IskolaPedagógusOktatáspolitika

Szeptembertől ismét bukhatnak az alsósok

Módosult a közoktatási törvény, ismét lehet majd buktatni szeptembertől az alsó tagozatokon is. Az oktatási államtitkár és a pedagógusok nagy része is úgy látja, hogy az eddigi rendelkezés rontotta a diákok teljesítményét, és megalázta a pedagógusokat.

Az Országgyűlés elfogadta a közoktatási törvény módosítását, a szeptembertől életbe lépő változások rögzítik az évfolyamismétlés és a szöveges értékelés alkalmazásának feltételeit: ismét lehetőség lesz a második év végén évfolyamismétlésre utasítani a diákokat, ha a nevelőtestület úgy ítéli meg.

A változtatás értelmében az évfolyamismétlésnél kikerül a szülői vétó a jogszabályból. Az indítványt 301 igen, 61 nem ellenében fogadta el a Ház – áll az MTI híradásában. Támogatták a javaslatot a fideszes, a kereszténydemokrata és a jobbikos képviselők, nemmel szavazott az MSZP és az LMP frakciója.

Pokorni Zoltán, fideszes politikus, az Országgyűlés oktatási bizottságának elnöke a döntést úgy kommentálta, hogy szerinte eddig egyfajta akarnok, voluntarista politika volt jelen, amely megtiltotta az osztályzást alsó tagozaton. Feltehetően mindez jó szándékkal történt, annak érdekében, hogy a szülők mélyebb, árnyaltabb tájékoztatást kapjanak – írja a Hírextra. Ám ehhez semmilyen segítséget nem adtak az iskoláknak és a pedagógusoknak, így az önmaga paródiájává vált.

Az InfoRádiónak Hoffmann Rózsa, oktatási államtitkár korábban azt mondta: nem volt életszerű, hogy a pedagógus a szülő beleegyezésével buktathatta meg a rosszul teljesítő diákot, az eddig hatályban lévő szabályozás ugyanis így szólt. Véleménye szerint ezzel sérült a tanár kompetenciája, ők pedig ennek és a következmény nélküliségnek szeretnének véget vetni.

Az első osztályosokat továbbra sem lehet buktatni, az államtitkár ezt azzal indokolta, hogy legalább két év kell ahhoz, hogy egy általános iskolás diák "utolérje magát" az óvoda után.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete hét évet várt arra, hogy megszülessen ez a módosítás, Kerpen Gábor, az érdekképviselet elnöke szerint senkinek sem volt jó az eddigi rendszer.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás