IskolaPedagógus

Szeptemberben elindul a pedagógus-életpályamodell

Szeptemberben megkezdődik a pedagógus-életpályamodell bevezetése – mondta Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár pénteken Kalocsán.

Az államtitkár az MTI-nek arra a kérdésére, hogy teljes körűen bevezetik-e az életpályamodellt, igennel válaszolt a Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium épületében tartott sajtótájékoztatón.

"Nemcsak bértábla-módosításról van szó, hanem a pedagógusok munkájának újraértelmezéséről, a pedagógusok minősítéséről, a munkaidő másfajta szabályozásáról és egy nagyon jelentős béremelésről" – tette hozzá.

Példaként megemlítette: egy egyetemi végzettségű kezdő tanár fizetése jelenleg bruttó 134 ezer forint, az életpályamodell életbe léptetése után a kezdő tanár bére négy forint híján havonta 200 ezer forint lesz.

Hoffmann Rózsa további kérdésre válaszolva kitért arra: nincs pontos adat arról, hány iskolát érint az, hogy a pedagógusok nem kapnak meg korábbi, önkormányzati juttatásokat, mivel az önkormányzatoktól erre vonatkozó adatokat nem kértek.

Az államtitkár közölte: az erről szóló hírek azt mutatják, hogy olyan óriási különbség volt az iskolák között, amelyet szükséges kiegyenlíteni. A teljes kiegyenlítés az életpályamodell bevezetése után fog csak megtörténni - fűzte hozzá. "Addig csak arra tudunk garanciát vállalni, hogy a kötelező béreket és juttatásokat kifizetjük, és a legális cafeteria-juttatásokat átvállalja az állam" – mondta.

Megjegyezte: az önkormányzatok továbbra is adhatnak különjuttatásokat a pedagógusoknak, és van olyan önkormányzat, amelyik ezt meg is teszi.

Az oktatási államtitkár kitért arra: rendben halad az iskolák fenntartásának állami átvétele. A folyamatban "példás együttműködést tanúsítanak az önkormányzatok, a tankerületi igazgatók, a kormányhivatalok és az intézményvezetők" - mondta Hoffmann Rózsa. 

Forrás: MTI

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás