Iskola

Ebben az évben még nem kellett üvöltöznöm – egy pedagógus módszert vált, és működik!

Két hete járunk iskolába. Tavaly ez volt az a vasárnap, mikor először csordult ki a könnyem arra a gondolatra, hogy másnap dolgozni kell mennem, és nem tudom, mi lesz. Akkor arra gondoltam, hogy ezt én így nem fogom bírni...

Egy olyan posztra bukkantunk a Gumiszobán, amely egyszerre megrázó és erőt adó. Megosztjuk veletek.

Én úgy nem akarok tanítani, hogy állandóan verekedő gyerekeket kelljen szétszednem, hogy állandóan ordítanom kelljen azért, hogy minimális figyelmet kapjak. Én nem akarom, hogy az életem gyerekek fegyelmezéséről, a velük való hatalmaskodásról szóljon, ne pedig a szelíd együttműködésről. Én így nem akarok dolgozni- csak erre tudtam gondolni minden pillanatban.

Aztán év közben a kínlódás elkezdte kitermelni a megoldásokat.

Próbáltam mindenfélét. Leginkább a projektezés vált be. Érdekes témákat választottam, és azok köré építettem fel a heteket. Elértem, hogy a gyerekek szeressék az iskolát, s a lehetőségekhez képest biztonságban érezzék magukat. Ettől egyre nyugodtabbá váltak.

Viszont még mindig volt egy komoly problémám.

Hogyan tudom őket motiválni annyira, hogy a munkát is örömmel végezzék, illetve az emberi szabályokat betartsák, egymásra és a felnőttekre tekintettel legyenek? Csak úgy? Apelláljak a belső késztetésükre? Na, igen, de azt a belső késztetést mi hívja életre?

Mikor dolgozom, gyakran figyelem úgy az eseményeket, mintha gyerek lennék én magam is. Ilyenkor azt próbálom elképzelni, hogy amit tanárként teszek, az engem-gyerekként- előre mozdítana, vagy inkább hátráltatna.

Ilyen szemlélettel gyorsan összerakja az ember, hogy az ordibálás és a büntetés cseppet sem motiváló, sőt, kiöli a késztetést az emberből. A beírások szart se érnek, a fekete és piros pont pedig csak azoknak számít, akiknek van esélye jó sok pirosat szerezni. Mivel pedig a pontozás-osztályozás kizárólag tanulmányi eredményekről szól, így azoknak a gyerekeknek, akiknek legnagyobb szüksége lenne arra a bizonyos motivációra, azoknak szinte soha nem jut a jó pontokból. Jut viszont feketéből és rossz jegyekből. A rendszer önmaga dugájába dől.
Nevetségesnek tartom azt is, mikor valami ködös jövőt festünk fel a diákok elé. Mikor azt mondjuk egy gyereknek: Ha majd tanulsz, akkor aztán tűzoltó lehetsz, s katona. Majd akkor jó lesz neked. Ha meg nem, akkor hülye maradsz és oda az életed.

Ez az érvelés már a saját gyerekeimmel is megdőlt, mikor hosszú éveken át azt látták, hogy az apjuk háromszor annyit keres, mint nála jóval tanultabb anyjuk, sőt, a diplomás, éles eszű én évekig munka nélkül vagy szar munkákkal voltam kénytelen elfoglalni magamat (Na, jó, ők ugye nem ismerik az üvegplafont meg a nők hátrányos megkülönböztetését a munkaerő piacon és úgy általában az életben). Szóval a mai Magyarországon elég nevetséges arról beszélni a gyerekeknek (főképpen hátrányos helyzetű gyerekeknek), hogy ha majd tanulnak, akkor könnyebb életük lesz.  Meg amúgy is, ők-ahogy a felnőttek is-most szeretnének könnyebben élni.

A jövő meg majd megoldódik a jövőben.
Nekem viszont most van szükségem a motiváltságukra.
Nagy kérdés volt tehát, hogy hogyan szerezhetem meg a belső késztetést.

És akkor hallottam, hogy nem messze tőlünk van egy középiskola, ahol valami belső pénzzel ügyködnek, ezzel jutalmaznak, s a rendbontásokért ezzel fizetnek a gyerekek. Elkezdtem gondolkodni, hogy tulképpen ez a pénzezés nekünk is jó lenne. A most elvárt munkáért kell valami azonnali, és értékre váltható „fizetség”, ami átlöki őket a fáradtságon vagy a kudarcon. Továbbá kell olyasmi is, ami a hibákat, a rendbontást eltolja az érzelmi közegből a racionalitás talajára. Nem akarok haragudni és büntetni, viszont az iskolában rendnek kell lenni. Talán a pénz ezt is megoldja – így gondolkodtam. Ha rosszat teszel, fizetsz, ellenben a tanárod nem fog bántani, nemszeretni, büntetni. Egyszerűen csak megadod az árát.

Mindebből idénre összeállt az új motivációs rendszer. Technikailag könnyedén kivitelezhető volt, mert kicsi és nagyobb csavar alátéteket fújtam le arany festékkel, így 5 perc alatt megszületett a lyukas garas. Minden kicsi garasunk 1-et ér és minden nagy garas 10- et. Garas kapható órai munkáért, házi feladatért, pluszban végzett feladatért, gyűjtőmunkáért, jó megoldásért, de pl. az osztály összepakolásáért, udvari szemétszedésért, segítségnyújtásért is, vagy azért, ha valaki megeszi a levesét (azóta szinte minden tányér üres az ebédlőben).

A garasokért apró tárgyak vásárolhatók. Cukorkák, matricák, hajgumi, ceruza, radír, notesz, mini mesekönyv.

A tárgyak több árkategóriában léteznek, így a rendszer takarékosságra, gyűjtésre ösztönzi a gyerekeket, merhogy legtöbben az értékesebb dolgokat szeretnék megszerezni. A tárgyak mellett jogokat is vásárolhatnak. Pl. füzetosztást, a tízórai felhozatalát, sőt, igen sok garasért megvásárolható egy teljes játékóra, mikor is kiterítjük a szőnyeget, kipakoljuk a saját gyerekeim beköltöztetett régi játékait, a jelmezes bőröndöt, a puzzle-okat, kártyákat, és ebben a gyerekszobává változott teremben a gyerekek szabadon játszhatnak egymással.

Nagyjából ennyi a rendszer. És akkor nézzük, mit hozott az életünkbe.

Ebben az évben még nem kellett üvöltöznöm.
Eleinte a büntetések megfizetése rinyálások közepette zajlott, ám mikor elmondtam nekik, hogy én se rinyálhatok a rendőrnek, ha átlépem a sebességhatárt, akkor megértették, hogy ez olyan szabály, ami nem megkerülhető. Ilyenformán aki átlépi a közösen megírt szabályzatunkat, amely tartalmazza a gyerekek által, valamint általam fontosnak tartott együttélési normákat, annak egyszerűen kötelező büntetést fizetni. Miután pedig senki nem akarja munkával szerzett garasait ostobaságok miatt elszórni, hát figyelnek rá, hogy ne lépjék át ezeket a szabályokat.

Ahogy sejtettem is, a fegyelmezés kikerült az érzelmi életünkből.
Nem sérti a hozzám való kapcsolódásukat. Nem az van, hogy én felcseszem az agyamat valamin, és kiabálok vagy büntetek, amitől ők esetleg megriadnak, vagy azt gondolják, nincsenek szeretve. Nem határozza meg a „szigort”, hogy éppen milyen napom van. Nem az van, hogy a rosszabb napokon hamarabb leszek ideges, a jobb napjaimon pedig többet elnézek (az ilyesféle szubjektív mérce elkerülhetetlen a hagyományos, rászólós fegyelemtartásban), hanem az van, hogy ha pl. valaki nem a tananyaghoz kapcsolódó hangos magánbeszélgetést folytat, az fizet ezért két garas büntetést. Pont. Kifizette, és az élet meg megy tovább.

Pillanatok alatt megértették, mi az a tízes váltás, mi mennyit ér.
A gyerekeim nem zsenik. Ez egy hátrányos helyzetű osztály. Talán öten lehetnek, akik egy átlagos osztályban helyt tudnának állni. A többiek papírral vagy anélkül, de nehezen tanulnak. A matek sem megy sokaknak, ám érdekes módon a pénzüket bármikor megszámolják. A gyorsabb számolás érdekében minden tanítás nélkül többen elkezdtek kettesével, hármasával számolni. Ámulattal figyelem a fejlődésüket, a számolási készségüket. „Bótolnak” egymással is. Csereberélnek, összerakják a pénzüket, kölcsön adnak, vásárolgatnak egymástól. Néha előfordulnak igazságtalan üzletek, olyankor megbeszéljük, hogyan kell korrektül csinálni ezt. Eközben kommunikálnak egymással, érvelnek, beszélgetnek, ami nyilvánvalóan segít a konfliktusok megelőzésében. Hát ki akarna az üzlettársával rosszban lenni?

Mivel a tiszta munka, a holmijaik védelme is garast ér, ezért a könyvek, füzetek bekerültek az érték kategóriába.
Tavaly hiába könyörögtem, hogy ne maszatolják, ne szamárfülezzék, egyszerűen nem volt ez téma nekik. Idén komolyan vigyáznak a dolgaikra, hiszen minden pénteken garast kap, aki azon a héten megőrizte a könyvei állagát.

Egyre többen kezdenek hosszútávon gondolkodni.
Az első napokban az volt a lényeg, hogy a pénzüket azonnal elkölthessék bármilyen apróságra. Mostanra viszont már egész sokan terveznek, gyűjtenek, hogy az áhított nagyobb dolgokhoz hozzájussanak. Gondolom, nem kell mondani, ez mennyire fontos a pénzről szóló gondolkodásukban.

Akik az iskolai teljesítménnyel soha nem tudnának a közösség megbecsült tagjai lenni, azok a közösségért végzett munkájukkal komoly vagyont halmozhatnak fel,
így kivívva a többiek megbecsülését. Ahogy látom, ez megerősíti őket és egyre nagyobb bátorságot éreznek arra, hogy a tudásukat is csiszolják (Uramisten! Olyan gyerek, aki nálam kezdett harmadszor elsőt, most küzd és fejlődik. Hihetetlen akarat!)

Ami pedig a leginkább megindító nekem, hogy nem kellett két hét sem, hogy valaki megvegye a legszebb, a közösség szempontjából legfontosabb első játékórát.
A játékóra egyénileg megvásárolható, ám ha valaki megveszi, azzal az egész közösségnek örömöt okoz. Elsőnek egy olyan fiú vett játékórát, aki egyébként nem éppen a közösség kedvelt tagja. Sok konfliktusa van, sikere kevés. A többiek nagy hálával tapsolták meg a gesztust, hogy mindannyiuknak pihenést ajándékozott. Sokat nőtt a többiek szemében.


Jelenleg csak figyelek és működtetem a rendszert. Fogalmam sincs, mennyit kaphatunk még tőle, de tekintve, hogy szeretett ped. asszisztensemmel minden hónapra terveztünk egy olyan projekt hetet, amikor egy- egy foglalkozással ismerkednek meg a gyerekek, azt gondolom, hogy ez az egészen egyszerű „játék” az egész gondolkodásukat átformálhatja. Talán azzal, hogy a pénzhasználat mellé már utalásokat kapnak majdani a jövőjükre nézve, egy adott pillanatban összekapcsolódhat, és megszülethetnek bennük azok a tervek, amik segítik majd őket, hogy a nyomorból kijussanak és értelmét találják a tanulásnak.

A fotó csak illusztráció

Csodás nézni őket. Az igyekezetüket, a fejlődésüket. Csodás úgy együtt lenni velük, hogy érzem az együttműködésüket, a barátságukat és látom a valódi fejlődést. Elolvassák, amit fontosnak gondolnak, miközben a tankönyv szövegein akadoznak. Akik még nem tudnak írni, azoknak is gyöngyözik a vér a homlokán, hogy megtanulhassák. Komolyan mondom, mély tiszteletet érzek, mikor látom, mennyi munkát fektetnek az eredményeikbe.

Nem csorog már a könnyem nekem sem. Ők inspirálnak és visznek előre. Élvezettel hallgatom őket, hiszen mostanra a biztonság megoldotta a nyelvüket és bátran mesélnek, véleményt nyilvánítanak.

Amit leírtam, leginkább azért fontos, mert azzal, hogy a mi rendszerünk így képes működni, ilyen elképesztő módon tudja a gyerekek gondolkodását serkenteni, én most újra csak azt látom, hogy az egész magyar hozzáállás úgy, ahogy van, el van cseszve. Nem igaz, hogy nem lehet a gyerekekkel együttműködni.

Nem igaz.

Az egész, amit az iskola mond, nem igaz.

Tudod, mi az igaz?

A felnőtt van helyzetben.

Neki van hatalma ahhoz, hogy a dolgokon változtasson. Hatalma van, amit használhat a gyerekek fejlődése érdekében. Nekem tanárként hatalmam van megvédeni őket, hatalmam van a fejlődésüket elősegíteni, hatalmam van segíteni őket. Egy tanár nem egyéb, csupán a kapuőr. Még az sem biztos, hogy nála az igazság. Arra viszont van lehetősége, hogy jó közeget teremtsen és megmutassa a gyereknek, hogy mi minden rejlik benne. Kinyithatja neki az ajtót, amin ő kitekinthet, láthatja a világot, hogy azután döntéseket hozhasson az életét illetően.

Én azt gondolom, a tanároknak az lenne a dolga, hogy szélesre tárják a kaput, és aztán hagyják, hogy a gyerekek elmondják, mit gondolnak arról, amit látnak. Akkor is mondhassák el a véleményüket, ha a tanár világával ellentétes dolgot mondanak.

Ehelyett a magyar iskolarendszer jelenleg egy erőszakszervezet.

Nem a fejlődést szolgálja, hanem arra szakosodott, hogy lenyirbálja a neki nem tetsző ágakat. A gyerekeket lenyomja, megfojtja, és ők az állandó stressz miatt nem működnek. Az értékelési rendszer azoknak kedvez, akik még ágakat sem növesztenek, hanem önmagukat megerőszakolva idomulnak az elvárásokhoz. Aki kilóg, az selejt akkor is, ha közben ő a legtisztább szívű ember a világon.

A gyerekek nincsenek jól a magyar iskolákban, és ez nekem azt mondja, hogy a gyerekek nem azt kapják, amire szükségük van.

Jó lenne megtalálni, mire van szükségük, mi az, ami motiválja őket. Hogyan kapnak tudást ahhoz, hogy végül majd BOLDOG és elégedett felnőttek legyenek (akkor is, ha nem magasan képzettek). Továbbá a gyerekek nem „az életre készülnek”, hanem már itt vannak és élnek. Most élnek. Most akarnak jól lenni. Minden perc, amit rossz érzésekkel töltenek, elfecsérelt, megrontott idő.

Legvégül pedig a tudásnak nem fájdalmas és nehezen megszerezhető dolognak kell lennie.

A tudás öröm, ezért a hozzá vezető utat is örömmel kell kikövezni.

Örömmel kell kikövezni.

 
Kölöknet hozzászólások  
(18 hozzászólás) 
2016 január 08.
érdeklődő
Kedves Sallai Ilona,

Ha a kolléganő 20 éve pedagógus, akkor mi a fenéért nem rúgták eddig ki, ha állandóan ordított a gyerekekkel? És ne csodálkozzon a kedves kolléganő, ha ilyen hozzáállással munkanélküli volt többször. Üvegplafon a fenét.
2015 október 22.
Rockxy
Ja, azt elfelejtettem az előbb mondani, hogy a Tanárral ne foglalkozzatok.
Ha szóba állsz vele, nyeregben érzi magát.
De ha levegőnek nézed, akkor azzá válik.
Melyiket választod? :)
2015 október 22.
Rockxy
Egyetlen hiba van az írásban.
"A gyerekeim nem zsenik."
De! Minden gyerekben ott van a zseni. :)
És ki is lehet hozni belőle.
Nem mondom, hogy könnyű.
De mi kellene ahhoz, hogy könnyű legyen? :)
2015 szeptember 20.
Punktum
Végre!
Fanyalgás, gáncsoskodás és okoskodás helyett, valaki kitalált egy rendszert. És lám van előnye! Csak elismerésem, hogy érdekli a kollégát a GYEREK is. Bőven elég az olyan pedagógusból aki "immunis" a gyerekekre, sótlan, vagy állandóan ordibál.A mai iskola semmit nem változott, amióta kitalálták. Csak pakolják a tananyag mennyiségét, kell napi tesi, de ének, meg rajz is, nincs lehetősége a nem "kaparós" gyereknek érvényesülni. Az a pár szó, amit a kolléga megemlített nekem nem csúnya, sokkal csúnyábbakat lehet gondolni, és ha valaki ebbe beleragad csúnyábban is viselkedik. Csak megy a szöveg a motivációról, de aki nem csinálta nem tudja, hogy az a legnehezebb. felélénkíteni a kevésbé jó tanulót, aki nem megfelelni akar, hanem küszködik. Lyukas garas? Pénz? És???? Miért a piros pont vagy a jegy, a kártyácskák nem erről szólnak? Az a jó gyerek mai mércével, aki betanul mindent, nyalizik a tanárnak és lehet közben ármánykodik a többi társával. Az a rossz gyerek, aki használja az eszét, vagy ha nem esik neki jól, egy mogorva tanár, akkor nem dolgozik.Nézzen mindenki mélyen magába, próbáljon meg kihívásként -ha tanít és nem csak véleményez- valamit tenni. A GYEREKÉRT, MAGÁÉRT és egy működőképes közösségért, ahol tényleg elég, csak terelgetni a csodálatos fejlődőképes egyéniségeket.
2015 szeptember 20.
Sallai Ilona
Kedves Tanár!
Kicsit elvetetted a sulykot! A kolléganő 20 éve gyakorló pedagógus, jómagam 38 éve vagyok az, és 20 éve vezető. Láttam néhány iskolát, módszert, magam is sok mindent kipróbáltam.Megnyugtatlak az írás nem kamu, várunk szeretettel, hogy saját szemeddel is meggyőződj a módszer működéséről.
2015 szeptember 20.
Tanár
Aki ezt a kis kamu sztoricskát idehányta, tutira nem látott még iskolát belülről. Az első lenne, hogy az élelmes gyerkőcök elkezdenék otthon gyártani a szupcsi kis garaskákat. A másik, ami azonnal bekövetekzne: 2 kis rejtett erőforráska (esetleg családcentrikus rokonsággal kiegészülve) megvárja a kis köcsög eminenst suli után, és szépen elkéri (esetleg cserébe a veselerúgás átmeneti elnapolását felajánlva) a garasokat. Lopások lennének, zsarolások, folyamatos civakodás, gyanúsítgatások, nyomozások, sorolhatám.

Esetleg úgy lenne értelme, hogy valamiféle virtuális pénz van, amiről folyószámlát vezetnek. De ember legyen a talpán, aki azt nyomon követi, hibamentesen adminisztrálja, stb. Talán informatikával, de úgy meg biztosan többe kerül a leves mint a hús. Szóval iskolát belülről, gyereket közelről még nem látott, aki a sztorit költötte, se az, aki a kommentekben oda-vissza rajong érte.
2015 szeptember 18.
Gabnini
Én ugyanezt a rendszert okoskodtam ki nyáron. Kicsit egyszerűbb, mert elsős napközis csapatom van. Ők jóságkártyákat kapnak (laminált mosolygós arcocska), minden nap egy vagy kettő járhat. Mivel a házi feladatot a tanító néni értékeli délelőtt, így annak szépségére és pontosságára nem tudok kártyát adni. Nálunk a magatartásért jár kártya. Megbeszéltük hogy mik a szabályok, miért jár a kártya, és miért kell visszaadni egyet (csak a 3. figyelmeztetés után kell odaadni). 2 hét kellett hozzá hogy belerázódjunk, két napja érzem azt, hogy sínen vagyunk. Most már van idő játékra, mesére, beszélgetésre, mert kevesebb idő megy el a leckeírásra. Remélem, hogy tartható a rendszer mert eddig nagyon bevált és a gyerekeknek is nagyon tetszik. :)
2015 szeptember 18.
kriszmy
Ez nem pénz orientáltság, hanem a valamit valamiért elv. A gyerekek nagyon is tisztában vannak avval, hogy ez nem igazi pénz.
Nagyon jó ötletnek tartom. A negatív hozzászólóknak pedig csak annyit üzenek: Vajon mikor tettek valami jót, csak azért, mert jó jónak lenni?
És mindenki hibázhat. Kis hibákért a lelkiismeretünkkel fizetünk, (sőt, gyónhatunk is)a nagyokért börtönnel. Az élet így működik. Sajnos sok gyerek nem ismeri a siker ízét, mert ahogy megszületik leírják.
Én ezt a módszert alkalmazni fogom. (Remélem nincs levédve! :))
2015 szeptember 18.
Picur
Végre valaki a sikerorientált nevelést megvalósította. A módszer szerintem azért is működőképes, mert az élethez hasonlít. Mint azt tudjuk a gyermek megfigyelő képessége nagy, és a környezetében minden felnőtt a pénzért hajt. Hosszútávon szerintem ezek a gyerekek sokat fognak köszönni Önnek, hiszen megtanulják pénzügyi inteligenciájukat kifejleszteni.
Gratulálok! Ön az igazi PEDAGÓGUS!
A fanyalgóknak, kritikusoknak üzenem: "A pénz beszél, a kutya ugat."
2015 szeptember 18.
Hippe
Szuperek ezek az eredmények, de van egy gyenge pontja szerintem. Józan gondolkodással a szabályokat nem azért kell betartani, hogy ne kelljen megfizetnem érte, ha vétettem, hanem hogy egészséges rend legyen körülöttünk és biztonságban legyek én és mindenki más is. Ez persze a felnőttek sem tartják észben legtöbben, hogy lehetne a gyerekeken számon kérni. De az fontos, hogy a fizetséggel nem lehet mindig helyrehozni a hibákat. De az iskola már csak ilyen, hogy valamilyen formában jutalmaz meg büntet, az alapértékeket meg vagy hozza magával az ember otthonról, vagy nem. Az biztos, hogy a pontozás, osztályozás is sok esetben torz és káros. Ha a gyerekeknek úgy van ez a pénzes rendszer a fejében, mint egy beépített játék az iskolai mindennapokban, vagy mondjuk egy folyamatos, játékos "pénzügyi óra", és nem megy el abba az irányba, hogy a társas viszony alapja lesz, akkor tényleg hasznos, de nehéz lehet ezt mederben tartani. A legfontosabb eleme szerintem az, hogy megtanulják, hogy legnagyobb részben rajtuk múlik a saját boldogulásuk, akármilyen formában, de tehetnek érte. Ez nagyon sokat ér.
2015 szeptember 18.
Hippe
Szuperek ezek az eredmények, de van egy gyenge pontja szerintem. Józan gondolkodással a szabályokat nem azért kell betartani, hogy ne kelljen megfizetnem érte, ha vétettem, hanem hogy egészséges rend legyen körülöttünk és biztonságban legyek én és mindenki más is. Ez persze a felnőttek sem tartják észben legtöbben, hogy lehetne a gyerekeken számon kérni. De az fontos, hogy a fizetséggel nem lehet mindig helyrehozni a hibákat. De az iskola már csak ilyen, hogy valamilyen formában jutalmaz meg büntet, az alapértékeket meg vagy hozza magával az ember otthonról, vagy nem. Az biztos, hogy a pontozás, osztályozás is sok esetben torz és káros. Ha a gyerekeknek úgy van ez a pénzes rendszer a fejében, mint egy beépített játék az iskolai mindennapokban, vagy mondjuk egy folyamatos, játékos "pénzügyi óra", és nem megy el abba az irányba, hogy a társas viszony alapja lesz, akkor tényleg hasznos, de nehéz lehet ezt mederben tartani. A legfontosabb eleme szerintem az, hogy megtanulják, hogy legnagyobb részben rajtuk múlik a saját boldogulásuk, akármilyen formában, de tehetnek érte. Ez nagyon sokat ér.
2015 szeptember 18.
Ildikó
Minden elismerésem, remek dolgot hozott össze. Kíváncsi lennék rá, hogy pár hónap múlva is működik-e így a rendszer, vagy csak az újdonság varázsa hat most így. Remélem, nem.. Sok örömet és sikert kívánok a munkájához, írjon majd mondjuk január környékén a fejleményekről.
2015 szeptember 18.
Polgárné Edit
Bár nem ismerlek téged, az idén én is hasonlóban gondolkodtam. Jófej-perselyt csináltam, abba gyűjtik a gyerekek a zsetont, azt válthatják be euróra, amit játékboltban vettem. Hasonlóan , mint te megfogalmaztam, és ki is tettem feltűnő helyre, mi a fontos, emberi kapcsolatokban, jófej vagy, ha..megfogalmazással, és jutalmazom érte őket, kapják a zsetont...míg magától be nem épül, hogy magától mondja, hogy ne haragudj, hogy bocsánat, hogy nem a te hibád...hogy fontos, hogy rend legyen a padban, a táskában..stb, stb, stb...A zseton a tavalyi megmaradt piros-kék korongokat jelenti, melyre matricát ragasztottam, hogy ne lehessen csalni. Órai munkára is adok, és tisztelve képességeiket, ha 10 feladat van, de lassú a kisgyerek, ha csak ötöt tudott megoldani, de az hibátlan, akkor is jár a jutalom. Örülök, hogy lelkesek a gyerekek, és kevesebb a fegyelmezéssel töltött idő...
2015 szeptember 17.
Egy tanító néni
Köszönöm!Ezt bevezetem az osztályomban!3 fok,összevontan,HHH-s gyerekek.Talán ez lesz a kulcs,mert a makk és a dió árát nagyon tudják!:)
2015 szeptember 17.
Szalay Ágnes
Gratulálok! Igazi pedagógus. Sok ilyen tanárra, tanítóra lenne még szükség!
2015 szeptember 17.
Kamaszanyu
Nagyon tetszik, jól jönne felső tagozatos változatban, nem hátrányos helyzetű osztályra hangszerelve (mert az "átlagos", sőt még a "válogatott" iskolások között is nagy különbségek és még nagyobb motivációs lukak vannak).
2015 szeptember 17.
Egy Nagymama
Gratulálok ajánlanám minden pedagógusnak okulására. Sok sikert kívánok a mindennapi munkájához. Sok gyereket akik ezzel a szemlélettel "megfertőzve"kerülnek ki a mindennapi életbe!
2015 szeptember 17.
naferi
Tessék mondani, ez 17 éves fiuknál hogyan mùködik? Van egy ötletem, de azt nem merem itt leírni. ☺
Összes hozzászólás (18) megtekintése »
Kölöknet hozzászólás
aláírás

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó