IskolaMás szemmel

Zseniális tanári húzás – Petőfiék a Facebookon!

Hogyan lehetne a mai kamaszokhoz közelebb hozni a magyar irodalom nagyjait? Persze, ott vannak verseik, prózáik és egyéb műveik, amelyekről lehet vitát indítani, ha van rá nyitottság és érdeklődés a diákokban. De ettől nem válnak élőbb alakokká, nem könnyíti meg az azonosulást.

Nos, egy budapesti tanárnőnek zseniális ötlete támadt: a Madách Imre Gimnázium 11. évfolyamos diákjainak azt a feladatot adta, hogy négy-öt fős csoportokban hozzanak létre Facebook profilokat a XIX. századi költőknek, és töltsék meg azokat úgy tartalommal, hogy hitelesnek is tűnjenek. És láss csodát, a projekt feltüzelte a tanulókat!

A tanárnő így írt a feladatról egy lényegre törő levelet a Tanárblog szerkesztőségének:

„Kedves Kollégák!

Vajda Éva vagyok, a budapesti Madách Imre Gimnáziumban tanítok irodalmat. Az emelt szintű csoportom projektjéről írnék néhány sort.

11. évfolyamon négy-öt fős csoportokban dolgoztunk, XIX. századi költők Facebook-profilját készítettük el. A csoportok a költők neveit kihúzták, és hat órában, egy hét alatt hozták létre a profilokat: Kölcseyt, Vörösmartyt, Petőfit, Aranyt. A feladat meghatározásában az szerepelt, hogy a profilok alkalmazkodjanak a költők személyiségéhez, és feltétlenül tartalmazzanak széleskörű irodalmi-közéleti i ismereteket. (Létrehoztak többek között Prielle Kornélia, Szendrey Júlia profilt is, hogy a kommenteket bővíthessék.)

A diákok bevallása szerint nagyon sokat tanultak az egy hét alatt, rengeteg szakirodalmat olvastak el, hogy hiteles legyen az adott profil.”

Nemcsak a száraz életrajzi adatokkal töltötték fel például Petőfi Sándor vagy Arany János profilját, de egész mélyen beleásták magukat a költők háttértörténetébe, magánéletébe, művészi érdeklődésébe. Az egyes posztok alatt pedig egymással társalognak a XIX. század irodalmi nagyságai, olyan közvetlenséggel, melyet a FB megkíván, de tökéletesen megtartva saját stílusukat, nyelvezetüket, gondolatiságukat.

Tökéletes az illúzió, Szendrei Júlia és Kölcsey Ferenc alakja is olyan kézzelfoghatóvá vált a diákok munkája által, hogy bárki felfrissítheti és továbbfejlesztheti saját tudását a profilok alapján. Azt hiszem, be is jelölöm őket!

A profilok itt találhatók:

Petőfi Sándor - azóta sajnos törölték a profilt 

Arany János

Kölcsey Ferenc - azóta sajnos törölték a profilt

Vörösmarty Mihály -  azóta sajnos törölték a profilt 

Szendrey Júlia

Prielle Kornélia

 
Kölöknet hozzászólások  
(48 hozzászólás) 
2013 november 24.
Madáchos Tanuló
Kreativitásból sosem lehet elég :)
2013 november 22.
Bravo
fx ...de mégsem olyan gagyi, mint Te! Miért kell rosszindulatú semmitérő gyökérnek lenni? Nagyon kreatív ötlet volt a tanárnőtől, hogy így kötötte le diákokat és bírta tanulásra. Ha olvasgatod az üzenőfalaikat, láthatod, hogy még talán élvezik is. Én sajnálom, hogy amikor én tanultam nem volt hasonló módszer egyes tantárgyaknál. Lehet akkor nem csak én, de jobban érdekelt volna a tanulás és a leckeírás. Én személy szerint gratulálok az ötlet kitalálójának és a megalkotóknak is :)
2013 november 20.
fx
gagyi
2013 november 19.
Szatmári
Istenem! Végre egy olyan tanár is van az országban aki használja a fejét és nem nyávog, hogy így a tanmenet meg úgy a szakfelügyelő. Annyit tudnék itt írni, hogy betelne a lap. De csak annyi. LE A KALAPPAL. Köszönöm.
2013 november 18.
szelvesz
Misi!
Kereshetsz priviben (nem akarom szétoffolni a topicot), szelvesz.hu-n, kreativitás ott is van (kémia-fizika szakos tanárkánt vagyok itt)
:)
2013 november 18.
Atilla
Igazából két dolog zavar:

Pro primo: ha valaki olvasott az említett szerzőktől, azt tudja milyen nyelvezetet használtak, érdekesebb lenne hasonlóan írni a szövegeket.

Pro secundo: szerintem Kölcsey se venné jó néven, meg Petőfi se, meg Petőfiné Szendrey Júlia se, de Kornélia kisasszony se, hogy a nevük fordítva jelenik meg az adatlapokon, hozzászólásokban, stb., stb.

Egyébként az ötlet az jó :)

Gábornak, meg a többi lefelé húzónak üzenem, hogy az, hogy olyan dolgokró vitatkoznak, fotelforradalmárkodnak adott esetben, amin úgyse tudnak a fotelből változtatni, az se építőbb jelegű.
2013 november 17.
 
Kedves Szelvesz!
Egyetértek veled, hogy a kreativitás megléte nem szakfüggő. /Mondhatnám, hogy megkövetem a reálosokat (magamat is)./ Én a meglévő kreativitásuk bátrabb használata érdekében szóltam. Én náluk nagyobb merevséget feltételezek (tapasztaltam).
:)
2013 november 17.
Lelkes, fiatal pedagógus
Kedves Tanárnő! Gratulálok! Remek ötlet! Szerintem majd én is kipróbálom az osztályommal! További sok sikert! :)
Hasonló feladattal én is megpróbálkoztam a diákjaimmal. Madách Az ember tragédiája c. művét töltöttük meg élettel. A mintát innen vettem: http://www.isze.hu/ISZE_palyazat/VeszelszkineHI_1resz.pdf
Tapasztalataim: Egy vidéki szakközépiskolában tanítok, ahol kevésbé motiváltak a tanulók. Azok, akik foglalkoztak a feladattal, szívesen ültek a fb előtt. Ahogy ők mondták: legalább értelmes dolgot csináltak a fb-on. Olvastak, kreatívan megosztottak tartalmakat...a dolgozatot hibátlanra megírták! Sajnáltam, hogy nem sikerült mindenkit mozgósítani, de a kis siker is siker! :) A negatívuma az volt a feladatnak, hogy a szülők nem értették meg, mit is szeretnék elérni ezzel. Csak azt látták, hogy a gyermekük a számítógép előtt ül, és a tanárnő a fb-on küldi el a "házit". Megkértem a diákokat, hogy "beszélgessenek el" a szüleikkel a projektről ;) Összességében pozitívan értékeltem az egész projektet, élvezték a diákok a változatos feladatokat, kutatómunkát is végeztek, megismerték/megértették a mű mondanivalóját és ami a legfontosabb volt számomra, olvastak!
2013 november 17.
szelvesz
Kedves Misi!
Ne bántsd a reálszakosokat! Nem kell nekik kölcsönkérni kreativitást. Van ott is bőven. Az igényesség, kreativitás nem szakfüggő. Ember függő. Nem valósulhatott volna meg a tanárnő ötlete - ezúton is hatalmas gratula neki ;) - ha matek, fizika, gépész... szakosok nem lettek volna kiemelkedően kreatívok (sőt még Te sem írhattál volna a ide)
:)
2013 november 16.
Misi
Gratulálok Kedves Tanárnő! Az ötlet szerintem is nagyon jó, követésre méltó. A humán szakos tanároknak ezerrel ajánlom. A matek, fizika, stb. szakosoknak is érdemes elővenni (kölcsönkérni, stb. ) egy kis kreativitást, műszaki rajzosoknak és gépelemeseknek pláne, és akkor léptünk egyet Ken Robinson szerint is előre. Mert az oktatásnak érdekesnek kell lenni.
X. Gábornak: "a gond maximum azzal van, ha csak így lehet egy tini figyelmét felkelteni.". Ez tény, de nem gond. A lecke fel van adva a dögunalmas tanároknak. Megfelelnek a kihívásnak, vagy mennek a levesbe.
2013 november 16.
Bazsibácsi
nem biztos, hogy az a cél hogy lájkolja hétszázezer ember. a célját elérte. ez nem egy részvénytársaság profithajhász marketingosztályáról pattant ki. ez valami másról szól.
2013 november 16.
pogány kristóf
ez zseniális b*zmeg?ebben mi a zseniális?ilyet ki nem tud kitalálni?maximum egy kómában fekvő.ez szánalmas húzás.eddig is rühelltem ezeket a költőket ezzel csak még jobban megutáltatják.könyörgöm, ami kötelező a szar iskolákban és nyomják a pofánkba, ránk kényszerítik, az ne legyen már jelen egy közösségi oldalon.és még viccesnek sem vicces.
2013 november 16.
Reiner Andrea Funpage
Az ötlet jó, csak ha rajongói oldal lenne mint pl híres embereknek, együtteseknek akkor tetszikelhetné és láthatná akár több millió ember(+látható is lenne hogy hányan nézik), így meg már a legtöbbjüket nem lehet bejelölni mert tele van! Legalább beállíthatnák a "Követés"-t rajta!!
2013 november 16.
almatea
"Petőfi Sándor gatyában táncol...."
2013 november 15.
Hervay Tamás
És "kedves" Gábor, azzal, hogy fikázol, szarral tömöd a FB-ot, azzal mit emeltél a diákok lelkületén? Menj a hegyekbe, ott nem árt a közösségnek az a nézet, amit hangoztatsz. Nem az eszköz a legfontosabb (nem azt mondtam, hogy bármilyen eszköz jó!), hanem hogy a kívánt célt elérjük-e vele, anélkül, hogy másokat bántanánk, ócsárolnánk. És itt a kívánt cél az érdeklődés felkeltése. Az pedig megtörtént, sőt! A jó tanár (és nem a pedagógus, mert az nem több a jó tanárnál, csak más nyelven van megfogalmazva) igenis csak ennyit tehet: felkelti az érdeklődést. A többi a diák dolga. Nem lehet helyette élni, csak érte! És ez a tanárnő ezt teszi. Legnagyobb elismerésem annak, aki így végzi a munkáját, hogy hivatássá érleli magában! Tisztelettel: Hervay Tamás ifjúságsegítő és a magyarságismeret alapjai tanítója.
2013 november 15.
kkorall
Szerintem is zseniális ötlet! Végre valami értelmes, ami megmozgatja a tinik agyát! A párbeszédek is nagyon eredetiek (eddig).
Már várom az uralkodókat, nagy magyar történelmi személyiségeket is. Az lesz ám az igazán érdekes, amikor ők kezdenek el beszélgetni! :-)
2013 november 15.
Ági55
"pár halott híres ember" írja Gábor! Hát azért ez így kicsit kevés, nem gondolja? Ennél ezek az emberek többet érnek nekünk, munkásságukat és hídnevüket a jövő nemzedékek úgy őrzik, ahogy a változó világ ezt megköveteli! Ma nem palatáblára íratják a tanárok a feladatokat, hanem használják azokat a XXI. századi eszközöket, amiket a haladó világ ad a kezükbe!És az a tanár-pedagógus, aki mindezt naprakészen felismeri, meri használni, önálló kreatív munkára serkenti a gyerekeket, az csakis elismerésre méltó! Lehet szeretni vagy köpdösni az Fb-t, akkor is van, akkor ez a mai kor egyik legfontosabb közösségi helyszíne a fiataloknak.Vajda Éva akciója nem csak zseniális, de nagyon bátor is. Az is fontos, hogy a Madách gimnázium ennek és a hasonló pedagógusoknak teret ad, és támogatja. Bár csak minden gimnáziumról el lehet ezt mondani!
2013 november 15.
T
Igen, egy Ady Endrès oldal mèg nagyon jò lenne ;)
Bàr nem tudom, hogy tàrsalogna Petöfivel....
talàn valami idök között àtjàrò gondolatàtvivö kèzikèszülèkkel ;)
2013 november 15.
Sanyi
Fantasztikus, szellemes, kreatív!!
Örömmel vennék egy Kertész Imre profilt.
2013 november 15.
Csikvölgyiné dr. Horváth Éva
A tanári ötlet is zseniális és az elkészült profilok is fantasztikusak, nagyjaink mintha napjainkban élnének.
Gratulálok minden résztvevőnek!
2013 november 15.
Zsani
Szerintem ez hatalmas ötlet volt, Körülbelül egy órája nézegetem őket és nagyon jók lettek. Annak idején nekünk is kellett volna ilyen feladat. Mondjuk személy szerint kiváncsi lennék egy Ady Endre profilra de nekem a legjobban a Petőfis oldal tetszett a legjobban, gratulálok hozzá :D
2013 november 15.
Power
Bár ilyen tanáraim lettek volna nekem is annak idején. Szenzációs ötlet, szellemes, kreatív megvalósítás, óriási gratuláció!
2013 november 15.
LKati
Csak gratulálni tudok a Tanárnőnek, minden elismerésem, nagyon-nagyon jónak tartom az ötletét!
2013 november 15.
Ungee
Mint diák mondom, szerintem hatalmas ötlet volt a tanárnőtől! :) Dicséretes a kreativitása és hogy képes volt megmozgatni a diákjait, akik szintén nem szenvednek hiányt képzelőerőből. Csak így tovább!
2013 november 15.
Gábor2
Valóban remek lesz, hogy ezzel az idióta képförmedvénnyel fogják azonosítani Petőfi Sándort. Inkább ne tudjanak róla semmit, ennél az is jobb.
2013 november 15.
blogvadasz
Látod Gábor pont az olyan "nekem semmi nem jó" emberek miatt van ez így mint te. Lehet azt mondani hogy sajnálatos az hogy már csak így lehet felkelteni a diákok figyelmét , lehet az mondani , hogy kifordult a világ egy kicsit magából de álljunk meg egy picit: Egy pedagógus és Ő pedeagógus nem tanár mert van különbség , felismeri ezt és megpróbálja valahogy kezelni a helyzetet megtalálni a legjobb megoldást amivel még ki tudja vissza is lehet terelni a "helyes" útra a magukat fotozó diákokat és talán pont ezért lesz belőlük "normális" a facebookot csak egészséges mértékben használó fiatal felnőtt ? TE meg itt negatívkoskodsz ? A egyik legkreatívabb ötlet hosszú idő óta. Annó valakinek a gőzgép sem tetszett... Ha meg valaki ellentmond akkor egyből jön ez "hát én csak a véleményemet mondom, hát már azt sem szabad" jajj te jó ég.
2013 november 15.
Első Gábor..mivel a 2. nem én voltam :)
Szerintem átlátom a lényeget és mint írtam a gond maximum azzal van, ha csak így lehet egy tini figyelmét felkelteni. Én a 21. százasi mentalistást és az fb-t fikáztam, tehát amikor más jön a nyugatos szövegével és idiótának néz az nem tetszik :) Rajtam múlna tök jól ellenék a hegyekben, de manapság ez is pénz kérdése :) Írtam ötletes, kreatív, nekem akkor sem tetszik, ennyi. Mindenkinek van saját véleménye, nem egymást kell támadni, mert annak aztán semmi értelme. Rá lehet világítani a tényekre hát ha más ember véleménye változik és meggyőzhető vmiről, a kritizálás is építő jellegű (mondjuk magyar szokás azt támadásnak venni) de ha vki valóban tényleg támad és sértő megjegyzést tesz másra ismeretlen, az kicsit sem normális :)
2013 november 15.
Másik Gábor
GÁBOR! Ne hozz szégyent a Gábor névre! o.O Ez az ötlet igenis adja! :D
2013 november 15.
Zsuzsa
Arany János születése 1912. márc. 2???????
2013 november 15.
Gábor
Degenerált világ degenerált emberek...
2013 november 15.
sz_kata
Én is ilyen tanárt szeretnék majd a fiaimnak! Minden elismerésem, lenyűgöző a kreativitás és pedagógiai érzék, ami ezt az ötletet szülte.
2013 november 15.
Mezi
jöhetnek a nyugatosok és a többi
Gratulálok.
Lehet jó helye lenne a csemetémnek Madáchban.
2013 november 15.
Geramis
Respect! :)...lehet háborogni/nekem sem szívemcsücske az FB/,de rá kell hangolódni az y generácó hullámhosszára is!!! "Az egyetlen állandó a változás..."/Hérakleitosz/
2013 november 15.
Sol Invictus
Csak gratulálnék a tanárnőnek, és fejet hajtanék a pedagógus előtt! Minden elismerésem!
2013 november 15.
HT
Mert még nem 12.-esek. :)
2013 november 15.
kutya
Kedves Gábor, asszem nem sikerült átlátni a lenyeget:D
2013 november 14.
niki
József Attila és Ady Endre hiányzik még!
2013 november 14.
Gábor
A 21. század vívmánya, éljen a facebook ahol lépést kell tartani és mindent szarral teletömni. Kreatív, ötletes, de szánalmas. Nem volt elég a magukat tükörben fotózó emberekből akkor itt van pár halott híres ember is, most élnének minden bizonnyal erre vágynának és verseket posztolgatnának a neten. Itt az a gond, ha már csak így lehet egy gyerek érdeklődését felkelteni.
2013 november 14.
Pfeiffer Gábor
József Attilát szeretném még!!!! :-)
2013 november 14.
Sip
nekem is nagyon tetszik, eredeti ötlet! így tovább :)
2013 november 14.
 
Remek,gratulálok!!!!
2013 november 14.
háromakislány
Fantasztikus!
2013 november 14.
Anita
Kedves Vajda Éva! Gratulálok az ötletéhez,fantasztikus! 10 éves fiam is érdeklődve nézte, reménykedem, hogyha felsős lesz,neki is adatik egy ilyen fantasztikus tanár.
2013 november 14.
Laci
Zseniális. Le a kalappal!
2013 november 14.
fanetti
Ez nagyon jó, tetszik az ötlet is és a megvalósítás is! Gratulálok, csak így tovább!
2013 november 14.
Bence
Jó ötlet. Igaz ilyet én is csináltam Árpád -házi királyokkal.
2013 november 14.
Vitányi Ernő
Kedves Tanárnő! Szívből gratulálok!!
2013 november 14.
Monika
Végig néztem az összeset! Remek, igazán nagyon jól megválasztott ötlet és kivitelezés.
Kapcsolódó anyagként tudom ajánlani a Versszínház Petőfi előadását.

http://versszinhaz.eu/versszinhaz-eloadasok/petofi-sandor-eloadas
Összes hozzászólás (48) megtekintése »
Kölöknet hozzászólás
aláírás

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó