IskolaMérés és értékelésPISA

Melyik országban teremnek a legjobb koponyák?

Vajon melyik országban van a legtöbb briliáns elme? A válasz nagyban függ az egyéni teljesítménytől, de az ország lakosságától is. A Business Insider készített egy listát az országokról, ahol a legtöbb kiváló koponya él. Vajon melyik országban van a legtöbb briliáns elme? A válasz nagyban függ az egyéni teljesítménytől, de az ország lakosságától is. A Business Insider készített egy listát az országokról, ahol a legtöbb kiváló koponya él. 

A 2009-es PISA felmérés eredményeire alapozott kutatás során két szempont szerint rangsorolták az országokat. Először is megnézték, hogy az összes tinédzser közül arányaiban hányan teljesítettek kiválóan, azaz a PISA hatszintes értékelési rendszerében hány százalék teljesített a legmagasabb szinten – ez egyébként több mint 98%-os megfelelést jelent a teszten. A másik tényező az ország népessége volt, amivel összevetve az előző számot, megbecsülték a briliáns elmék számát.

Érdemes megnézni, hogy bár az USA így a lista élén szerepel, de ha csak a százalékos arány néznénk, jóval hátrébb sorolódna. Másik jó példa Szingapúr, ahol arányaiban nagyon magas a jól teljesítők száma. Kína nem szerepel a listán, de ha a városokat külön vizsgálnánk, akkor Shanghai a harmadik helyen szerepelne.

Bár Magyarország nem szerepel a listán, mi nagyon kíváncsiak lennénk, hogy hol helyezkedne el. Szerintetek?

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás