IskolaPedagógusIskolaportrék

Iskolai formaruha Hódmezővásárhelyen

Iskolai formaruhát hordanak a jövőben a hódmezővásárhelyi Varga Tamás Általános Iskola két első és egy második osztályába járó diákok - a viselet bevezetését a szülők kezdeményezték.

A hódmezővásárhelyi általános iskolákban szülői kezdeményezésre merült fel a formaruha viseletének lehetősége. Az egyforma öltözet elfedi a társadalmi különbségeket, és erősíti az összetartozást a diákok körében - érveltek a szülők. A helyi önkormányzat a kezdeményezés mögé állt, és valamennyi általános iskolában egyeztetést indított a szülői munkaközösségekkel.

Tóthné Kecskeméti Katalin, a Varga Tamás Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy az előző tanévben felmérést készítettek, ennek alapján a szülők és a diákok fele-fele arányban támogatták, illetve ellenezték a formaruha viselését - írja az MTI. Ezért úgy döntöttek, egy-egy osztályban csak akkor vezetik be az egységes ruházatot, ha valamennyi szülő hozzájárul. A leendő első osztályosok szülei számára rendezett májusi értekezleten meg is született az első ilyen döntés, amelyhez később a másodikosok is csatlakoztak.

A formaruhák tervezésére B. Kovács Emőke hódmezővásárhelyi festőművészt kérték föl, a viseletet pedig az önkormányzat által működtetett Hódfó Szociális Foglalkoztató készítette el. A művész és a vállalkozások támogatásának köszönhetően a napszövetből készült, osztályonként különböző színű, az egyik oldalán gombolható és elől két zsebbel ellátott formaruháért a szülőknek kétezer forintnál kevesebbet kellett fizetniük.

A gyerekek hétfőn kapták meg a formaruhát, amelyet örömmel és büszkén viselnek. Az egységes ruha a közösséghez tartozás érzését is erősíti bennük, mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy a zöld színű viseletet hordó csoport máris "béka osztálynak" nevezi magát - árulta el az igazgató.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás