IskolaMás szemmel

Lantos Ágnes és Szabó Erika tanárnők az első Varga Gábor-díjasok

Első alkalommal adták át a Varga Gábor-díjat két kiváló pedagógusnak, akik évtizedek óta munkájukkal számtalan diákot segítettek hozzá, hogy sikeres és boldog emberek lehessenek. Különleges véletlen, hogy mindkét díjazott, Lantos Ágnes és Szabó Erika is különösen problémás, tanulási és egyéb nehézségekkel küzdő gyerekekkel foglalkoznak.

A Varga Gábor-díj egyik első, idei díjazottja Lantos Ágnes, aki negyvenévi logopédusi, pedagógusi, gyógypedagógusi szolgálat után idén ment nyugdíjba. Pályája, egy újpalotai, a Kontyfa utcai Iskolába tett kitérő kivételével nagyrészt Erzsébetvároshoz kötődött. A Damjanich utcai Kisegítő Iskolában, az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnáziumban tanított, koordinálta és segítette a kerületben dolgozó gyógypedagógusok, fejlesztőpedagógusok munkáját.

Munkáját a pontos felkészülés, a tanulók egyéni fejlesztésének szem előtt tartása vezérelte, minden tevékenységét a gyerekek szeretete, megértése jellemezte. Pontosan értette és tudta, hogy azoknak a gyerekeknek a hátrányait, akiket tanít-felkészít, csak a nagyon tudatos, egyénre szabott, az adott tanulók számára kialakított programmal lehet leküzdeni.

A Varga Gábor-díj másik idei díjazottja Szabó Erika, az Új Suli Alapítványi Általános Iskola igazgatónője. Miután pedagógiai elvei számára a hagyományos iskola keretei egy idő után szűknek bizonyultak, 20 évvel ezelőtt megalapította az Új Sulit, azt az iskolát, amelyért sok gyerek és szülő egy életre hálás. Olyan szeretetteljes és szorongásmentes közeget tudott létrehozni, ami azon az alapvető pedagógiai elven alapul, hogy mindenki jó valamiben.

Azokkal a gyerekekkel is megtalálja a hangot, akikről más pedagógusok lemondtak. Messzemenőkig ösztönzi-díjazza, oklevéllel jutalmazza azt, aki jól számol, szépen rajzol, ügyesen mozog, vagy odaadóan gondozza a növényeket. Olyan taktikusan támogatja minden gyermek tehetségének kibontakozását, hogy annak dicsőségében fürödve szárnyakat kapnak, és az amúgy „nehéz” tantárgyakkal is szépen haladnak. Minden egyes gyereket a saját tempójában tanít, nála mindenki egyéni elvárásoknak kell, hogy megfeleljen.

A jövő évi díjra 2014. október 10-ig várja az Európai Szülők Magyarországi Egyesülete a jelöléseket szülőktől, szülői közösségektől. A díj odaítéléséről döntő kuratórium tagjai: Vargáné Fellner Magdolna, Varga Gábor özvegye, Gyulai Tamásné, egykori vezetőkollégája és Szegvári Katalin újságíró.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás