Iskola

Ők sem tanítják innentől fogva a kézírást

2016 őszétől nem tanítanak kézírást a finn iskolákban – lepte meg a hír nemrég a nagyvilágot. Eljöhet egy új analfabetizmus kora – értesült a Népszabadság.

A cikk szerint a finn oktatásügy immár úgy ítéli meg, hogy nincs értelme papírral, ceruzával vesződni egy olyan korban, amelyben minden a kommunikációs elektronikus eszközökről szól. „A jó gépírási készség ma már alapvető” – vallott a finn Nemzeti Oktatási Bizottság egyik tagja a Helsinki Timesnak.

A grémium most simítja az utolsókat a jövő írásoktatási programján – tette hozzá. Elismerik ugyan, hogy a kézírásoktatás megszüntetése hatalmas kulturális átalakulást eredményez majd, de hozzátették azt is, hogy az iskoláknak meg kell teremteniük a teret a kézírást nélkülöző oktatáshoz. Nem lesz rövid futam – jegyzik meg ugyanott –, az ország oktatási intézményeiben ugyanis igen nagyok az eltérések a számítógéppel történő tanítás arányait illetően. Vannak helyek, ahol minden gyerek saját tablettel tanul, míg máshol teljes iskoláknak is csak egyetlen számítástechnika-teremre futja.

A turkui egyetem professzora, az anyanyelvi oktatás első számú helyi szakértője, Katri Karasma érdeklődésünkre közölte: az oktatási döntnökök úgy találták, hogy a gyerekeket túlságosan megterhelné, ha háromféle írásformát kellene egyszerre bebiflázniuk – vagyis a folyó kézírást, a kis- és nagybetűs kézírást és a gépírást –, és a hagyományos kézírást dobták ki a készletből. (Kézzel tehát írnak a gyerekek, csak afféle „nyomtatott” betűket.) A program élénk társadalmi vitát váltott ki az országban, sok volt az ellenzője, és ő sem tartja helyes lépésnek. Megjegyezte: a maga részéről jó megoldásnak tartaná, ha az elsősökkel a jövőben olyan gyakorlatokat végeztetnének, amelyek révén a kézírást is el tudnák sajátítani.

A cikk folytatása itt olvasható.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás