Iskola

Igazolt iskolai mulasztások

Az intézmények általában meghatározott számú napra fogadják csak el a szülő igazolását, az ezt meghaladó napokra orvosi papírt kérnek. Érthető, hogy a pedagógusok harcolnak a mulasztások ellen. Fontos, hogy a gyerekek ne maradjanak indokolatlanul távol, tekintsék kötelességüknek az iskolába járást.

„Fordultak hozzám olyan kéréssel, hogy a gyermek szülő által sem tudott iskolai hiányzásait igazoljam, mert ellenkező esetben kirúgják az iskolából, rám terhelve ezzel minden következményt. Többen kértek, hogy adjak orvosi igazolást a hiányzásokról, mert a tanuló nyelvvizsgára, előrehozott érettségire készül; igazoljak családi események miatti távollétet; mivel nem tudta a szülő biztosítani az osztálykirándulás anyagi fedezetét, hozzám fordult, hogy adjak betegségről igazolást. A jövőben ezeket a kéréseket nem fogom teljesíteni és nagyon kérem Önöket, hogy ilyenekkel ne is forduljanak hozzám!”

Ez a blogbejegyzés egy gyermekorvos honlapján olvasható, akinek állítása szerint az orvosi igazolásért hozzá forduló szülők kb. 10 százaléka egészséges gyermeke iskolai mulasztását akarja betegségre hivatkozva igazolni. Az idézett orvos példáinak tükrében érdemes elgondolkodni azonban azon, hogy vajon nem túl merev és életszerűtlen-e az, hogy néhány nap igazolására van csak lehetősége a szülőnek.

Hiszen jó, bizalmon alapuló kapcsolat esetén az osztályfőnökkel meg lehet beszélni például azt, hogy milyen fontos a gyereknek az a nyelvvizsga, vagy mennyire izgul az előrehozott érettségitől. Biztos megértené a pedagógus, hogy a szülő szeretné, ha fia, lánya kipihenten, nyugodtan, jobb esélyekkel vághatna bele a megméretésbe.

Milyen jó lenne, ha a pedagógus és a szülő az ilyen esetekben azzal a közösnek tekintett nevelési problémával foglalkozna, miként lehetne megtanítani azt a gyereket arra, hogy máskor jobban ossza be az idejét, ne hagyja az utolsó percre a felkészülést stb. A nyelvvizsga időpontját különben gyerek és szülő maga választja ki. Tanácsos időben mérlegelni, melyik a legalkalmasabb terminus. Közösen lehetne segíteni a gyereknek a vizsgadrukk leküzdésében, együtt örülni a sikernek, és feldolgozni az esetleges kudarcot. Minderre esély sincs, ha az iskolából való távollét lepapírozása kerül a figyelem fókuszába.

Előfordulhat, hogy egy-egy családi esemény miatt hiányzik az a gyerek. Ha fontos és kihagyhatatlan dologról van szó, ez megbeszélhető, szükségtelen a hamis orvosi papír. Nem szabadna viszont elvárni az iskolától, hogy szorgalmi időben engedjen el tanulót például síelni vagy a tengerpartra. Vajon miként hat az érintett gyerek - és az erről általában értesülő társai - kötelesség- és szabálytudatára, ha ezt a távollétet egy betegséget tanúsító pecsétes papírral igazolják?

Teljesen szabálytalan, hogy az iskola kötelező jelleggel szervezzen meg költséggel járó programot, osztálykirándulást. Nincs is joga beleegyezésük nélkül pénzt kérni a szülőktől. S ha mégis így esik, az erről való távollét igazolásához szükségtelen az orvosi papír. Általában az a szokás, hogy az ilyen okból otthon maradó tanulókat beültetik egy másik osztályba. (Persze ez a helyzet számtalan egyéb problémát is felvet, amivel korábban már ezen a honlapon is foglalkoztunk Az „ingyenes” iskolai oktatásról című írásunkban. )

Az orvosi igazoláshoz való ragaszkodásnak akadnak egyéb csapdái is. Orvosi igazolást általában sokkal könnyebb szerezni, mint szülői engedélyt a hiányzáshoz. Gondoljunk ráadásul arra, hogy a középiskolások között növekszik a nagykorúak száma (többek között a nyelvi előkészítő évfolyamnak köszönhetően számos fiatal csak 20 éves korában érettségizik). Ők minden további nélkül szerezhetnek maguknak orvosi igazolást. És ezzel mi oldódik meg?

Az iskolakerülésre való hajlandóság mindig megvolt a tanulók jelentős részében, mióta csak léteznek iskolák. Az ez ellen való küzdelem a gyerek érdekében történő nevelési feladat. A helyzet viszont csak súlyosbodni fog, ha a probléma megoldása helyett szülő és pedagógus szinte kizárólag arra ügyel, hogy az adminisztráció rendben legyen.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás