Iskola

A humor segít a gyerekeknek a tanulásban

Tudjuk, hogy a nevetés a legjobb orvosság, ám francia kutatók most azt is kimutatták, hogy a kicsiknek segít könnyebben tanulni – olvasható a Cognition and Emotion című szaklapban.

Annak tudatában, hogy a nagyobb gyerekek kognitív működését serkenti a nevetést, Rana Esseily és kollégái olyan kísérletet szerveztek, ami rávilágított, hogy vajon a kisebbeknél is így van-e. A megfigyelésre kiválasztott másfél évesek egy felnőttet figyeltek, amint az próbál elérni egy játékot. Az egyik csoportnál a felnőtt egyszerűen csak játszott a megszerzett játékkal, a másiknál viszont földhöz vágta, amin az abban a csoportban lévő kicsik fele hahotázni kezdett. A tudósok felfedezték, hogy akik kacagtak a felnőtt cselekedetén, nagyobb sikerrel tudták megismételni azt, mint a nem nevetők, illetve a „poénmentes” csoportban lévők.

Noha úgy tűnik, hogy a nevetés kapcsolatban áll a kicsik tanulási képességével, az összefüggés természete egyelőre nem tisztázott. Esseily és csapata viszont előadott két lehetséges magyarázatot. Az egyik a temperamentummal függ össze, mégpedig úgy, hogy a mosolygós babák eleve fogékonyabbak a környezetükre, így szívesebben próbálkoznak a feladat megoldásával. Emellett előfordulhat, hogy a nevető picik társas készsége és kognitív kapacitása jobb, ami ugyancsak megkönnyíti a végrehajtást. A másik magyarázat pedig az agy kémiai egyensúlyával függ össze. A nevetés ugyanis megemeli a dopaminszintet, ami pozitívan hat a tanulásra.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás