IskolaTanulás

Jó jegyeket szeretnél? Ne laptopon jegyzetelj!

Laptoppal, valamint hagyományos módszerrel jegyzetelő egyetemi hallgatókat vizsgáltak meg: a hallgatók mind ugyanazon az előadáson vettek részt, és a kutatók megkérték őket, hogy hagyományos jegyzetelési módszereiket használva próbálják meg összefoglalni az elhangzottakat. Fél órával később aztán kitöltettek velük egy tesztet a tananyagról…

Sokak szerint a laptopon való jegyzetelés sokkal gyorsabb és hatékonyabb a papír alapú jegyzetkészítésnél. Bár az elektronikus jegyzetelésnek kétség kívül megvannak az előnyei, amerikai tudósok szerint a modern módszer ronthatja a tanulmányi teljesítményt, mivel "ész nélküli másolásra" ösztönöz – írja a Medipress.

A vizsgálatok szerint a manuálisan jegyzetelő tanulók sokkal jobban értik a nemrég megtanult tananyagot, mint azok, akik laptoppal készítik a jegyzeteiket. A tudósok elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy a laptopot használó tanulók valóban képesek-e összefoglalni és hatékonyan leírni az új információkat, vagy csak gyorsan leírnak mindent, amit hallanak.

A kísérletvezetők szerint egyértelmű volt, hogy a laptopot használó hallgatók sokkal több jegyzetet készítettek, mint a kézzel jegyzetelők. Ugyanakkor ezek a hallgatók hajlamosabbak voltak ész nélkül leírni azt, amit hallottak, anélkül, hogy értelmezték volna az elhangzottakat. Bár a tesztek alapján mind a két csoport tagjai nagyjából azonos mértékben sajátították el a tananyagot, a kézzel jegyzetelők sokkal pontosabban értették a fogalmakat.

A kutatók ezek után kíváncsiak voltak, hogy a két csoport közti különbség hosszabb idő elteltével is érezhető-e, ezért megismételték a kísérletet, de ezúttal egy héttel később, egy előre megbeszélt időpontban kérték számon a tananyagot, hogy a hallgatóknak legyen idejük átnézni a jegyzeteiket.

Az eredmények szerint a kézzel jegyzetelők ezeken a teszteken is jobban teljesítettek és hatékonyabban készültek fel a számonkérésre, mint a laptoppal dolgozók. A Psychological Science című tudományos szaklapban publikált kutatási eredmények szerint a kézzel jegyzetelők mindkét esetben jobban emlékeztek a tényanyagra és a különböző fogalmakra.

A kutatók úgy vélik, a vizsgálati adatok alapján egyértelmű, hogy a manuális jegyzetelés sokkal hatékonyabb módszer a tananyag elsajátítására és a vizsgákhoz való felkészülésre, mint a digitális. "A laptopon jegyzetelők lehet, hogy több adatot rögzítenek, de sokkal kevésbé értik a lényeget, mivel nem dolgozzák fel az információt, csak leírják azt, amit hallanak" - írják a tudósok.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás