Iskola

Drága a karácsony az óvodákban, iskolákban

Szülői észrevételek és panaszok alapján megállapítható, hogy a „Mikulás napi”, a Karácsony előtti és a gyermekek születésnapi óvodai és iskolai ajándékozása megosztja a szülői társadalmat – olvasható a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének szakképzési honlapjá

A honlap szerkesztői szerint a szülők többsége kifogásolja, hogy az óvodai, iskolai ajándékozási szokások költségei megoldhatatlan anyagi nehézséget okoznak számukra, mások örülnek, hogy az intézmény leveszi a vállukról az ünnepi gondoskodás terhét, vagy éppen örülnek, hogy a gyermekük legalább egyáltalán kap valamit ezeken az ünnepeken. Sok szülő kifogásolja azt is, hogy az óvodai, iskolai ünnepségek megelőzik a családi ünneplést, ezzel elveszik a meglepetés élményét gyermekeiktől. A családok többsége ugyanis szeretné megőrizni a gyermekek hitét abban, hogy az ajándékot a „Jézuska”, és a „Mikulás bácsi” hozza, de a nevelési és oktatási intézmények kötelező ajándékozási szokásai eloszlatják ezt az illúziót.

További szülői kifogások (szülői észrevételek és panaszok alapján)

 • Szülők kifogásolják, hogy a gyermekek sorsolás alapján egymást ajándékozzák meg az intézményben, és az egyik gyermek értékesebb ajándékot kap, mint a másik, ráadásul olyan társát kell megajándékozni, akit „nem szeret” igazán.
   
 • Sok helyen már szeptembertől szedik a „mikuláspénzt” a szülőktől és megkérdezésük nélkül vásárolnak össze különböző édességeket és ajándékokat a gyermekeknek.
   
 • Az ünnepség szervezői nem számolnak el a beszedett pénzekkel. 
   
 • Ha a szülő nem fizet óvodai csoport vagy osztálypénzt, akkor gyermeke nem kap ajándékot a közösből.
   
 • A szülők vásárolják és díszítik fel a karácsonyfát, veszik az ajándékokat, amit a pedagógusok osztanak ki.
   
 • Az átlagosnál nehezebben kezelhető gyerekek virgácsot kapnak ajándékként vagy kizárják őket az ünnepségről.
   
 • Ha a tanulók nem mennek el iskolában tartott mikulási vagy karácsonyi ünnepségre, akkor „igazolatlan órát kapnak”.
   
 • A szülők azért nem engedik gyermeküket az óvodai, iskolai ünnepségekre, mert nincs ünnepi ruhájuk, cipőjük.
   
 • Több szülő panaszolta, hogy a pedagógus leosztályozta a tanulók által készített ajándékokat, azokat is, amelyeket haza vittek szüleiknek. Hoztam egy hármas szintű ajándékot – mondja a gyermek szüleinek – ha nem dobta be a kukába már előbb az iskolában nagy gonddal  és szeretettel készített ajándékot.

Az egyesület felhívja arra a figyelmet, hogy ha az óvoda, iskola, nevelési céllal családi ünnepeket kíván szervezni, akkor a gyermekeket, tanulókat az óvoda, iskola ajándékozza meg, ne a szülőket terheljék vele.

Az iskolai ünneplések jogszabályszerűsége

Ha az óvoda, iskola „mikulásnapi”, „karácsonyi”, „húsvéti” vagy más ünnepet kíván szervezni, akkor azt "munkatervében" kell rögzíteni, és az ünnep szervezésének költségeit az intézmény költségvetésében kell tervezni.

A 20/2013. EMMI rendelet 3. § szerint az óvodai, az iskolai és a kollégiumi munkaterv határozza meg az óvodai nevelési év, valamint az iskolai, kollégiumi tanév helyi rendjét.

Ennek elkészítéséhez az intézményvezető kikéri a fenntartó, az óvodaszék, iskolaszék, kollégiumi szék, az óvodai, iskolai, kollégiumi szülői szervezet, közösség, az intézményi tanács, a tanulókat érintő programokat illetően az iskolai, kollégiumi diákönkormányzat, véleményét is.

Az óvodai nevelési év helyi rendjében, valamint az iskolai, kollégiumi tanév helyi rendjében kell meghatározni az óvodai, az iskolai, a kollégiumi élethez kapcsolódó ünnepek megünneplésének időpontját. Nem a központi ünnepekről van szó.

Ha a tanítási időben tartott az intézményi ünnepség nem szerepel az iskola munkatervében, akkor az iskola törvénysértést követ el.

 

 

Szülői javaslatok az óvodai iskolai ajándékozási szokások elfogadottságához

 • A karácsonyi ünnepek megtartása a családok belügye, az ajándékozást karácsony estére kell időzíteni.
   
 • Az óvoda, iskola feladata megtanítani a gyermekeket különböző ajándéktárgyak készítésére és a szeretetteljes ajándékozásra.(Ez utóbbival lehetne vitatkozni – aszerk.)
   
 • Ha olyan gyermekről tudnak, akinek családja nem tudja megajándékozni gyermekét karácsony este, akkor javasolt, hogy a szülők és a pedagógusok közössége - megfelelő diszkrécióval – állítson össze olyan ajándékcsomagot, amellyel kielégíthető a család ajándékozási és a gyermek ajándékváró igénye.
   
 • Ugyanakkor fontos, hogy az ajándékozás ne legyen könyöradomány jellegű.
   
 • Ha a „mikulásnapi” ajándékozást mégis az óvoda, iskola  szervezi célszerű, hogy a gyermekek azonos ajándékot kapjanak. Kisgyermekeknél egy felnőtt beöltözése Mikulásnak nem rontja az otthoni meglepetés erejét.
   
 • Jobb helyeken az ajándékokat a gyermekek és a pedagógusok maguk készítik és kölcsönösen ajándékozzák meg egymást, figyelemmel arra, hogy ne maradjon ki senki az ajándékozottak köréből.
   
 • Ha az óvoda, iskola Mikulás vagy Télapó ünnepséget tart, akkor azt a munkatervében kell rögzíteni és a szülők munkaidején kívül kell megszervezni.

 

Mi a véleményetek?

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás