IskolaPedagógusTanárportrék

18 tanár, aki igazából szuperhős

Diákként az ember sokszor nincs kibékülve az őt okítókkal, de azért mindannyiunk életében akadnak olyan tanárok, akikre jó szívvel emlékszünk vissza. Akikre felnéztünk, akiket tiszteltünk, akiktől nemcsak a tantervben foglalt tananyagot tanultuk meg, hanem annál sokkal többet.

A buzfeeden készült egy összeállítás, amelyben 18 tanárt mutatnak be. 18 olyan pedagógust, akik a gyerekek, tanítványok szemében igazi szuperhősök. Hogy miért, azt mindjárt bemutatjuk.

David Robinson például azzal vívta ki magának tanítványai tiszteletét, hogy a Mellrák Ellenes Küzdelem hónapjában meglepő rózsaszín hajjal és arcszőrzettel érkezett az iskolába, miután fogadott tanítványaival.

Jim Hughes tanár úr minden egyes nap elképesztő munkát végezhet, mert bár vak, tanítványai annyira tisztelik, hogy semmiféle csalásra nem hajlandóak az óráin.

A karok nélkül született tanárnő, Mary Gannon respektje azon alapszik, hogy diákjait arra bíztatja: ne hagyják, hogy bármi visszafogja őket, nincsenek korlátok!

A ma már nyugdíjas Millicent „Mama” Hill a kaliforniai Watts-ban 3000 gyereknek – nyilván nem egyszerre, hanem az elmúlt évek során - teremt biztonságos körülményeket a tanuláshoz az iskolai órák után. Mindezt a saját otthonában, hogy a helyi bandáktól védve készülhessenek a másnapi iskolára.

Jon Kitna matematika tanárként dolgozik egykori gimnáziumában, mióta visszavonult a sportéletből: előtte a Dallas Cowboys hátvédje volt. Amikor régi csapata visszahívta egy hétre, hogy helyettesítse a csapat egyik tagját, úgy döntött, hogy az ott kapott 55 ezer dolláros honoráriumát egy az egyben az iskolának adományozza.

Amy Ryan és Lee Morris gyakorlatilag ugyanazt hajtották végre, amit Sandra Bullock és Keanu Reeves a Féktelenül című filmben: mikor az iskolabusz sofőrje rosszul lett és kiesett az ülésből, ők mentették meg a száguldó buszban utazó gyerekeket.

Nem csak ők viselkedtek tanárként hősiesen: Elaine Johnson, egy második osztály tanítónője az iskola parkolójában kigyulladt autóban rekedt két diák életét mentette meg.

Sheila Edwards tanulóit minden évben elviszi a kaliforniai Los Angeles Skid Row negyedében, ahol ruhát, ételt és egyéb adományokat osztanak a hajléktalanoknak.

Új-Delhiben nem könnyű az élet, sok család él számunkra elképzelhetetlen szegénységben. Rajesh Kumar Sharma azzal segít rajtuk, hogy az egyik híd alatt egy ingyenes iskolát nyitott a legszegényebb családok gyermekeinek.

Amikor egy tornádó fenyegette diákjai testi épségét, Becky Jo Evans rájuk vetette magát, hogy a saját testével védje meg őket a repülő törmeléktől.

Más tanárok sem gondolkodnak, ha diákjaik egészségéről van szó. Jen Sculley testneveléstanár például egyik veséjét adta oda veseelégtelenségben szenvedő tanítványának.

A kínai Zhang Lili egy elszabadult busztól mentette meg diákjait, még azon az áron is, hogy mindkét lábát amputálni kellett később.

Jeanne Manford társadalmi aktivitásával vívta ki diákjai megbecsülését: ő volt az egyik alapítója a Leszbikusok és Melegek Szülei és Barátai (PFLAG – Parents and Friends of Lesbians and Gays) szervezetnek.

A mexikói Monterrey-ben zajló lövöldözés idején Martha Rivera Alanis óvodásaival folyamatosan énekelt, hogy a gyerekek ne essenek pánikba és ne essen bajuk. A halálos lövöldözés közvetlenül az intézmény előtt folyt.

Robyn Clemente elképesztő bátorsággal szerelt le egy, az osztályába betörő, drogok befolyása alatt álló idegent, miközben a 34 fős osztály minden tanulója ki tudott menekülni a teremből.

Ryan Heber tanár úr sem semmi meggyőző erővel rendelkezhet: miután egyik, társai által bántalmazott 16 éves diákjai hirtelen fegyvert kapott elő és lövöldözni kezdett, meggyőzte a gyereket, hogy adja át a pisztolyát, ezzel 28 tanuló életét mentve meg.

Ina Koenig tanárnő egy 23 méter mély aknába merült alá, hogy megmentsen egy hároméves kisfiút. A tanárnő majdnem életével fizetett hőstettéért, több mint két órán át tartotta a gyerek fejét a víz színe felett, míg végre a tűzoltók kimentették őket.

Mikor egy 12 éves gyerek a nevadai iskolában lövöldözésbe kezdett és megsebesítette egyik diáktársát, Michael Landsberry szépen, feltett kézzel elindult a lövöldöző felé, hogy időt nyerjen tanítványainak a menekülésre. A 12 éves agyonlőtte, megsebesített még egy gyereket, majd maga ellen fordította a fegyvert. A többi gyerek viszont sértetlenül megúszta, hála a tanár hősies viselkedésének.

Ti ismertek olyan tanárt, aki helyet kaphatna ebben a felsorolásban?

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás