IskolaPedagógusOktatáspolitika

Súlyos helyzetbe kerülhet a művészeti oktatás

Szakmai egyeztetést kezdeményezett a kormánnyal Szakály György, a Magyar Táncművészeti Főiskola (MTF) rektora a nyugdíjas korúak további foglalkoztatásáról és a táncművészeti oktatás finanszírozási helyzetéről.

Olyan mértékűvé vált a művészeti egyetemeket sújtó pénzügyi elvonás, hogy az már a fennmaradást veszélyezteti, ráadásul a nyugdíjas oktatókat érintő továbbfoglalkoztatási feltételek hatása is beláthatatlan.

Popova Aleszja és Szakály György az Elfújta a szél című balettban

Popova Aleszja és Szakály György az Elfújta a szél című balettben

 

2008-óta összesen 328 millió forinttal csökkent az intézmény állami finanszírozásának kerete. 2013-ban az előző évhez képest 10 százalékkal kevesebb a költségvetési támogatás. A középiskolai oktatást és a kollégium fenntartását már évek óta csak plusz források bevonásával lehet biztosítani. A főiskola bevételeinek másik része a nem államilag finanszírozott felsőoktatási helyek tandíjaiból és egyéb bevételekből áll.

A fizetős oktatás alsó küszöbét (félévenként) indokolatlanul magasan határozta meg a fenntartó, azt nagyon sokan már nem tudják megfizetni. Csak emiatt több tízmillió forint bevételkiesése volt az intézménynek az elmúlt évben.

Súlyos helyzetet teremtenek a nyugdíjas korúak továbbfoglalkoztatási szabályai is. A dolgozói létszám 10 százalékát nyugdíjaznia kell az intézménynek, mert betöltötték a 62. életévüket. Ők biztosították a szakmai - művészi - oktatás folyamatosságát, mivel helyükre felvenni mást nem lehet, óriási űr keletkezik a napi feladatok végrehajtásában.

Az öregségi nyugdíjas főiskolai oktatóknak (70 éves korig) választaniuk kell a javadalmazásuk és a nyugdíjuk között. Ez az oktatók több mint egyötödét érinti. Többségük már most jelezte, hogy nem tud lemondani a nyugdíjáról, mivel a fennálló finanszírozási gondok miatt az intézmény nem tudja pótolni a nyugdíj és a javadalmazás közötti különbséget.

Nem jobb a helyzet a 25 évnyi aktív táncosi pályát követő szakmai nyugdíj esetében sem. Az érintett oktatóknak is - a legújabb rendelet szerint - választaniuk kell a fizetés illetve a szakmai járandóságuk között. Az MTF-en oktató balettmesterek zömét érinti valamelyik rendelkezés - fogalmazott Szakály György, a főiskola rektora.    

Forrás: MTI

 
Kölöknet hozzászólások  
(1 hozzászólás) 
2013 január 24.
xy
Nevetséges, ami az országban folyik!
Kölöknet hozzászólás
aláírás

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó