Iskola

Lehet mobilozni fizikaórán!

Az információs korban a gyerekeknek nem lehet úgy fizikát tanítani, mint 100 évvel ezelőtt... A GEOMATECH matematikai oktatást segítő programja után most a természettudományokra dolgozott ki bárki számára elérhető technológiát és azon alapuló oktatási anyagokat a magyar fejlesztőcsapat. 

Elkészültek, és a technológiai tesztek függvényében hamarosan bárki számára elérhetőek lesznek a GEOMATECH oldalán azok a mobileszközökkel is elvégezhető kísérletek, amelyek az okostelefonok érzékelőit hívják segítségül. Ezeken keresztül szemléltetik majd a fizika törvényszerűségeit.

Mérhető-e, ami láthatatlan? Mennyi a gravitációs gyorsulás értéke a tanteremben? Miből lesz a szivárvány?

Ezek a kérdések már az általános iskolában is előkerülnek, a GEOMATECH program[ keretében pedig a fizikai kísérletek tableten, okostelefonon és digitális táblán is könnyen megjeleníthetőek lesznek. Az idei tanév kezdetéig több mint 950 iskola mintegy 2500 tanára ismerkedett meg továbbképzés keretében a legkorszerűbb elektronikus oktatási technológiákkal. A tanárok és diákjaik hatalmas érdeklődéssel várják a természettudományos oktatási tananyagok hozzáférésének nyilvánossá tételét.

A mobiltelefonok ma már olyan mérési eszközökként használhatóak, amelyek az oktatást is nagyban segítik.

A GEOMATECH program keretében összekapcsolták a mobiltelefont a számítógépekkel, a GeoGebra program segítségével feldolgozzák a jeleket, és a könnyebb megértés biztosítása érdekében grafikusan is ábrázolják az eredményeket.

Amikor például a diákok a mobilt a kezükben mozgatják, akkor a számítógép megjeleníti az mobil érzékelő által küldött jeleket. Így például rögtön érthetővé válik, hogyan változik az erő, amely adott esetben a telefonra hat. A látványos mobilkísérletezéssel nem telik el a tanóra fele, és a tapasztalat azonnal segít a megértésben is.

A GEOMATECH Program hamarosan még nagyobb népszerűségre tehet szert, ugyanis az EMMI támogatásával részesévé válik a magyar közoktatási rendszer digitális korba történő átvezetésére irányuló fejlesztéseknek.

Az ingyenes tananyagcsomag a http://tananyag.geomatech.hu/oldalon érhetőel.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás