IskolaTanulás

Sok az alacsony képzettségű ember az EU-ban

Jelenleg minden harmadik munkaképes európainak alacsony a képzettsége, vagy egyáltalán nem rendelkezik hivatalos képesítéssel, és így 40 százalékkal kisebb a foglalkoztatottsági esélye a munkaerő-piacon, mint a középfokú végzettségűeknek.

Az Európai Bizottság nemrégiben ismertetett oktatási-foglalkoztatási jelentése szerint az embereket ösztönözni kell arra, hogy tovább képezzék magukat, jobban össze kell hangolni az oktatást és a szakképzést a munkaköri elvárásokkal, és pontosabban előre kell jelezni, hogy a jövőben milyen készségekre lesz szükség.

A dokumentumban ismertetett felmérések szerint az EU-ban a felsőfokú képzettséggel rendelkezők foglalkoztatási aránya 84, a középfokú képzettségűeké 70, az ennél alacsonyabb szintű képzettségűeké 49 százalék - írja a Hírextra.hu. Azoknak a vállalatoknak, amelyek továbbképzési lehetőséget biztosítanak alkalmazottaiknak, 2,5-szer kisebb valószínűséggel kell beszüntetniük tevékenységüket, mint azoknak, amelyek nem gondoskodnak ilyen lehetőségről.

Európában a 25 és 64 év közötti népesség egyharmadának nincs hivatalos képesítése, vagy csak nagyon alacsony, és csupán egynegyedének van felsőfokú végzettsége. A CEDEFOP - az EU szakoktatási és -képzési referenciaközpontja - legfrissebb előrejelzésében azt prognosztizálta, hogy a következő évtizedben várhatóan 80 millió álláslehetőség keletkezik az unióban. Ezen álláshelyek közül csaknem 7 millió új lesz, és ezek többsége magasan képzett munkaerőt igényel majd.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás