: Schultz János

Andó Angelika
Árvai Balázs
Bálint Gergely István
Bálint Péter †
Cseh Kristóf
Erdődi Ádám Károly
Gál Hanna
Hansel Soma
Hegedűs Bercel Balázs
Horeftos Leon
Kormányos Hanna Rebeka
Kosztolányi Kata
Kovács Kristóf Károly
Lajkó Kálmán András
Lukács Domokos
Nagy Odett
Nagy Viktória
Ondrik Ákos
Páli Petra
Sass Dávid
Schrettner Bálint
Szajbély Zsigmond Mihály
Szegi Bogát Levente
Szegletes Zita
Tímár Veronika
Vágó Ákos
Váli Benedek
Várkonyi Dorka Blanka
Williams Kada Kálmán
 
A cikk forrása: délmagyar.hu>>
Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás