IskolaPedagógusOktatáspolitika

183 nap iskola vár a tanulókra

183 napos lesz a szeptember elsején induló tanév, az utolsó tanítási napot június 15-én tartják. Gloviczki Zoltán közoktatási helyettes államtitkár szerint az idei lesz az utolsó olyan tanév, amikor szerdán kezdődik és szerdán fejeződik be a tanítás. Nyilatkozata szerint idén már nem lesz mód a pedagógusok bérének emelésére.

Az államtitkár az InfoRádiónak elmondta, hogy életidegen a jelenlegi gyakorlat, ezért a jövő szeptemberben már hétfőn indul és pénteken zárul a tanév. Idén négy napos lesz az őszi szünet, amely november másodikán kezdődik. A téli pihenőt december 22-e és január 2-a között adják ki a diákoknak.

Szeptember elsején a nappali rendszerű iskolai oktatásban és óvodákban összesen 1 millió 660 ezer gyerek kezdi meg a tanévet. A felsőoktatásban körülbelül 75 ezren, az általános iskolákban több mint 760 ezren, a szakiskolákban 126 ezren a speciális szakiskolákban csaknem tízezren, a gimnáziumokban több 197 ezer 500-an a középiskolákban pedig több mint 237 ezren ülnek be az iskolapadokba.

A pedagógusok bérének emelésével kapcsolatban az államtitkár úgy nyilatkozott, erre legkorábban a következő, 2011-2012-es tanévben kerülhet sor.

A Magyar Hírlap felidézi, hogy korábban Hoffmann Rózsa államtitkár első körben gesztusértékű, majd látványosabb béremelésről beszélt – írja az Orientpress. Gloviczki Zoltán az újságnak elmondta azt is, hogy az elképzelések szerint a tanárképzést kivennék a bolognai rendszerből, és kiemelt ösztöndíjak bevezetésével szeretnék vonzóbbá tenni a szakmát.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás