IskolaPedagógus

A tanév végéig biztosan taníthatnak a nyugdíjas tanárok

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megerősítette: a tanév végéig még biztosan maradhatnak státuszukban a nyugdíjas tanárok.

A központ közleményében azt írta: a tanév biztonságos befejezése és az intézményi alapfeladatok ellátása érdekében, összhangban a kormányhatározattal, valamint a pedagógus-szakszervezetekkel kötött megállapodásnak megfelelően született a döntés.

Az eddigi adatok szerint több mint 3700 közalkalmazottat érint a vonatkozó rendelkezés a Klik állományában, közülük 830 kérte a továbbfoglalkoztatását, amelynek engedélyezéséről a kormány dönt.

A Klik felidézte, a kormány közszolgálati nyugdíjpolitikájából adódóan született az a döntés, hogy minden, a közszférában dolgozónak, aki a nyugdíj mellett más jogviszony szerinti illetményben is részesül, döntenie kell: a nyugdíját vagy másik jövedelmét választja. Ezt a társadalombiztosítási ellátásról szóló törvény írja elő 2013. július 1-jétől, s a kormányzati döntés az állami alkalmazott pedagógusok körét, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ öregségi nyugdíjkorhatárt elérő munkatársait is érinti.

A nyugdíjas vagy nyugdíjba vonuló pedagógusok számára a kormány lehetővé teszi, hogy egyedi engedéllyel tovább dolgozhassanak azokon a területeken, ahol másképp nem lehet megfelelő szakos tanárt biztosítani.

Ennek érdekében a nyugdíjas, illetve az idén a közoktatás területén nyugdíjkort elérő közalkalmazottakat a központ tájékoztatta a jogszabályi változásokról, s begyűjti, feldolgozza és az ágazati miniszteren keresztül továbbítja a kormánynak a továbbfoglalkoztatásra irányuló, szakmailag indokolt kérelmeket. 

Forrás: MTI

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás