Iskola

Akár 40-50 ezer forintba is kerülhet gyerekenként az iskolakezdés

Bár a tankönyv és tanszerárak csökkentek az utóbbi években, még mindig elképesztően drága az iskolakezdés. A Pénzcentrum becslései szerint minimum 40-50 ezer forintba is kerülhet gyerekenként az indulás, még úgy is, hogy sokan ingyen kapják a tankönyveket.

Egyes családoknál évről-évre rettegett időszak a szeptember, akkora kiadást ró az otthoni költségvetésre már egy gyerek beiskoláztatása is. Jó esetben kijön 30 ezer forintból, de ennél általában többet kell kifizetni a füzetekért, festékekért és táskáért. Aki pedig nem tartozik azon szerencsések közé, akiknek ingyen jár a tankönyvcsomag, átlagosan 12 ezer forintos pluszköltséget kell hozzácsapnia az eddigi kiadásokhoz. Sokat spórolhatunk, ha figyeljük a boltok akcióit, akár féláron juthatunk hozzá a kötelező tanszerekhez.

Rekordsebességgel jóváhagyott tankönyvek

Idén tavasszal sokakban aggodalmat keltett, hogy az állami tankönyvekért felelős Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) egyes tankönyveit a korábbi években normálisnak számító eljárási időnél sokkal gyorsabban jóváhagyta március-áprilisban az Oktatási Hivatal (OH). Az elmúlt években a normál ügymenet körülbelül két hónap volt, de még a mostani tanévben is ez volt a jellemző, egészen a februárig benyújtott kérelmeknél. Azonban a március közepe környékén benyújtott állami tankönyvek átlag 2-3 hét alatt kapták meg a minősítést.

A sietséget az Oktatási Hivatal az Indexnek azzal indokolta, hogy "az Oktatási Hivatal - a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan - az idei évben is kiemelt figyelmet és erőfeszítést fordított arra, hogy a tankönyvvé nyilvánítási eljárások zöme az iskolai tankönyvrendelés kezdetére lezáruljon, annak érdekében, hogy az iskolák minél több tankönyv közül választhassanak."

Februárban tankönyv nélkül?

Ha a korábbi évek gyakorlatát nézzük, akkor is érthető a sietség. Bár az OFI tavaly sem késett, azaz időre továbbította a könyveket a terjesztésért felelős Könyvtárellátó Nonprofit Kft-nek (Kello), sok iskolában nélkülöztek a diákok. Tavaly novemberben például még 15 ezer tankönyv hiányzott az iskolákból a Kello tájékoztatása szerint. De két évvel ezelőtt is voltak elmaradások, akkor még februárban is akadt olyan diák, akinek nem volt tankönyve. A jelenlegi raktárkészlet, a szállítási és a gyártási ütemterv szerint idén egyébként valamennyi tankönyv megérkezik augusztus 25-ig az iskolákba. Ebben az évben a tankönyvek árát a szülőnek csak akkor kell befizetni, ha gyermekeik az iskolában az első tanítási napon átvették a tankönyveket.

A befizetési határidő: 2015. szeptember 15.

A pótrendelés lehetősége 25-én nyílik meg az iskolai tankönyvfelelősök számára, ekkor nyit a Kello internetes felülete, és szeptember első felében az utórendelt tankönyvek is megérkeznek.

A szülők a tankönyvátvételkor kapott számla alsó, perforált részén találják a befizetéshez szükséges csekket. A befizetés módja: banki átutalás, csekk, iskolakezdési és más fajta utalvány. Készpénzzel, utalvánnyal, illetve bankkártyával a Kello Infopontjain és a kijelölt postahivatalokban, valamint készpénzzel és bankkártyával az összes postahivatalban lehet fizetni. Azt is jó tudni, hogy a szülők kérhetnek részletfizetést, vagy a befizetés elhalasztásáért is folyamodhatnak.

Ki kap ingyen tankönyvet?

Az általános iskola 1-2-3. osztályában minden diák ingyen kapja a tankönyvet. Emellett a három vagy annál több gyermeket nevelő családok számára szintén ingyenes a tankönyv, valamint kedvezményre is jogosultak más formában.

A térítésmentes tankönyvellátásra való jogosultságot legkésőbb október 15-ig kell igazolni.

Ha addig az időpontig nem sikerül igazolni, akkor a térítésmentesen kapott tankönyvek árát ki kell fizetni - tájékoztatott a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete. Akinek pedig fizetni kell, annak átlagosan 12 ezer forint körüli összeggel kell számolnia.

A cikk folytatása grafikonokkal és táblázatokkal itt olvasható.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás