IskolaPedagógusOktatáspolitika

Újra hároméves szakoktatás

A gyakorlatorientált szakmában a kormány bevezetné tisztán szakképzési évfolyamokból álló oktatásformát. A fiatalok 17 évesen OKJ-s bizonyítvánnyal léphetnének ki a munkaerőpiacra. A PDSZ tárgyalna a kérdésről.

A kormány ismét bevezetné a megszüntetett, tisztán szakképzési évfolyamokból álló oktatásformát. Elsősorban a gyakorlatorientált szakmákban - mint az építőipari, kereskedelmi vagy a vendéglátó-ipari - tartják ezt szükségesnek- írja a Magyar Hírlap nyomán a híradó.hu.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára a lapnak elmondta: megvizsgálják az előre hozott szakképzést, mindenekelőtt a kétkezi munkát igénylő területek esetében, ha pedig pozitív visszajelzést kapnak, újra megteremtik a hároméves szakoktatás rendszerét.

Terveink szerint hatékony, nyolc osztályra épülő struktúrát alakítunk majd ki, amelyben tizenhét éves korban OKJ-s bizonyítvánnyal léphetnek ki a fiatalok a munkaerőpiacra. A magas kvalifikációt jelentő szakmák elsajátítása már nem a nyolcadik osztályra épülne, hanem egy- vagy kétéves képzési idővel az elvégzett középiskolára - mondta Czomba Sándor.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a témában szakmai egyeztetést javasol. Kerpen Gábor elnök nem zárja ki, hogy három év alatt megvalósítható az oktatás, de szerinte nem engedhető meg, hogy a diákok kizárólag szakmát tanuljanak.

 
Kölöknet hozzászólások  
(2 hozzászólás) 
2010 szeptember 08.
Sinka Edit
Valóban, sok szakiskolában indultak ilyen osztályok. Ám ha jól értelmezem a hírt (második bekezdés), éppen arról beszélt a foglalkoztatási államtitkár, hogy megvizsgálják majd az előrehozott szakképzés tapasztalatait, és amennyiben azok pozitívak, akkor a "magas kvalifikációt jelentő szakmák" kivételével a többi szakképzést hároméves formára alakítják. Persze lehet, hogy csak én szeretném a hatásvizsgálatot "belelátni" ebbe az előkészítő folyamatba.
2010 szeptember 06.
Környei László
Ezt már az előző kormány bevezette, és 2010. szeptemberben már indultak is ilyen osztályok.
Kölöknet hozzászólás
aláírás

XA szív vége - Teakiadó